Main Content

Analýza súpera Slovenska: Švédsko - Nadviažeme na úspechy proti Trom korunkám?

štvrtok, 10. február 2022 13:14 | Autor: Róbert Kalnický

Švédska hokejová reprezentácia
Švédska hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia má za sebou prvé vystúpenie na olympijskom turnaji. Ako už všetci dobre vieme, naši hokejisti podľahli Fínsku pomerom 2:6. Už zajtra však na zverencov Craiga Ramsayho čaká ďalší severský súper - reprezentácia Švédska. Národný tím Troch koruniek si priblížime v analýze.

VZÁJOMNÉ ZÁPASY NA OH:

Vancouver 2010: Slovensko - Švédsko 4:3

Turín 2006: Slovensko - Švédsko 3:0

Lillehammer 1994: Švédsko - Slovensko 4:4

Na olympijských turnajoch sa naša reprezentácia stretla s hráčmi Švédska už trikrát. Zaujímavosťou je, že Švédi nás na olympiáde ešte nikdy neporazili. V Lillehammeri z toho bolo remíza 4:4, v Turíne sme Švédom nedovolili ani skórovať. Pamätné stretnutie je však z olympiádu vo Vancouveri. Štvrťfinálový boj proti Tre kronor si všetci ešte dobre pamätáme. Triumfovali sme 4:3 a postúpili sme do bojov o cenné kovy.

POSLEDNÝ VZÁJOMNÝ ZÁPAS:

MS 2021: Slovensko - Švédsko 1:3

Zatiaľ naposledy sme švédskym hokejistom čelili na majstrovstvách sveta v roku 2021. V základnej skupine sme silnému súperovi podľahli 1:3. Skóre zápasu otvoril Peter Cehlárik, ktorému kontrovali Marcus Sorensen, Victor Olfosson a do prázdnej brány Isac Lundestrom.

KTO JE V TÍME?

Brankári: Lars Johansson (Petrohrad/KHL), Magnus Hellberg (Soči/KHL), Adam Reideborn (CSKA Moskva/KHL)

Obrancovia: Henrik Tömmernes (Ženeva/Švaj.), Jonathan Pudas (Skelleftea/Švéd.), Linus Hultström (Magnitogorsk/KHL), Emil Djuse (Rapperswil/Švaj.), Lukas Bengtsson (Minsk/KHL), Erik Gustafsson (Lulea/Švéd.), Christian Folin (Frölunda/Švéd.), Oscar Fantenberg (Petrohrad/KHL)

Útočníci: Mathias Bromé (Davos/Švaj.), Pontus Holmberg (Växjö/Švéd.), Fredrik Olofsson (Oskarshamn/Švéd.), Marcus Krüger (Zürich/Švaj.), Anton Lander (Zug/Švaj.), Carl Klingberg (Zug/Švaj.), Gustav Rydahl (Färjestad/Švéd.), Dennis Everberg (Rögle/Švéd.), Lucas Wallmark (CSKA Moskva/KHL), Daniel Brodin (Fribourg/Švaj.), Max Friberg (Frölunda/Švéd.), Jacob de la Rose (Färjestad/Švéd.), Joakim Nordström (CSKA Moskva/KHL), Linus Johansson (Färjestad/Švéd)

V prvom vystúpení Švédska na turnaji zaujal najmä útočník CSKA Moskva Lucas Wallmark. 26-ročný forward strelil dva góly. Sekundoval mu Anton Lander, ktorý taktiež dokázal rozvlniť sieť Lotyšov. V bránke nastúpil Lars Johansson, ktorý zo 17 streleckých pokusov inkasoval dvakrát. V dobrom svetle sa prezentovali aj hráči ako Henrik Tömmernes, Mathias Bromé či Karl Klingberg. Zaujímavosťou je, že v zostave trénera Garpenlöva je aj viacero hráčov, ktorí minulú sezónu pôsobili v NHL. Jedným z nich je aj Lucas Wallmark. Okrem neho sú to však aj Mathias Bromé, Jacob de la Rose, Marcus Krüger či Joakim Nordström.

Hokejisti Švédska
Hokejisti Švédska | zdroj: TASR

PREDIKCIA ŠPORT7.SK:

V prvom zápase sme videli, že slovenskí hokejisti dokážu držať krok so svojím súperom. Po vzhliadnutí hry Švédska si dovolíme tvrdiť, že by sme ich dokonca mohli poraziť. To, či sa nám to podarí aj v riadnom hracom čase si odhadovať netrúfneme, no veríme, že máme kvalitu na predĺžiť našu olympijskú neporaziteľnosť proti tomuto súperovi.

TIP NA STRELCA:

Pavol Regenda