Main Content

Kto vyhrá Európsku ligu: Môže to byť West Ham United?

streda, 27. apríl 2022 18:27 | Autor: TASR

West Ham United
West Ham United | zdroj: TASR

Semifinálové duely Európskej ligy 2021/2022 nemajú jednoznačného favorita. O postup do májového finále vo štvrtok o 21.00 h zabojujú RB Lipsko a Glasgow Rangers. V rovnakom čase sa na pôde anglického West Hamu United predstaví druhý bundesligista Eintracht Frankfurt.

V skvelej forme je momentálne Lipsko, ktoré zažíva v jarnej časti sezóny znovuzrodenie -Po decembrovom príchode trénera Domenica Tedesca mužstvo v domácej súťaži bojuje o najlepšiu štvorku a postúpilo aj do finále Nemeckého pohára. V predchádzajúcich 16 zápasoch prehralo len raz a od decembra nazbieralo rovnako bodov ako majstrovský Bayern Mníchov. "V jesennej časti sezóny boli mnohí z nás nespokojní. Máme kvalitu, potrebujeme len plán," uviedol stredopoliar tímu Marcel Halstenberg pre AFP. Veľkým ťahúňom mužstva je krídelník Christopher Nkunku, odchovanec Paríža St. Germain v tejto sezóne vsietil 30 gólov v 46 zápasoch pričom dvakrát sa presadil aj vo štvrťfinále proti Atalante Bergamo (1:1, 2:0).

Glasgow zabojuje o prvú účasť vo finále európskej súťaže od roku 2008, keď prehral vo vyvrcholení Európskej ligy s ruským Zenitom Petrohrad. V predchádzajúcej fáze vyradil Sporting Braga a v osemfinále zdolal Crvenu Zvezdu Belehrad.

Frankfurt vo štvrťfinále prekvapujúco vyradil Barcelonu. Duel Eintrachtu s West Hamom bude reprízou semifinále Pohára víťazov pohárov z roku 1976, v ktorom uspeli "kladivári". Vo finále proti belgickému Anderlechtu Brusel potom prehrali 2:4.

Pre West Ham to bola doposiaľ posledná účasť vo finále niektorej z európskych súťaží. V tomto ročníku EL vyradili Londýnčania v osemfinále FC Sevilla a nedopriali tak rekordnému šesťnásobnému víťazovi EL/Pohára UEFA zahrať si o trofej na domácej pôde. Vo štvrťfinále dokázali po domácej remíze zvíťaziť 3:0 na ihrisku francúzskeho Olympique Lyon.

Prvé zápasy semifinále EL 2021/2022:

21.00 RB Lipsko - Glasgow Rangers

21.00 West Ham United - Eintracht Frankfurt