Main Content

Slovensko ako čierny kôň turnaja? Takto vyzerá ideálna súpiska slovenskej reprezentácie do 20 rokov

sobota, 18. december 2021 09:00 | Autor: Róbert Kalnický

Slovenskí hokejisti do 20 rokov (MS 2020)
Slovenskí hokejisti do 20 rokov (MS 2020) | zdroj: TASR

Slovenský hokej má aktuálne jednu z najlepších generácií vo svojej histórii. Reprezentáciu do 20 rokov čakajú majstrovstvá sveta, na ktorých sa stretne v základnej skupine postupne so súpermi z USA, Švédska, Ruska a Švajčiarska. Tréner Ivan Feneš má k dispozícii kvalitný výber. Takto môže vyzerať ideálna zostava nášho tímu už o pár dní.

BRÁNA:

Šimon Latkóczy - Tomáš Boľo - Rastislav Eliáš

O poste jednotky asi nie je pochýb. Ten by mal patriť trenčianskemu odchovancovi Šimonovi Latkóczymu, ktorý aktuálne pôsobí v USHL v mužstve Madison Capitols. Hoci je Šimon nižšieho vzrastu, na predošlom svetovom šampionáte odchytal 3 zápasy, v ktorých dosiahol 92,2-percentnú úspešnosť zákrokov. O post dvojky by si to mali rozdať Tomáš Boľo a Rastislav Eliáš. 19-ročný Boľo pôsobí v NAHL v mužstve St. Cloud Norsemen. Jeho o dva roky mladší kolega Eliáš sa po úspešnom pôsobení na Hlinka Gretzky Cupe presunul do zámoria, kde rovnako ako Latkóczy pôsobí vo WHL. Vzhľadom na to, že Eliáš sa môže predstaviť ešte na ďalších dvoch svetových šampionátoch, mal by do Kanady cestovať kvôli naberaniu potrebných skúseností.

Šimon Latkóczy
Šimon Latkóczy | zdroj: TASR

OBRANA:

Samuel Kňažko - Šimon Bečár

Šimon Nemec - Marko Stacha

Šimon Groch - Rayen Petrovický

Oliver Fatul

Pri výbere siedmych zadákov sme sa skutočne zapotili. Prvé dve obrany by sme nechali v zložení, v akom nastupovali už na predošlých majstrovstvách sveta. Samuel Kňažko so Šimonom Bečárom sa dobre dopĺňali už počas turnaja v roku 2020. Druhý obranný pár v zložení Šimon Nemec a Marko Stacha taktiež fungoval veľmi dobre. Nemec by sa mal starať o ofenzívnu časť, Stacha zas o defenzívu. Aj v treťom obrannom páre nájdeme mená, ktoré už s juniorským šampionátom majú skúsenosti. Obranca Olomouca Šimon Groch patrí ku skvelým defenzívnym obrancom a Rayen Petrovický počas vlaňajšieho výpadku kapitána Kňažka dokázal kvalitne svojho kolegu zastúpiť. Na post siedmeho obrancu sme zaradili Olivera Fatula vzhľadom na to, že vo výbere Ivana Feneša by sa mal nachádzať aj čistokrvný defenzívny zadák. Maxim Štrbák sa na súpisku nedostal, no v jeho prípade je to podobné ako pri Rastislavovi Eliášovi. 16-ročný mladík by mal s tímom cestovať, aby nabral potrebné skúsenosti do ďalších rokov.

Šimon Nemec a Martin Chromiak
Šimon Nemec a Martin Chromiak | zdroj: TASR

ÚTOK:

Martin Chromiak - Oleksii Myklukha - Roman Faith

Juraj Slafkovský - Maroš Jedlička - Filip Mešár

Matej Kašlík - Dalibor Dvorský - Jakub Demek

Samuel Krajč - Adam Sýkora - Servác Petrovský

Ján Lašák

Ofenzíva slovenského výberu skutočne vzbudzuje rešpekt. Nájdeme v nej naozaj kvalitných útočníkov, ktorí zaručujú, že Slovensko na turnaji môže streliť mnoho gólov. Elitnú formáciu by sme zložili z tria Martin Chromiak - Oleksii Myklukha a Roman Faith. Dôvod je prostý, prví dvaja menovaní spolu nastupovali už vlani a Roman Faith ako ľavák by mohol tento tandem skvele dopĺňať. Pri výbere druhej formácie sme váhali, koho postaviť medzi Juraja Slafkovského a Filipa Mešára. 17-roční útočníci nastupovali spolu na Hlinka Gretzky Cupe, kde spolu s Petrom Repčíkom vytvorili fantastické trio. Center Repčík však vo reprezentačnej nominácii chýba. Preto sme zvolili Maroša Jedličku, ktorý pravidelne nastupuje vo Zvolene a na MS hral už pred rokom. Centrom tretej formácie by sa mal stať Dalibor Dvorský, ktorý je mimochodom najmladším hráčom v celej nominácii. Kvôli pretlaku na pozícii stredného útočníka sme museli na ľavé krídlo vybrať Mateja Kašlíka, ktorý žiari v QMJHL. Na pravom krídle je jediný slovenský draftovaný hokejista z roku 2021 Jakub Demek, ktorý oblieka dres Edmontonu Oil Kings, a podobne ako Kašlík je veľmi produktívny. Do checking line sme zvolili Samuela Krajča, Adama Sýkoru a Serváca Petrovského. Prví dvaja menovaní pravidelne nastupujú v našej najvyššej súťaži v drese Trenčína, resp. Nitry. Krajč patrí k najlepšie brániacim útočníkom vo výbere Ivana Feneša, a preto by mal byť využívaný najmä v hre v oslabení. Adam Sýkora a Servác Petrovský patria k hráčom, ktorí majú obrovský potenciál. Toto tvrdenie chcú potvrdiť na turnaji. Zároveň je ich cieľom zlepšiť svoje vyhliadky pred nastávajúcim draftom. Na svoju pozíciu by čakal v našom výbere Ján Lašák.

Juraj Slafkovský
Juraj Slafkovský | zdroj: TASR

Suma sumárum, tréner Ivan Feneš má rozhodne z čoho vyberať. Po dlhých rokoch by slovenská reprezentácia do 20 rokov nemusela na svetový šampionát trénovať s cieľom záchrany, ale šancou na dobré umiestnenie. Hoci je Ivan Feneš pri kormidle ešte stále veľmi krátko, v minulosti už dokázal z mládežníckymi výbermi Slovenska poblázniť celé Slovensko. Naposledy sa mu to podarilo na domácom Hlinka Gretzky Cupe, kedy s výberom do 18 rokov obsadil historické druhé miesto. Hráčov, ktorých nominoval dôkladne pozná a kľudne sa môže stať, že Slovensko sa opäť na prelome rokov dostane do hokejového ošiaľu.