Main Content

Nečakaný hrdina. Rybár chytil šancu za pačesy, Ramsay: Je brilantný

štvrtok, 17. február 2022 15:20 | Autor: TASR

Patrik Rybár a Branislav Konrád
Patrik Rybár a Branislav Konrád | zdroj: TASR

Jedným z hlavných hrdinov slovenských hokejistov na ZOH v Peingu je bezpochyby Patrik Rybár. Dvadsaťosemročný brankár odštartoval ako trojka v hierarchí tímu, no keď dostal šancu, chopil sa jej a už ju z rúk nepustil.

V prvom zápase na turnaji dali tréneri prednosť Branislavovi Konrádovi, po prehre s Fínskom (2:6) nastúpil proti Švédom Matej Tomek, no v prvej tretine inkasoval tri góly a tak prišla šanca pre tretieho v poradí. Rybár už nelovil puky zo siete, naopak, všetky zastavil ešte pred bránkovou čiarou a počas dvoch tretín neinkasoval. Štvrtý gól "troch koruniek" padol až pri slovenskej power play.

Gólman Dinama Minsk sa šance chopil všetkými desiatimi a do bránky už nikoho nepustil. Po výhrach nad Lotyšskom (5:2) a Nemeckom (4:0) sa veľkou mierou zaslúžil aj o triumf nad favorizovaným tímom USA. Chytil 33 z 35 striel a za chrbát nepusti ani jeden z piatich nájazdov. "Je to niečo, čo nemá každý tím. Prišiel ako tretí brankár a ukázal, že na to má. Je to aj inšpirácia pre deti. Tréner ho síce nedal hneď do bránky, ale on chce dokázať, že verí sebe, verí tímu. ´Rybka´ to ukázal úplne geniálne pre mladých hráčov, že sa nemajú nikdy vzdávať. On sa nevzdal. Verí si a my veríme v neho," povedal pre TASR Kristián Pospíšil.

Rybár posunul Slovensko do boja o medaily a priblížil sa brankárskym legendám ako boli Jánovia Lašák či Laco. "Je brilantný a pri tom vyzerá tak pokojne. Častokrát spravíte chybu, pozriete sa späť, brankár vás podrží a vyzerá, že to spravil úplne bez problémov. To vám dodá dôveru," povedal tréner Craig Ramsay.

Do bránky by sa mal postaviť aj v piatkovom semifinále, v ktorom Slováci nastúpia proti Fínsku. "Dúfam, že bude pokračovať vo výborných výkonoch. Od začiatku turnaja musel tvrdo drieť, aby sa vôbec dostal do zostavy a hral. Od zápasu so Švédmi podával výborné výkon, je spoľahlivý a dal nám šancu vyhrať," dodal Peter Cehlárik.