Main Content

Je nešťastné, že prišiel trest. Fíni hovoria o neuveriteľných pocitoch (HLASY)

pondelok, 30. máj 2022 07:32 | Autor: TASR

Fínska hokejová reprezentácia
Fínska hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Hokejisti Fínska sa stali štvrtýkrát majstrami sveta. V nedeľňajšom finále na domácom šampionáte zdolali v Tampere Kanadu 4:3 po predĺžení. Víťazný gól strelil v presilovke Sakari Manninen. Bronzové medaily vybojovali hokejisti Česka, ktorí v zápase o 3. miesto zdolali USA 8:4.

Do vedenia išli Kanaďania presilovkovým gólom Dylana Cozensa v 24. minúte. Fíni v 3. tretine otočili na 3:1, avšak Kanaďania v záverečnom nápore strelili dva góly a dotiahli zápas do predĺženia, v ktorom rozhodol Manninen v presilovej hre v 67. minúte.

Hokejisti Fínska sú prví od roku 2006, ktorí získali v tom istom roku olympijské zlato a titul majstrov sveta. Útočník Valtteri Filppula je prvý Fín, ktorý získal okrem zlata na MS a ZOH aj Stanleyho pohár. Okrem neho dosiahlo na Zlatú trojkorunu 29 hráčov a jeden tréner.

Fíni zároveň vrátili Kanaďanom finálovú prehru spred roka, keď sa zámorský tím v Rige radoval takisto po víťaznom góle v predĺžení.

Jedným z čiarových rozhodcov finálového duelu bol Slovák Šimon Synek. Slovenskí hokejisti obsadili 8. miesto po štvrťfinálovej prehre s Fínskom.

Hlasy po zápase (zdroj: iihf.com):

Jukka Jalonen, tréner Fínska: "Je to neuveriteľné. Ani nedokážem pochopiť, čo sa stalo. Možno niekedy v lete zistíme, čo sme to vlastne spravili. Za tri mesiace máme dve zlaté medaily - neuveriteľné."

Marko Anttila, útočník Fínska: "Je to skvelý pocit. Spravili sme veľa práce, aby sme to dosiahli. Museli sme vyhrať veľa náročných zápasov, aby sme uspeli. Je pre mňa špeciálne zvíťaziť v Tampere. Pochádzam odtiaľto a pocity, ktoré teraz prežívam, sú mimoriadne príjemné. Uplynulé týždne mi priniesli veľa zábavy a krásne to vyvrcholilo."

Cole Sillinger, útočník Kanady: "Nikdy sa nevzdávame. Tlačili sme Fínov až do konca a je nešťastné, že prišiel ďalší trest, ďalšia presilovka a oni ju využili. Odohrali skvelý turnaj a hrali hokej, ktorý im priniesol úspech. Gratulujem im."