Main Content

Totálny outsider? Takto by mohla vyzerať súpiska Číny na OH

štvrtok, 6. január 2022 09:00 | Autor: Róbert Kalnický

Čína - hokej/ilustračný
Čína - hokej/ilustračný | zdroj: TASR

Zatiaľ nie je známe, v akom zložení bude národný tím usporiadateľskej krajiny hrať na domácom turnaji. Je jasné, že tím najľudnatejšej krajiny sveta bude patriť k totálnym outsiderom a bude obrovské prekvapenie, ak získajú čo i len bod. Na súpiske však budú i rôzni naturalizovaní hráči.

Čínska reprezentácia sa pripravuje na olympiádu pod hlavičkou Kunlunu Red Star v KHL. Treba však povedať, že obavy o výsledky domáceho tímu sú na mieste. Koncom decembra výber Kunlunu doplnili aj hráči čínskeho olympijského výberu a začala oficiálna príprava. Pravdepodobná súpiska vyzerá nasledovne:

Brána:

Jeremy Smith - Paris O´Brien - Pengfei Han

Očakáva sa, že jednotkou výberu bude americký rodák Jeremy Smith. 32-ročný brankár pôsobí v Kunlune už od sezóny 2019/2020, a tak by mal chytať aj na olympijskom turnaji. Zaujímavým menom je Pengfei Han. 30-ročný brankár v ročníku 2020/2021 nechytal nikde, rok predtým pôsobil v českej tretej najvyššej súťaži. Túto sezónu nastúpil na jeden zápas v KHL, čo bolo vrcholom jeho doterajšej kariéry. V nominácii by mal byť Paris O´Brien. 21-ročný brankár narodený v Kanade pôsobí v Číne od ročníka 2017/2018. V tejto sezóne si na konto pripísal podobne ako Pengfei Han aj prvé štarty v KHL.

Obrana:

Jake Chelios - Ryan Sproul

Jason Fram - Victor Bartley

Denis Osipov - Zimeng Chen

Ruinan Yan

Defenzíve čínskej reprezentácie budú dominovať hráči narodený v zámorí. Jake Chelios a Ryan Sproul by mali vytvoriť elitný obranný pár. V tomto zložení nastupujú aj v tíme Kunlunu. V druhej obrane nájdeme rodených Kanaďanov Jasona Frama a Victora Bartleyho. Obaja zadáci sú už dlhodobo súčasťou Kunlunu. Denis Osipov je zaujímavou osobnosťou. 34-ročný ruský rodák sa vrátil do Kunlunu, v priebehu tohto ročníka, aby sa mohol zúčastiť OH. Po jeho boku by mal nastúpiť Zimeng Chen, ktorý si ako jediný z výberu obrancov pamätá MS divízie 2A, ktoré sa odohrali v sezóne 2018/2019. Ruinan Yan by sa v Pekingu mohol predstaviť taktiež. Tento 20-ročný obranca patrí k najväčším talentom, aké čínsky hokej v súčasnosti má.

Hokejisti Kulunu
Hokejisti Kulunu | zdroj: TASR

Útok:

Parker Foo - Luke Lockhart - Spencer Foo

Brandon Yip - Tyler Wong - Alex Riche

Rudi Ying - Jianing Guo - Peter Zhong

Ethan Werek - Cory Kane - Xudong Xiang

Cheng Zhang - Zesen Zhang

Ofenzíva čínskeho výberu môže mať skutočne zaujímavé zloženie. Elitné trio tvoria bratia Parker a Spencer Foovci. V strede nájdeme Lukea Lockharta, ktorý je už dlhodobo súčasťou tímu Kunlunu. Zaujímavosťou je, že Parker Foo je jediným hráčom, na ktorého tím NHL vlastní práva. Konkrétne sa jedná o Chicago Blackhawks. V druhej lajne nájdeme Brandona Yipa, ktorý má bohaté skúsenosti i z NHL, Tylera Wonga, teda Kanaďana s čínskymi koreňmi a Alexa Richeho, ktorý si v tejto sezóne užíva bohatý priestor na ľade v KHL. V tretej lajne sú hráči, ktorí Kunlun doplnili pred štartom záverečnej prípravy. Konkrétne sa jedná o Rudiho Yinga, Jianinga Gua a Petera Zhonga. Veľmi zaujímavých menom je Peter Zhong, ktorý tento ročník odštartoval v americkej NCAA a podobne ako zadák Yan, aj on patrí k najväčším nádejam v tomto tíme. V štvrtej lajne nájdeme Ethana Wereka, ktorý v minulosti pôsobil v Třinci, Coryho Kanea, stabilnú persónu Kulunu od vzniku a Xundonga Xianga. Tento 26-ročný útočník je najskúsenejším hráčom narodeným v Číne, ktorý sa nachádza v tomto výbere. Na svoju príležitosť budú čakať Cheng a Zesen Zhangovci.