Main Content

Fantastický zápas, komplimenty a boj o titul. Hlasy po šlágri City - Liverpool

pondelok, 11. apríl 2022 16:00 | Autor: TASR

Pep Guardiola
Pep Guardiola | zdroj: TASR

Futbalisti Manchestru City v šlágri 32. kola Premier League dvakrát viedli nad konkurentom v boji o titul FC Liverpool, napokon sa však zopakoval októbrový remízový rezultát 2:2 z prvého vzájomného zápasu na Anfielde. Deľba bodov znamená, že si úradujúci majster z Manchestru udržal na poste lídra jednobodový náskok pred nedeľným súperom.

"Bol to fantastický zápas v podaní oboch tímov, ktoré sa v každom stretnutí snažia o víťazstvo. Už skôr som povedal, že naša vzájomná konfrontácia nerozhodne o titule. Po tomto zápase však mám v sebe pocit, že sme nevyužili veľkú príležitosť priblížiť sa k nemu. Nechali sme súpera nažive," citovala agentúra AFP trénera "Citizens" Pepa Guardiolu, ktorý doviedol tím k trom titulom za uplynulé štyri roky.

Skvelé predstavenie na Etihad Stadium odštartoval už v 5. minúte Kevin de Bruyne, ktorý vystrelil spoza šestnástky a lopta tečovaná obrancom skončila v liverpoolskej sieti. Hostia vyrovnali z prvej vážnejšej akcie v 13. minúte, keď po spätnej prihrávke Trenta Alexandra-Arnolda prestrelil brankára Diogo Jota. V zaujímavom súboji City opäť išlo do vedenia v 36. minúte, Gabriel Jesus si nabehol na center po odvrátenej lopte na zadnú žrď a aj s pomocou brvna opäť prekonal Alissona.

"The Reds" vyrovnali hneď na začiatku druhého polčasu, keď voľný priestor využil Mohamed Salah, do behu vysunul Sadia Maneho a ten vystavil Edersona do pozície štatistu. V 63. minúte dal gól domáci Raheem Sterling, ale zaúradoval VAR a stav bol stále vyrovnaný. Napriek ďalším možnostiam na oboch stranách sa už strelci nepresadili. Hrdinom sa mohol stať Riyad Mahrez, jeho pokus v závere preletel ponad brvno.

Kto chce byť podľa Guardiolu majster, musí vyhrať všetkých sedem zostávajúcich kôl. "Mám taký pocit, že kto čo i len raz zaváha, pripraví sa o možnosť vyhrať ligu," zamyslel sa španielsky kouč, ktorého zverenci majú v porovnaní s Liverpoolom v závere sezóny o čosi ľahších súperov. "The Reds" čakajú zápasy s momentálne slabšími rivalmi, zato však tvrdo bojujúcimi o Ligu majstrov a Európsku ligu (Manchester United, Tottenham), resp. o záchranu (Everton). V priebehu devätnástich dní by odohrali šesť takýchto zápasov s "nábojom" vrátane semifinále Ligy majstrov v prípade očakávaného postupu cez Benficu Lisabon.

Liverpool však môže byť rád, že sa do tejto situácie vôbec dostal. Ešte v januári totiž za Manchestrom City zaostával o 14 bodov a slovko titul sa v jeho kabíne logicky nespomínalo. Po víťaznej desaťzápasovej sérii sa však zverenci Jürgena Kloppa dotiahli na rozdiel jedného bodu na City, ktoré mohli v nedeľu v prípade víťazstva v tabuľke preskočiť. Liverpool napriek remíze zostal v hre o jubilejný 20. titul, ktorým by sa v tejto štatistike vyrovnal Manchestru United ako najúspešnejšiemu klubu v krajine. TASR pripomína, že v tejto sezóne je LFC stále v hre o všetky štyri trofeje, pričom EFL Cup získal už vo februári.

"Súboj dvoch ťažkých váh nemal víťaza, z hľadiska boja o titul sa nič nezmenilo. Zdolať City si vyžaduje výkon na hranici dokonalosti. K nemu sme sa dnes, najmä v prvom polčase, nepriblížili. Bol to však zápas plný napätia a intenzity so zaslúženým remízovým vyústením. V januári sme o postavení, v akom sme teraz, ani nesnívali. Do konca sezóny zostávalo 18 zápasov a všetky sme potrebovali vyhrať, azda s výnimkou tohto, z ktorého berieme aj remízu. Teraz sa to všetko začne, čaká nás náročný program. Nebude to ľahké, ale popasujeme sa s tým," poznamenal Klopp.