Main Content

Bobby Ryan ako kapitán? Američania pošlú do Pekingu silný výber

utorok, 4. január 2022 09:00 | Autor: Róbert Kalnický

americká hokejová reprezentácia
americká hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Na olympijských hrách v roku 2018 vypadli hokejisti USA už v štvrťfinále. To bude chcieť zámorský celok napraviť už o pár týždňov v čínskom Pekingu. S neúčasťou hráčov pôsobiacich v NHL stratí nominácia Spojených štátov amerických obrovskú silu, i tak však do Číny vyšle veľmi silný výber. Takto vyzerá ideálna zostava Američanov pred OH.

Brána:

Strauss Mann - Brandon Maxwell - Drew DeRidder

Jednotkou amerického výberu by sa pod olympijskými kruhmi mohol stať Strauss Mann. Mladý 23-ročný gólman aktuálne pôsobí v mužstve Skellefteå AIK, kde dosahuje výbornú 93-percentnú úspešnosť zákrokov. Pri svojej premiérovej sezóne v Európe sa môže stať jednotkou svojej krajiny na olympijských hrách. O post dvojky by si to mali rozdať Brandon Maxwell, ktorý bol na súpiske USA aj v roku 2018 a Drew DeRidder. 21-ročný brankár pôsobí na univerzite v Michigane. V NCAA patrí k najlepším brankárom v štatistike percentuálnej úspešnosti zákrokov.

Obrana:

Steven Kampfer - Luke Hughes

Jordan Schmaltz - Ryan Gunderson

Nick Ebert - Jake Sanderson

Nate Prosser

Skúsenosť, rýchlosť, tvrdosť, prehľad i ofenzívnosť. Všetky tieto aspekty nájdeme pri pohľade na týchto sedem mien. Elitný obranný pár by sme zložili z dua Steven Kampfer - Luke Hughes. Kampfer patrí k najproduktívnejším obrancom Kazane a najmladší z rodu Hughesovcov, Luke, môže zbierať skúsenosti pred príchodom do NHL. V druhej obrane sa nachádza Jordan Schmaltz. Tento 28-ročný obranca pôsobí vo Fínsku v tíme HIFK, kde podobne ako Kampfer v Kazani dokáže kvalitne podporovať ofenzívu. Po jeho boku by mal nastúpiť Ryan Gunderson. Účastník OH 2018 by mal tejto defenzíve dodať potrebné skúsenosti. V treťom obrannom páre nájdeme bývalého zadáka Slovana Bratislava Nicka Eberta, ktorému presun do Európy sadol a hokejom sa baví. Po jeho boku nastúpi mladučký Jake Sanderson, ktorý bol na tohtoročných MSJ kapitánom USA. Podobne ako v Hughesovom prípade by mu štart na podujatí takéhoto kalibru mohol pomôcť pred debutom v NHL. Ako siedmeho obrancu sme vybrali Natea Prossera. Hoci tento skúsený obranca v tejto sezóne neodohral ani jedno stretnutie, podobne ako Gunderson by mohol pre mladých obrancov byť akýmsi mentorom.

Bobby Ryan
Bobby Ryan | zdroj: TASR

Útok:

Matty Beniers - Marc Arcobello - Bobby Ryan

Michael Mersch - Brian O´Neill - Jordan Schroeder

Kenny Agostino - Andy Miele - Peter Mueller

Jeremy Bracco - Nick Shore - Reid Boucher

Ryan Lasch - Ryan Stoa

Pri pohľade na ofenzívne zloženie treba podotknúť, že podobne ako pred štyrmi rokmi, aj teraz si majú Američania z čoho vyberať. Elitné trio by sme zložili následovne: Matty Beniers - Marc Arcobello - Bobby Ryan. Spojenie mladého útočníka so skúsenými harcovníkmi by mohlo fungovať. Dvojka minuloročného draftu má obrovský potenciál, ktorý by mohol začať po boku dvoch pravákov napĺňať už v Pekingu. V druhej lajne nájdeme duo z Jokeritu Helsinki. Konkrétne sa jedná o Briana O´Neilla a Jordana Schroedera. Obaja hráči patria k lídrom Žolíkov, takže sa očakáva, že by im to mohlo fungovať aj v národnom tíme. Dopĺňa ich Michael Mersch, ktorý patrí k najlepším hráčom pôsobiacim v AHL. V tretej lajne je podobne ako v druhej tandem z jedného tímu KHL. Reč je o Kennym Agostinovi a Andym Miele. Aj im to v klube funguje, takže nevidíme dôvod túto dvojičku rozdeľovať. Dopĺňa ich snajper Komety Brno Peter Mueller, od ktorého sa v Pekingu budú očakávať najmä góly. V checking line nájdeme Nicka Shorea, ktorý je známy z pôsobenia v Dukle Trenčín. Na krídlach budú hrať Jeremy Bracco a Reid Boucher. Jedná sa o subtílnych útočníkov, ktorí by súperom mali problém robiť najmä skvelým korčuľovaním. Na svoje miesto budú čakať skúsení útočníci Ryan Lasch či Ryan Stoa.