Main Content

Analýza dát odhaduje: Slovensko získa na OH tri medaily!

streda, 2. február 2022 12:49 | Autor: TASR

Petra Vlhová
Petra Vlhová | zdroj: TASR

Americká spoločnosť pre analýzu športových dát Gracenote Sports predpovedá, že Slovensko získa na ZOH v Pekingu tri cenné kovy (1-1-1).

Podľa Gracenote tak bude slovenská výprava spolu s fínskou osemnásta najúspešnejšia. Hrám by mali podľa finálnej stredajšej predikcie dominovať Nóri s bilanciou 21-13-10 a so 44 kovmi by tak prekonali vlastný rekord v celkovom počte medailí zo zimných hier.

Spoločnosť v prípade Slovenska nezverejnila konkrétne disciplíny, v ktorých by olympionici mali získať medaily. Lyžiarku Petru Vlhovú však na svojom portáli spomína ako najväčšiu rivalku americkej nádeje Mikaely Shiffrinovej.

TASR pripomína, že v prípade zisku kompletnej kolekcie medailí Slováci zopakujú výsledok z Vancouveru 2010, o ktorý sa vtedy postarali biatlonisti Anastasia Kuzminová (1-1-0) a Pavol Hurajt (0-0-1). Bilanciu troch cenných kovov mali zásluhou Kuzminovej Slováci aj pred štyrmi rokmi v Pjongčangu (1-2-0). Zaujímavosťou je, že Hurajt je jediným slovenským držiteľom bronzovej medaily zo ZOH v ére samostatnosti.

Od Nórska sa očakáva dominancia v behu na lyžiach i biatlone a prekonanie vlastného rekordu v celkovom počte medailí z Pjongčangu. V roku 2018 ich severania získali 39, v Pekingu by to malo byť o päť viac. Druhou najúspešnejšou krajinou bude podľa Gracenote Nemecko (11-11-8).

Prvú trojku uzatvára tím Ruského olympijského výboru s predpokladanou bilanciou 10-12-8. Tridsať medailí by bol najvyšší počet, aký sa na podaril športovcom ZSSR či Ruskej federácie získať na ZOH, ktoré nehostili. Česko by malo skončiť s bilanciou 1-0-2 až za Slovenskom na 20. mieste.