Main Content

Tarkovič mal byť už odvolaný: Slovenská reprezentácia zbytočne stráca čas!

piatok, 12. november 2021 13:45 | Autor: Filip Chudý

Štefan Tarkovič
Štefan Tarkovič | zdroj: TASR/Michal Svítok

Slovenský národný tím pokračuje kontinuálne v zlých výsledkoch, ale nový reprezentačný tréner je stále v nedohľadne.

Komentár Filipa Chudého

Pre mňa je najpodstatnejšia kontinuita. Nevidím dôvod, prečo by som mal skúšať menej overených hráčov, keď mužstvo začína mať svoju tvár,“ povedal okrem iného k nominácii na novembrový zraz Štefan Tarkovič. Hoci už postúpiť nemôžeme, nepozval ani jedného (!) nováčika. A to v momente, keď nám už takmer o nič nejde, čiže po dlhej dobe tu nie je výsledkový tlak. Nepochopiteľné a neakceptovateľné!

Matematicky sme šancu sa kvalifikovať na MS stratili definitívne pred mesiacom, reálne už po prvých dvoch dueloch v marci, keď nás o body ošklbali Cyprus a Malta. Táto kvalifikácia sa tak stala neúspešnou prakticky od prvého momentu, preto je skôr úsmevné, ak si niekto myslí, že ju „zachráni“ vybojovaním si tretieho miesta v skupine.

Samozrejme, je lepšie byť tretí, ale my aktuálne strácame na vedúce Rusko už 11 (!) bodov, čo je na deväť odohraných zápasov neskutočné číslo. V dlhodobej súťaži predstavuje 10 bodov rozdiel jednej výkonnostnej triedy medzi tímami, no tam sa hrá 30 a viac kôl a nie iba tretina z toho. Ale našej značnej strate sa nemôžeme čudovať, veď my sme prišli o body s družstvami, ktorým naši súperi nadelili výsledky typu 7:1 a 6:0.

Možno má Tarkovič pocit, že bojuje o novú zmluvu, preto veci nemenil. No ak je na tom čo i len trochu pravdy, potom sa na futbalovom zväze museli (opäť) pomiasť. Zásadnú chybu urobili mocipáni na zväze už tým, že bez žiadneho výberu dosadili Tarkoviča do funkcie. Keby si urobili poriadnu analýzu, čo by každý schopný manažér mal pred zásadným rozhodnutím urobiť, nikdy by takto reprezentačný post neobsadili.

Aktuálne tápu ďalej, pretože čakať na vyhodnotenie reprezentačnej situácie až po konci kvalifikácie je zbytočnou stratou času. Tarkovič mal byť odvolaný najneskôr v októbri, keď bolo definitívne jasné, že nemôžeme postúpiť. Teraz pomaly „víťazoslávne“ hovorí, že dokončí zmluvu a teda nebude vyhodený.

A čo to prinieslo reprezentácii? Nič! Ako mužstvo z druhého koša nevieme doma poraziť súpera zo štvrtého koša, pričom nám nepomohla ani dlhá presilovka. Viac-menej sme sa len opäť presvedčili, čo nám nefunguje. Najhoršie na tom je, že sme nevyužili príležitosť, v ktorej si nový reprezentačný tréner mohol vyskúšať v dvoch „prípravných“ zápasoch prvé veci. Áno, už treba písať o nástupcovi Tarkoviča, lebo pre futbalový národ je nemysliteľné, že on bude pokračovať.

SFZ mal dlhé mesiace čas na to, že mohol hľadať vhodného kandidáta na reprezentačnú stoličku. Minimálne od Eura to bola priam povinnosť. Je však otázne, či to vôbec robili, keďže Tarkovič je ešte vo funkcii. Ak by mali niekoho pripraveného, už by tu bol. Lebo asi ťažko čakať, že je na svete dohoda s niekým o tom, že dokončí v klube jeseň a od zimy príde trénovať národné mužstvo.

Slovenské kvalifikačné trápenie sa zakončí na Malte, kde by sme mali naháňať skóre. Problém je však ten, že viac ako dva góly sme naposledy strelili pred takmer dva a pol rokom. Možno by mal teda Tarkovič pri rozlúčke s reprezentačnou lavičkou porozmýšľať, že urobí niečo úplne inak a totálne prekope zostavu, hoci nomináciou si v tomto smere veľmi nepomohol. Len nech to nie je experiment ako v úvode kvalifikácie na Cypre, keď sme hrali bez krídiel… Teraz by sa skladanie zostavy mohlo začať napr. tam a hrali by v základe Jirka a Suslov. Alebo si niekto myslí, že robenie tých istých vecí mu prinesie iné výsledky?