Main Content

Xavi chváli Dembélého. Prehovoril o tom, či ostane v klube

pondelok, 28. február 2022 13:55 | Autor: TASR

Xavi
Xavi | zdroj: TASR

Futbalisti Barcelony natiahli sériu bez prehry vo všetkých súťažiach na sedem. V nedeľňajšom súboji La Ligy zdolali Athletic Bilbao 4:0. Hrdinom domácich bol Ousmane Dembele. Hoci sa francúzsky útočník dostal na ihrisko až v 67. minúte, strelil druhý gól Barcy a na ďalšie dva prihral.

Katalánci od úvodu dominovali a i keď sa hostia v prvom polčase dostali niekoľkokrát na dostrel ich bránky, v druhom ich už k vôbec ničomu nepustili.

Držanie lopty 72:28, strely 17:6 a úspešné prihrávky 719:222 hovoria jasnou rečou a pripomínajú štatistiky z éry spred niekoľkých rokov, keď dirigoval hru tímu zo stredu poľa Xavi. Teraz to robí z lavičky a po tom, čo prebral Barcelonu z rúk Ronalda Koemana, dokázal pretvoriť tím a opäť mu vštepiť ofenzívnu a hlavne víťaznú mentalitu.

"Blaugranas" vyhrali od 23. januára päť zo siedmich zápasov, pričom dve remízy si pripísali v mestskom derby na pôde Espanyolu (2:2) a v Európskej lige s Neapolom (1:1). V odvete šestnásťfinále však vyhrali pod Vezuvom 4:2 a postúpili. A to Xavi stále nemá k dispozícii kompletný káder, zranení sú Ansu Fati, Samuel Umtiti, Sergi Roberto a pre karty nemohol hrať proti Bilbau Jordi Alba. Barcelona v šiestich februárových dueloch strelili až 19 gólov. Štyri v troch dueloch za sebou prvýkrát od mája 2017, keď sa o jedenásť z nich postaralo trio Lionel Messi, Neymar a Luis Suarez.

Gólové hody predviedla aj v nedeľu a ich hlavným aktérom boli striedajúci hráči. Prvý zásah zaznamenal v 37. minúte Pierre-Emerick Aubameyang, no potom prišli chvíle Dembeleho. V 73. minúte zakončil rýchly útok, keď si na ľavej strane šestnástky spracoval loptu, hodil si ju okolo obrancu a z uhla ju ľavačkou napálil pod brvno. Brankár nemal šancu.

V nadstavenom čase si pripísal ešte dve asistencie po centroch na striedajúcich spoluhráčov Luuka de Jonga a Memphisa Depaya. Trojica prišla na ihrisko namiesto Ferrana Torresa, Aubameyanga a Adamu Traoreho. Dembele skóroval šesť minút po príchode na ihrisko, de Jongovi stačili dokonca štyri.

Dvadsaťštyriročný Francúz bol počas januárového transferového obdobia blízko odchodu z klubu. Xavi ho však v uplynulých týždňoch zaradil späť do kádra a Dembele sa mu odvďačil, za 112 minút v uplynulých troch ligových zápasoch strelil gól a pridal tri asistencie. "Dnes je najlepší Dembele, akého sme videli a to je to čo chceme," povedal Xavi, ktorý gól oslavoval so svojím zverencom, objal ho a potľapkal.

Otázne však je, ako dlho. Dembeleho kontrakt sa skončí už v júni, nová zmluva je v nedohľadne a francúzsky reprezentant sa viackrát nechal počuť, že odíde zadarmo. Aj preto neopustil Barcelonu už v zime. "Nie je to otázka na mňa, ale na klub a na Ousmaneho. Jeho kontrakt sa skončí v lete, ale vo futbale nemôžete nič dopredu vylúčiť. Nemohol hrať a teraz hrá. Na svojej pozícii dokáže byť najlepší," citovala Xaviho agentúra AFP.

Barcelona sa po výhre posunula na 4. miesto tabuľky o skóre pred Atletico Madrid a bod za Betis Sevilla, odohrala však o zápas menej ako jej súperi. Betis v nedeľu prehral v mestskom derby na pôde rivala FC 1:2. Domáci tím sa tak drží v boji o titul, no na vedúci Real Madrid má šesťbodové manko.

Na Estadio Ramón Sánchez Pizjuán pomohli Seville dve zaváhania Claudia Brava v prvom polčase. Tridsaťosemročný brankár Betisu najprv zapríčinil penaltu, ktorú premenil Ivan Rakitič, a potom mu prešla cez prsty strela Munira El Haddadiho. Sergio Canales zakrútil priamy kop parádne, no neskoro a v 94. minúte už len skorigoval výsledok. "Poriadne si to užijeme, bude to dlhá noc. O titul budeme bojovať až do konca," povedal tesne po derby El Haddadi.