Main Content

Podceňovaný alebo preceňovaný? Vadim Shipachyov bezkonkurenčne kraľuje KHL

piatok, 17. december 2021 09:00 | Autor: Róbert Kalnický

Vadim Shipachyov
Vadim Shipachyov | zdroj: IG Dynamo Moskva

Meno Vadim Shipachyov je hokejovému fanúšikovi dobre známe. Jedná sa o jednu z najväčších hviezd ruského hokeja, ktorá však nikdy nedokázala preraziť v NHL. V rodnej krajine napriek tomu patrí k najlepším hokejistom, ktorí kedy brázdili po ľadoch v KHL.

Dnes 34-ročný Shipachyov odštartoval svoju kariéru v rodnom Severstali Čerepovec. V organizácii Čerepovca si odbil debut aj v seniorskom hokeji. V sezóne 2005/2006 hral svoje prvé zápasy v ruskej Super Lige. Stabilným členom prvého tímu sa stal až od sezóny 2008/2009, kedy už existovala nadnárodná KHL.

V prvých rokoch medzi seniormi Shipachyov ukazoval, že z neho raz môže byť hviezda. To si všimli aj vtedajší tréneri ruskej reprezentácie, ktorí mladému útočníkovi dali prvé príležitosti v seniorskom národnom mužstve. V Čerepovci pôsobil do sezóny 2012/2013, po ktorej sa presťahoval do mužstva SKA Petrohrad.

Vadim Šipačov
Vadim Šipačov | zdroj: TASR

Dá sa povedať, že najväčší rozkvet svojej kariéry zažil práve v organizácii SKA. Po debutovej sezóne sa zúčastnil premiérového svetového šampionátu, ktorý sa uskutočnil v Bielorusku. Tam získal svoj prvý a zatiaľ jediný titul svetového šampióna. 

Na svoje pôsobenie v Petrohrade spomína Shipachyov určite len v dobrom. Vytvoril skvelé duo najmä s Artemim Panarinom. Tento tandem dokázali skvele dopĺňať hráči ako Evgeni Dadonov či Evgeni Ketov. Shipachyov si rozumel aj s Nikitom Gusevom, ktorý po Panarinovom odchode zaujal pozíciu na krídle Shipachyovovho útoku. 

V mužstve Petrohradu bol obrovskou osobnosťou a s priemerom vyše bodu na zápas v KHL chcel preraziť v NHL. Tu však prišiel zlom. Hviezda z KHL mala potvrdiť svoje postavenie aj v profilige. To sa však nepodarilo. V tom čase v tíme novovzniknutých Zlatých rytierov nedokázal nadviazať na kvalitné výkony z Európy a za Golden Knights odohral len tri stretnutia. Vedenie Rytierov s jeho hrou nebolo spokojné a keďže Shipachyov odmietol presun na farmu i trejd do iného klubu, vrátil sa späť do Petrohradu, kde ročník dokončil. 

Po ňom sa presunul do Dynama Moskva, kde pôsobí dodnes. Shipachyov hokejovo dozrel a v tíme Moskovčanom sa stal skutočným lídrom. V prvej sezóne si pripísal 68 kanadských bodov, v tých ďalších 65 a 67. Dnes je vo svojej štvrtej sezóne v organizácii Dynama. Už tretí rok je dokonca kapitánom tohto tímu. Po odohratí 39 zápasov má na konte neuveriteľných 57 kanadských bodov. Vyhrieva sa na čele ligovej produktivity s náskokom 15 bodov na druhého Andreia Kuzmenka.

Vadim Shipachyov
Vadim Shipachyov | zdroj: TASR

Vo Vadimovom prípade zdá sa platí, čím starší, tým vyzretejší. Shipachyov je skutočným lídrom Dynama Moskva. V drese Dynama v uplynulom ročníku svoje bodové maximum. V historických tabuľkách KHL v počte kanadských bodov je na druhom mieste so ziskom 694 bodov. Na lídra Sergeja Mozyakina stráca 62 bodov, no je jasné, že tento rekord môže už čoskoro prekonať.

Shipachyov má okrem jednej zlatej medaily aj jedno striebro a dva bronzy zo svetových šampionátov. Počas pôsobenia v Petrohrade sa stal dvojnásobným šampiónom KHL a v roku 2018 získal zlato z olympijských hier. Teraz je hlavnou prioritou 34-ročného forwarda návrat trofeje Dynamu Moskva, ale aj účasť no olympijských hrách, ktoré sa uskutočnia vo februári v Pekingu.