Main Content

Cieľom Slovana musí byť postup zo skupiny: Len aby mu UEFA nezavrela štadión

piatok, 27. august 2021 16:08 | Autor: Filip Chudý

ŠK Slovan Bratislava
ŠK Slovan Bratislava | zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Nový systém predkôl z dielne UEFA priniesol viaceré šialenosti, no ťaží z toho aj slovenský futbal. Slovan však musí zlepšiť v skupine prejav na trávniku i tribúnach.

Komentár Filipa Chudého

Skončili sa predkolá európskych pohárov, ktoré boli (nielen) pre slovenské kluby suverénne najľahšie v histórii. Môže za to nový formát troch pohárových súťaží, ktorý miestami pripomína paródiu. Rodia sa vďaka tomu šialenosti, aké doteraz futbal nezažíval, až sa žiada dodať, že hra hier si tým dala vlastný gól.

Zdravý rozum totiž neberie, že napr. český vicemajster Sparta Praha vypadne v 3. predkole Ligy majstrov a rovno bez hrania play-off (4. predkola) skočí do skupiny Európskej ligy. A majstrovská Slavia Praha, ktorá začínala v 3. predkole LM, vypadla z neho do play-off EL, odkiaľ zostúpila do skupiny Konferenčnej ligy. Čiže majster z rovnakej krajiny je na tom horšie ako druhé mužstvo tabuľky.

Nedobré pre futbal je aj to, že z predkôl postúpili kluby, ktoré v nich dvakrát vypadli. Kým doteraz ste si museli skupinu vybojovať a tým zaslúžiť, teraz stačilo doslovne len nastúpiť na zápas. Napr. taká Žilina môže škrípať zubami, že prešla cez troch súperov a nakoniec nič z toho… Európska futbalová federácia by teda mala popremýšľať nad iným modelom predkôl, aby tie boli spravodlivejšie.

Samozrejme, niektoré krajiny, ako napr. Česko, si túto výhodu vykopali v minulých sezónach, keď si nazbierali koeficient. Potom sú tu krajiny ako Slovensko, ktoré dostanú kvôli nízkemu koeficientu menej miesteniek a štartujú hneď v úvodných predkolách. No aj pre ne nový systém zabezpečil vlastne istotu skupiny.

Nie síce pre všetkých, ale už v úvode ročníka sme napísali, že len totálne neschopní majstri sa nedostanú do skupiny, pretože systém predkôl je tak nastavený a miesta majú garantované. Ešte v minulej sezóne hralo skupiny 80 klubov, teraz to bude 96. A nárast až o 16 miesteniek spôsobil to, že až 36 krajín má aspoň jeden svoj klub v skupine. Čiže iba 19 krajín nemá, pričom ide väčšinou o futbalových trpaslíkov.

Najvyššie z nekvalifikovaných krajín je v priebežnom poradí UEFA 32. Bielorusko. Slovensko je v poradí aktuálne 31. Skupiny sa budú hrať ešte v aj v Moldavsku (34.), Fínsku (42.), Arménsku (43.), Estónsku (49.) a Gibraltáre (51.). Inak povedané, keď sa Slovensko dlhodobo pohybuje so svojím koeficientom blízko 30. miesta, tak pri 36 krajinách, ktoré hrajú po novom skupiny, je vlastne postup do nich pre slovenský klubový futbal už pomaly povinnosťou a nie úspechom.

ŠK Slovan Bratislava to zvládol, hoci treba priznať, že mal obrovské šťastie nielen na nové predkolové okolnosti, ale i žreb. Cez Shamrock Rovers a Lincoln Red Imps by sa totiž do skupiny dostal úplne každý klub z Fortuna ligy. Aj FC Nitra vo vydaní z minulej sezóny, ba dokonca možno i tá súčasná treťoligová. Za výkony, aké „belasí“ predviedli počas tohto leta v predkolách, by sa totiž v minulosti do skupiny nikdy nedostali, veď dvakrát v nich vypadli…

A treba povedať, že slovanisti sa vezú na vlne šťastia ďalej, pretože v pohárovej súťaži číslo tri dostali jednu z najľahších skupín. Opäť budú hrať s gibraltárskym Lincolnom, čo je povinných šesť bodov po dvoch hladných výhrach, všetko ostatné bude proti tomuto súperovi hanba. O postup si to rozdajú s FC Kodaň a PAOK-om Solún, čo sú hrateľní súperi, len treba podať aj zodpovedné výkony. Tie z predkôl stačiť nebudú. Pri takomto zložení skupiny nič iné ako postup nemôže byť cieľom, lebo minimálne tretie miesto je isté už teraz.

K postupu by mohli pomôcť aj fanúšikovia, teda za predpokladu, že budú môcť prísť. A teraz nemyslíme ani tak vládne nariadenia, ako to, či UEFA klubu opäť nezavrie štadión. Proti Olympiacosu totiž viackrát znelo štadiónom „Vaclík je buzerant“, alebo aj neslávne známe chorály, kde napr. skandovali kto všetko „v krvi bude na zemi“. UEFA nie je voči takýmto prejavom veľmi tolerantná a hlavne nie pri recidivistoch.

Presvedčil sa o tom v tejto sezóne už aj Spartak Trnava, keď mu tiež za podobne „tradičné“ skandovanie zavreli štadión na zápas s Maccabi Tel Aviv. A vôbec neprekvapí, keď si to v skupine zopakuje aj Slovan. UEFA má totiž špicľov priamo na tribúnach medzi fanúšikmi, ktorí dozerajú na to, čo sa tam deje. Teraz už len záleží na tom, ako to vyhodnotí. Ideálne by bolo, aby z toho bolo maximálne len napomenutie, čo by pri recidíve bolo veľké šťastie. Minimálne je to však pre klub ďalší podnet, aby pracoval s fanúšikmi ešte lepšie a tí klubu len pomáhali a nie mu škodili.