Main Content

Štartujú parahokejové MS: Kam dôjde slovenský výber pri premiére na vrcholnom podujatí?

sobota, 19. jún 2021 11:30 | Autor: Róbert Kalnický

Slovenská parahokejová reprezentácia
Slovenská parahokejová reprezentácia | zdroj: Archív slovenskej parahokejovej reprezentácie

Ani nie dva týždne po skončení majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji štartuje svetový šampionát v parahokeji. Podobne ako pred dvoma rokmi, aj teraz sa špička tohto športu stretne v českej Ostrave. Na turnaji sa predstaví osmička mužstiev. Vôbec po prvý raz budeme mať možnosť sledovať aj slovenskú reprezentáciu na tomto vrcholnom podujatí.

Slovenskí parahokejisti
Slovenskí parahokejisti | zdroj: Facebook Slovenskí paralympijský výbor

Aký je systém turnaja? Ako sme už spomenuli, na turnaji sa predstaví 8 reprezentácií, ktoré sú rozdelené do dvoch skupín. V skupine A sa predstavia USA, Kanada, Česká republika a Južná Kórea. Práve dva najlepšie mančafty z tejto štvorice sa predstavia priamo v semifinále, zvyšné duo bude bojovať v štvrťfinále proti dvom najlepším zo skupiny B (Slovensko, Rusko, Nórsko a Taliansko).

Vôbec po prvý raz budú na MS elitnej kategórie vystupovať aj hráči s dvojkrížom na hrudi. Na turnaj sa kvalifikovali vďaka vydarenému šampionátu B-kategórie, ktorý sa uskutočnil v roku 2019 v nemeckom Berlíne. Okrem Slovenska je nováčikom v elitnej kategórii aj Rusko, ktoré patrí k favoritom našej základnej skupiny.

Zaujímavosťou je, že pre náš výber sa jedná o jedinečnú šancu kvalifikovať sa na paralympiádu. V prípade, že sa slovenskí reprezentanti umiestnia do piateho miesta, budú mať istú miestenku na turnaj, ktorý sa v roku 2022 odohrá v čínskom Pekingu.

Podobne, ako pri hokejových MS, aj na parahokejovom turnaji sú hráči v bubline. V súvislosti s koronavírusom budú na turnaji viaceré obmedzenia. Tým najväčším je určite účasť divákov. Na tohtoročnom šampionáte je povolená účasť maximálne 2 500 ľuďom. Dovolíme si však tvrdiť, že i tak dokážu vytvoriť na zápasoch skvelú atmosféru.

Všetky zápasy z turnaja by mali byť vysielané v priamom prenose na YouTube. Stretnutia českého národného tímu, ako aj vyraďovačky budú môcť sledovať fanúšikovia na stanici ČT šport. Slovenské duely by mali byť odvysielané aj na staniciach RTVS.