Main Content

ME 2012 V HÁDZANEJ: Slováci zabojujú o olympiádu

nedeľa, 15. január 2012 19:33 | Autor: Filip Chudý

ME 2012 V HÁDZANEJ: Slováci zabojujú o olympiádu
ME 2012 V HÁDZANEJ: Slováci zabojujú o olympiádu | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto ilustračné

Dnes sa začínajú v Srbsku desiate Majstrovstvá Európy v hádzanej mužov a slovenská reprezentácia sa na nich zúčastní po tretí krát. Zverenci Zoltána Heistera večer o 20:15 vstúpia do turnaja proti favoritovi z Dánska. Aby naši chlapci mohli snívať sen o Londýne naďalej, musia uhrať nielen prvé naše body v histórií európskych šampionátov.



História ME

Prvé ME sa uskutočnili v roku 1994 v Portugalsku a odvtedy sa konajú pravidelne každé 2 roky. Ich víťazom sa stali Švédi, ktorí sú aj najúspešnejším tímom v ich krátkej histórií so 4 titulmi. Ale od posledného titulu v domácom prostredí v roku 2002 nepridali už žiadny cenný kov. Druhým najúspešnejším mužstvom sú Francúzi s bilanciou 2-0-1. Viac cenných kovov ako oni majú ešte Dáni (1-0-3) a Španieli (0-3-1). Titulom z ME sa môžu pochváliť aj Rusi a Nemeci. Titul budú obhajovať Francúzi, ktorí na minulých ME v Rakúsku nechali za sebou strieborných Chorvátov a bronzových Islanďanov.
 
Slovensko a ME

Po slávnej federálnej minulosti za výraznej pomoci slovenských hráčov musela samostatná slovenská reprezentácia čakať až do roku 2006 na prvé vrcholné podujatie v ére samostatnosti. Na ME vo Švajčiarsku sa zverenci Petra Hatalčíka ocitli v skupine smrti a tak 3 prehry postupne s Francúzskom (21:35), Nemeckom (26:31) a Španielskom (25:34) vôbec neprekvapili. Žreb nám nežičil ani na ME 2008 v Nórsku kde sme tiež nezískali ani bod. V prvom zápase sme síce takmer šokovali obhajcov titulu z Francúzska keď sme v závere takmer vyrovnali, ale nakoniec bola z toho prehra 31:32. Náš optimizmus neskôr schladili severania. Najprv Island (22:28) a hlavne Švédi debaklom 25:41.

Turnaj

Hrá sa v štyroch srbských mestách a v piatich halách. V Belehrade kde budú hrať aj naši reprezentanti sa turnaj odohrá v hale Pionir (kapacita 8 150 divákov) a o medaily sa bude hrať v Belgrade Arene (kapacita 23 000 divákov). B-skupina sa odohrá v Niši  (hala Čair Sports Center má kapacitu 5 000 divákov), C-skupina a taktiež 2. štvrťfinálová skupina v Novom Sade (hala SPENS pre 11 500 divákov) a D-skupina sa odohrá Vršackej hale Millennium Center (kapacita 5 000 divákov).

Mužstvá sa spolu stretnú v štyroch základných skupinách, z ktorých postúpia prvé 3 mužstvá a pre posledné mužstvá sa turnaj končí. Postupujúce mužstvá vytvoria 2 štvrťfinálové skupiny (A-skupina s B-skupinou a C-skupina s D-skupinou). Mužstvá odohrajú ďalšie 3 zápasy a 2 najlepšie mužstvá z týchto skupín si krížom zahrajú proti sebe semifinále. Zvyšné mužstvá budú hrať o umiestnenie, ktoré bude dôležité pre olympijskú kvalifikáciu. Olympiádu si priamo vybojuje iba víťaz. Ak ním bude Francúzsko tak potom porazený finalista. Na olympijskú kvalifikáciu už má miestenku Dánsko, Španielsko, Švédsko, Chorvátsko, Island a Maďarsko. Ak bude priamym postupujúcim jeden z tejto šestice tak jeho miesto v olympijskej kvalifikácií zaujme Poľsko. Zvyšní účastníci sa pobijú ešte o 2 miestenky v redukovanom poradí.



Predstavujeme Slovensko


Brankári
Našou jasnou jednotkou je Richard Štochl (Montpellier Agglomeration HB/Fr.), na ktorom bude padať úspech či neúspech tímu. Je jedným z najlepších brankárov sveta, ktorý keď má deň zatvorí bránu pred každým mužstvom. Chrbát mu bude kryť Miloš Putera (TV 05/07 Hüttenberg/Nem.), ktorý má už skúsenosti aj s najlepšou ligou sveta nemeckou Bundesligou. Zatiaľ na tribúne bude čakať na svoju šancu Ladislav Kovačin (MŠK Považská Bystrica).

Pivoti
Na tomto poste sa budeme predovšetkým spoliehať na už osvedčenú dvojicu Andrej Petro (DHC Rheinland Dormagen/Nem.) a Michal Kopčo (Tatran Prešov). K nim sa na tomto turnaji pridá už skúsený Peter Dudáš (Sporta Hlohovec). Budeme veriť, že k svojej dobrej práci v obrane pridajú naši pivoti aj dôležité góly v útoku.

Krídla
Na ľavom krídle máme hráča svetového formátu Martina Straňovského (Reale Ademar Leon/Šp.), ktorý už má od novej sezóny podpísanú zmluvu v najlepšom tíme sveta FC Barcelona. A tiež sa môžeme spoľahnúť na našu stálicu Radoslava Antla (Tatran Prešov). Na opačnom krídle veríme, že bude hrať prím Tomáš Urban (HC winLand Michalovce). Toho v prípade potreby zastúpi Marek Mikéci (Štart Nové Zámky) alebo v už extrémnom prípade by tam mohol hrať cez ruku Ľubomír Ďuriš (Sporta Hlohovec), ktorý si pravé krídlo zahral v začiatkoch svojej kariéry v Považskej Bystrici.

Spojky
Mozgom našej hry budú považskobystrickí odchovanci. Hlavne Peter Kukučka (Kadetten Schaffhausen/Švajč.) a už spomínaný Ďuriš. Gólovú kanonádu čakáme od praváka Olivera Rábeka (Štart Nové Zámky) a ľaváka Daniela Vala (HSG Wetzlar/Nem.). Keby sa tým nedarilo budú čakať na šancu pravák Ladislav Tarhai (BSV Bern Muri/Švaj.) a ľavák Patrik Hruščák (1. MHK Košice).

A-skupina

Našimi súpermi v skupine budú postupne Dánsko, Poľsko a domáce Srbsko. Aktuálny vicemajstri sveta sú najväčším favoritom skupiny a jedným z ašpirantov na medailu. Majú veľmi silne obsadené všetky pozície v mužstve. Problémom by mohli byť iba absencie vynikajúcich pivotov Nöddesboa s Knudsenom. Medzi kľúčových hráčov patria vynikajúci strelec Mikkel Hansen a famózne pravé krídlo s Hamburgu Hans Lindberg. Na lavičke majú navyše úspešného trénera Ulrika Wilbeka. Dlhoročný tréner Poľska Bogdan Wenta sa bude musieť zaobísť bez opory tímu brankára Sławomira Szmala. A tak bude musieť dúfať, že Karol Bielecki a Krzysztof Lijewski budú dávať dostatok gólov na víťazstvá. Domáci Srbi by sa mohli stať čiernym koňom turnaja. Aj keď majú silnú základnú zostavu hráči z lavičky nie sú svetovou extratriedou. Tou sú domáci fanúšikovia, ktorí ich môžu posunúť veľmi vysoko. Ak k tomu navyše budú očakávanými oporami Marko Vujin či Momir Ilić môže byť v Srbsku veru veselo. Naša prípadná cesta zo skupiny ďalej by teoreticky mohla viesť cez Poliakov na ktorých vieme zahrať.

B-skupina

Papierovými favoritmi skupiny by mali byť Švédi. Tým sa konečne črtá silná generácia ktorej medaila na domácich MS minulý rok ušla iba o vlások a tak skončili štvrtý. Navyše zverenci rovnocennej trénerskej dvojice Ola Lindgren, Staffan Olsson sú opäť o rok starší. Keď k tomu zahrajú dobre ešte opory Kim Andersson či Jonas Larholm tak medaila by už ujsť nemusela. Opäť s veľkým otáznikom sa treba pozerať na Nemcov. Majú síce najlepšiu ligu sveta, ale po odchode charizmatického trénera Heinera Branda sa stále iba hľadajú. Preto budú dúfať, že brankár Silvio Heinevetter sa zblázni a aj Uwe Gensheimer bude oporou. To Česi sa budú predovšetkým spoliehať na najlepšieho hádzanára sveta roku 2010 Filipa Jíchu či jeho spoluhráča z Kielu Daniela Kubeša. Na lavičke to bude riadiť slovenský tréner Martin Lipták. Macedónci by mali byť len do počtu, ale pozor! Mesto Niš totiž leží kúsok od macedónskych hraníc a po vstupenkách sa len tak zaprášilo. Keď sa k tomu rozostiela najlepší kanonier MS 2009 Kiril Lazarov a rozchytá Borko Ristovski môžu Macedónci pozitívne prekvapiť.

C-skupina

Favoritom číslo jeden nielen tejto skupiny, ale aj celých ME sú Francúzi. Sú totiž nielen obhajcovia titulu, ale aj úradujúci olympijsky víťazi a tiež majstri sveta. Navyše na lavičke je stále Claude Onesta a hrajú stále tiež tie isté opory na čele s brankárom Thierrym Omeyerom či famóznym Nikolom Karabatičom. Popreháňať by ich mali stále lepší Španieli. Aktuálne bronzový tím z MS má opäť chuť na úspech. Hráči sú spolu zohratí pretože pôsobia v úzkej špičke kvalitnej španielskej ligy. V bráne by mal vynikať José Javier Hombrados a v poli Raúl Entrerríos. Nevyspytateľní budú opäť zrejme Rusi. Na lavičke majú slávneho Vladimíra Maximova a ten bude musieť zladiť hráčov okolo Konstantina Igropula a Timura Dibirova do jednej partie. Tradične s veľkými očami chodia na turnaje Maďari a tradične ich nenaplnia. Navyše teraz im bude chýbať najlepší hádzanár na svete za minulý rok László Nagy. Zostal im ale v bránke Nandor Fazekas a v poli Ferenc Ilyes.

D-skupina

Na európsky trón by chceli konečne zasadnúť Chorváti, ktorí prehrali na posledných dvoch šampionátoch vždy až vo finále. Pomôcť by im v tom hlavne okrem skvelých fanúšikov mali tvorca hry Domagoj Duvnjak a pivot Igor Vori. Veľa sa čaká aj od Nórov. Ich oporami by mali byť krídelník Harvard Tvedten, ktorého premenená sedmička poza chrbát obletela nedávno svet a tvorca hry Børge Lund. Pozitívne prekvapiť by chceli opäť aj Islanďania, ktorí budú obhajovať bronzové medaile. Oporou tímu je stále nestarnúci Gudjon Valur  Sigurdsson a taktiež Alexander Petersson, ale oni sú predovšetkým silný ako tím. Silnú skupinu dopĺňajú Slovinci. Určite nebudú chcieť skončiť už po troch zápasoch a tak budú veriť v schopnosti Uroša Zormana či Dragana Gajiča.

Resumé

Aj keď našej reprezentácií budú chýbať dôležitý hráči ako Csaba Szücs, Teodor Paul či Maroš Baláž treba veriť, že zopakujú vydarené MS 2009. Tie sa konali podobne ako teraz na Balkáne. Takže treba veriť, že krásne okamihy z Chorvátska sa zopakujú tento rok aj v Srbsku.