Main Content

Víťaz Niké Premier League Štefan Hájek: Verím, že raz dosiahnu slovenské šípky svetovú úroveň

piatok, 10. september 2021 15:30 | Autor: Sport7 sk

Štefan Hájek
Štefan Hájek | zdroj: Niké

Vlani sa do elitnej súťaže nekvalifikoval, no tento rok sa v Niké Premier League radoval z výhry. Rodák z Rimavskej Soboty Štefan Hájek skončil po základnej časti až na šiestom mieste, ale v play-off bol neomylný. Šípky hrá už 23 rokov, no toto je jeho najväčší úspech kariéry. 

Nočné u polície človeka zocelia

Hájek predviedol v play-off skvelý výkon. Počas celého finálové dňa sa cítil výborne, ale triumf ho i tak prekvapil: „Mimoriadne mi pomohlo víťazstvo vo štvrťfinále nad skúseným Jozefom Vindišom. Na Slovensku je to pojem. Hral som s ním veľmi vyrovnaný zápas, rozhodol posledný leg. Tento triumf ma veľmi povzbudil a v semifinále proti tiež pekne rozbehnutému Jarovi Kostelnému som zaznamenal najvyšší bodový priemer v sezóne. Fyzicky som cítil dobre, príliš som sa neunavil a tešil som sa na finále.“ V boji o titul sa stretol s víťazom základnej časti Františkom Mikom. „Fero hral v ten deň okrem play-off Niké Premier League ešte iný turnaj a videl som na ňom, že je už „vyhádzaný“. Ja som sa naopak cítil dobre, čo sa ukázalo aj pri terči. Práca u polície vás pripraví na chvíle na hraniciach možností,“ dodáva s úsmevom.

Víťazstvo v elitnej súťaži radí Hájek na vrchol svojich úspechov. „Vyhral som aj Slovenské poháre, ale ak by sme porovnali podujatie, ktoré trvá deň, s celosezónnym, tak určite je náročnejšie uspieť v dlhodobej súťaži. Stretávajú sa tam najlepší šípkari a vysokú formu treba udržať nepretržite,“ zamyslel sa Hájek. Vlani mu tesne ušla miestenka, teraz si prebral trofej od Ľubomíra Pivarča, ktorý vypadol vo štvrťfinále. I to hovorí o vyrovnanosti Niké Premier League.

Šípky
Šípky | zdroj: Niké

Susedia si zvykli

Hájek to s trénovaním nemá jednoduché, využívať musí každú voľnú chvíľu. „Hádžem doma po večeroch, niekedy i po nociach. Bývam v paneláku, ale našťastie mám veľmi tolerantných susedov. Najprv nechápali, čo to klopká. Mysleli si, že niekto ťuká na radiátor alebo niečo podobné, ale keď som im vysvetlil, čo je vo veci, tak boli pokojní.“ Šípky zatiaľ berie ako hobby a výplň voľného času, ale postupne by sa chcel posúvať ďalej: „O pár rokov pôjdem do výsluhového dôchodku, takže času bude viac. Je skvelé, že šípky sú na Slovensku stále populárnejšie, no snívam o tom, že si hraním aj niečo zarobím. Snáď naše šípky budú viditeľné aj vo svete.“ 

Na to sa treba stále zlepšovať a inšpiráciu Hájek hľadá aj u svetových šípkarov. Obdivujem, ako sa elitní hráči dokážu vyrovnať s tlakom na pódiu. Tréningové hody sú niečo iné ako súťažné. Byť dlhodobo koncentrovaný a dosahovať úspechy vedia len najlepší. Veľkým profesionálom je Gary Anderson, páči sa mi aj prístup a hra Petera Wrighta,“ uzatvára Hájek.

Škóta uvidíme aj na majstrovstvách sveta tímov, ktoré práve prebiehajú. Titul obhajujú Walesania Gerwyn Price a Jonny Clayton. Najväčšími favoritmi sú aj teraz. Tipnite si na toto prestížne podujatie v Niké!