Main Content

Antoine Griezmann. Najpreceňovanejší futbalista uplynulej dekády? (komentár)

streda, 15. september 2021 10:35 | Autor: Jakub Vaverka

Antoine Griezmann
Antoine Griezmann | zdroj: TASR

Antoine Griezmann je majster sveta z roku 2018, to mu už nikdy nikto nezoberie. Aktuálne sa vrátil do Atlética Madrid po nepodarenom pôsobení v FC Barcelona. Sám o sebe rád vyhlasuje, že patrí medzi najlepších hráčov na svete. Je to ale skutočne tak?

Komentár Jakuba Vaverku

Keď Antoine Griezmann po triumfe s Francúzskom na MS 2018 v Rusku prehlásil, že nechápe, ako môže byť opomínaný v anketách typu Zlatá lopta, keďže je na úrovni Lionela Messiho a Cristiana Ronalda, veľa futbalových fanúšikov spozornelo. Aj tí najsebavedomejší hráči ako napríklad Zlatan Ibrahimovič, či nové talenty ako Erling Braut Haaland či Kylian Mbappé, priznajú, že Messi a Ronaldo sú mimo tejto planéty, že sú to žijúce legendy futbalu, a že sú minimálne o úroveň ďalej ako ostatní. Dokonca s tým súhlasí aj Neymar, u ktorého je ego naozaj silné.

Griezmann, ktorý bol vyhlásený najlepším hráčom EURO 2016, kde Francúzi skončili druhí, ale naozaj veril, a možno ešte stále verí, že mal mať na konte minimálne jednu Zlatú loptu, a že sa môže rovnať s Messim aj Ronaldom. Keď odchádzal v roku 2019 do Barcelony za 120 miliónov eur, mal 28 rokov a ideálnu príležitosť dokázať, že jeho slová môžu byť podporené aj skutkami. Nestalo sa. Na Camp Nou bol stále v tieni Lionela Messiho (ale aj ďalších hráčov), v kľúčových momentoch na seba nevedel zobrať zodpovednosť a barcelonskí fanúšikovia z neho boli niekedy až rozčarovaní či zúfalí. Dokonca sa stalo, že počas zápasu ani nevystrelil na bránu.

Antonie Griezmann
Antonie Griezmann | zdroj: TASR

Veľkosť tých najkvalitnejších futbalistov je v tom, že dokážu potiahnuť svoj tím, aj keď sa im nedarí. Griezmann to tak úplne nevie. A keď sa počas tohto leta vrátil do Atlética Madrid, prehlásil, že je to to najlepšie, čo sa mu za uplynulé dva roky stalo. To bola poriadna facka do tvárí katalánskych priaznicov, ktorí s ním boli viac než trpezliví. A to nemusíme spomínať, že Griezmann bol jedným z dôvodov, prečo Barca nemala financie na novú zmluvu Lea Messiho, a prečo z klubu odišiel Luis Suarez.

Milovník videohier a zaujímavých gólových osláv nie je vo svojom mindsete, že je jedným z TOP hráčov celkovo, podporený ani číslami. V ligových súťažiach odohral vo svojej kariére 435 zápasov s bilanciou 162 gólov a 62 asistencií a napríklad v európskych pohároch má za sebou 81 duelov, ktoré okorenil 32 gólmi a 12 prihrávkami na presné zásahy. Áno, nie je to úplne najhoršie, ale čo by to povedali futbalisti ako Salah, Fernandes, Lukaku či Lewandowski? Nielen, že Griezmann by mal zabudnúť na porovnania s Messim a Ronaldom, ale mal by zapracovať na tom, aby sa vrátil aspoň do TOP 30 futbalistov sveta.

Žiaľ, tento francúzsky útočník si získal povesť hráča, ktorý má viac slov ako skutkov. Teraz v Atléticu Madrid má možnosť kritikom dokázať, že kvalitu stále má a vrátiť sa na správnu cestu. Mal by sa však sústrediť na to, aby pravidelne dával góly, prihrával na ne a pomáhal svojmu mužstvu. Mladší už nebude a rozhodne nechce, aby si ho fanúšikovia pamätali ako hráča s prehnaným sebavedomím, ktorý videl najprv seba, až potom tím.