Main Content

Česká reprezentácia na OH v Pekingu: Filip Pešán si má z čoho vyberať

nedeľa, 2. január 2022 09:00 | Autor: Róbert Kalnický

česká hokejová reprezentácia
česká hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Hoci sa olympijský turnaj uskutoční bez hráčov pôsobiacich v NHL, podujatie stále môže mať obrovskú kvalitu. Silné mužstvo môžu postaviť aj naši susedia z Českej republiky. Trénerovi národného tímu Filipovi Pešánovi budú k dispozícii mnohé zaujímavé mená. Toto je možnosť, ako by mohla česká súpiska vo februári v Pekingu vyzerať.

Brána:

Šimon Hrubec - Roman Will - Petr Kváča

V bránkovisku českej reprezentácie je pomerne slušné zastúpenie. Jednotkou našich susedov by v Pekingu podľa všetkého mal byť brankár Avangardu Omsk Šimon Hrubec, ktorý v uplynulom ročníku doviedol Jastrabov k zisku Gagarinovho pohára. Chrbát bude Hrubcovi kryť ďalší gólman z KHL, konkrétne Roman Will. Ten aktuálne pôsobí v Traktor Čeľabinsk, kde potvrdzuje svoje kvality. Na post trojky by sa hodil gólman Liberca Petr Kváča, pre ktorého by to bola ďalšia veľká skúsenosť a posun v kariére.

Obrana:

Libor Šulák - Jakub Jeřábek

Petr Zámorský - Jan Ščotka

Jakub Krejčík - David Sklenička

Lukáš Klok

David Krejčí
David Krejčí | zdroj: TASR

Podobne ako na majstrovstvách sveta, aj v Pekingu na olympijskom turnaji by obrana Česka mohla vyzerať veľmi podobne. Elitný obranný pár vytvoria ofenzívny obranca Libor Šulák z Admiralu Vladivostok a defenzívny pilier Jakub Jeřábek zo Spartaku Moskva. O ofenzívu v druhej obrane sa bude starať Petr Zámorský, ktorý na Channel One Cupe hral po boku Jána Ščotku. Tretí obranný pár by sme opäť zložili z obrancov pôsobiacich v KHL. Jakub Krejčík, obranca Dinama Minsk, hrá v tomto ročníku vo veľkej pochode a patrí k lídrom defenzívy Zubrov. Po jeho boku bude hrať David Sklenička, ktorý je hráčom Jokeritu Helsinki. Spojenie týchto dvoch zadákov dáva zmysel, pretože v minulosti spolu obliekali dres Žolíkov. Na post siedmeho obrancu sme vybrali Lukáša Kloka, ktorý sa v KHL udomácnil a dokáže pravidelne bodovať.

Útok:

Milan Gulaš - David Krejčí - Michael Frolík

Michal Řepík - Jan Kovář - Vladimír Sobotka 

Filip Chlapík - Michael Špaček - David Kaše

Tomáš Hyka - Lukáš Sedlák - Jakub Flek

Matej Blümel - Andrej Nestrašil

Ofenzíva výberu Filipa Pešána má veľké skúsenosti. V tíme nájdeme viacero hráčov, ktorí vlani ešte pôsobili či už v NHL alebo AHL. Elitnú formáciu vytvorí trio Milan Gulaš - David Krejčí - Michael Frolík. Spojenie Gulaš, Krejčí fungovalo už v prvom zápase Channel One Cupu, takže sa dá čakať, že kouč Pešán túto dvojičku opäť spojí. K dvom pravákom sa typologicky ideálne hodí ľavák, konkrétne zakončovateľ Michael Frolík. Na krídlach druhej formácie sú skúsení útočníci Michal Řepík a Vladimír Sobotka, ktorí pôsobia v Sparte Praha. Šikovné krídla doplní Jan Kovář, ktorý patrí k najlepším českým hráčom súčasnosti. Aj krídla tretej formácie aktuálne obliekajú dres Sparty Praha. Konkrétne sa jedná o Davida Kašeho a Filipa Chlapíka, ktorí si veľmi dobre rozumejú na ľade i mimo neho. Centrom tretej formácie je Michael Špaček, pôsobiaci vo Švédsku. V štvrtej lajne nájdeme duo z Traktoru Čeľabinsk, konkrétne Tomáša Hyku a Lukáša Sedláka. Hrajú spolu v klube, takže nevidíme dôvod rozdeľovať ich ani v reprezentácii. Dopĺňa ich rýchlonohý Jakub Flek, ktorý bude patriť k hráčom využívaným v hre v oslabení. Na svoju príležitosť budú čakať krídelníci Matej Blümel a Andrej Nestrašil.