Main Content

Slovensko je v postupovom mínuse: Ak však nezopakujeme chyby, môžeme poraziť každého!

piatok, 2. apríl 2021 17:22 | Autor: Filip Chudý

Gólová radosť slovenskej futbalovej reprezentácie
Gólová radosť slovenskej futbalovej reprezentácie | zdroj: TASR/Martin Baumann

Neúspešný vstup do kvalifikácie sa síce ani výhrou proti Rusom nevymazal, ale naznačili sme, ako sa musíme prezentovať. A to z hľadiska výkonu, herného systému aj výberu hráčov.

Komentár Filipa Chudého

Slovenská futbalová reprezentácia má za sebou neúspešný vstup do kvalifikácie MS 2022, pričom na tom nič nemení ani fakt, že sme neprehrali. Reálne sme totiž na tom ešte horšie ako pri jednej prehre. Za tú stratíte tri body, ale my sme v štvorbodovom mínuse. Vyhrať na Cypre a doma roztrieskať Maltu bola proste naša povinnosť, ktorú sme nesplnili.

Mnohí sa oháňajú tým, ale veď Slovinsko na Afroditinom ostrove prehralo, čiže vlastne naša remíza je ziskom… Lenže keď hrá mužstvo zo štvrtého koša kdesi v piatom, teda len o úroveň nižšie, tak je aj asi pravdepodobné, že môže prehrať. Lenže my sme išli do kvalifikácie z druhého koša, preto sme stratili body na pôde o tri úrovne nižšej. Pri všetkej úcte k Slovinsku, to môže postúpiť len nejako s odretými ušami cez baráž, aj to len za predpokladu, že favoriti skupiny budú vo futbalovej kóme počas celej kvalifikácie.

Našimi hlavnými súpermi v boji o jediné postupové miesto či baráž sú Chorvátsko (prvý kôš) a Rusko (tretí kôš). Oproti nim sme na tom najhoršie, a to nielen z bodového hľadiska. Víťazstvo nad Rusmi nám síce dodalo sebavedomie, ale ktorý zápas sme už mali proti favoritom skupiny vyhrať, ak nie ten domáci proti nižšie postavenému súperovi? Tri body z Trnavy proti Rusom teda nemožno považovať za zmazanie bodovej straty z prvých dvoch duelov. Z postupového hľadiska sme stále mínus štyri body, pričom vymazať tento handicap môžeme len bodmi proti Chorvátom a v Rusku. A, samozrejme, nevytvárať ďalšie straty v ostatných stretnutiach.

Toľko k postupovej matematike, teraz sa pozrieme na výkon. V stretnutí proti Rusom po veľmi dlhej dobe zaplesalo futbalové srdce všetkých slovenských fanúšikov. Nebolo to z hry, pretože zápas to pekný ani zďaleka nebol, ale vďaka tomu, že hráči dali do zápasu srdce a išli do súbojov aj za cenu možného zranenia. To sú však veci, ktoré by sa nemali chváliť, pretože maximálne nasadenie musí byť samozrejmosťou aj v najnižšej súťaži. Keď však podáte takýto výkon, nikto vám nemôže nič vyčítať ani po prípadnej prehre.

Tá však je menej pravdepodobná, pretože keď sa slovenská reprezentácia prezentuje takýmto štýlom, neexistuje na svete súper, ktorého by nevedela poraziť. Zničili sme takto Talianov, Španielov, Nemcov aj Francúzov.

Ďalšia vec, ktorá mimoriadne potešila, pričom bola aj základom víťazstva, bol návrat k systému 4-2-3-1. Ešte keď bol trénerom Pavel Hapal sme upozorňovali na to, že sa treba vrátiť k nemu, aby sme dvojicou defenzívnych stredopoliarov silných v súbojoch zakryli naše hlavné slabiny a dali do popredia slovenské prednosti. Systém 4-3-3 so všetkými jeho pridruženými variantmi, ktorým sme v ostatných rokoch hrali, nám proste nesedí. Výsledky a herný prejav o tom svedčia najlepšie.

Proti Rusom sa potvrdila aj ďalšia pravda, ktorú omieľame už roky. Netreba sa báť hodiť do vody nových hráčov, pokiaľ majú hernú prax v klube. Čuduj sa svete, Hromada pri debute prevýšil všetkých ostatných hráčov z marcového kádra na svojom poste, ktorí nemali hernú prax. Koscelník pri reprezentačnom debute na pravom krídle podal na tejto pozícii lepší výkon ako Rusnák v súčte pomaly za ostatné dva roky…

Jednoducho povedané, začnime naozaj volať do národného dresu len hráčov s hernou praxou. Nie tak dávno by mnohí ohŕňali nosom nad Hromadom či Koscelníkom, dnes ich chcú fanúšikovia už v základnej zostave. Pritom Slovensko má stále v zálohe veľa ďalších hráčov, ktorí hrávajú v dobých kluboch a ligách, len ich treba začať volať na úkor tých, čo v klube zohrievajú lavičku. Len to by reprezentačný tréner musel naďalej mať odvahu na zmeny, akú zrazu dostal pred súbojom s Rusmi. A hlavne už nikdy neopakovať hlúposti o chýbajúcich hráčoch, ako po remíze s Maltou…

Slovenskú reprezentáciu čaká veľa práce, lebo jedna lastovička leto nerobí. Dovolíme si už teraz povedať, že na Eure nás čakajú ťažší súperi ako Rusko v utorkovom vydaní, pričom si určite nechceme urobiť hanbu pred celým svetom. To znamená, že musíme zostaviť čo najsilnejší tím, pričom taký budeme mať len vtedy, ak ho budú tvoriť hráči s najlepšou formou. Inak povedané, za zásluhy z minulosti sa do národného dresu chodiť nemá, len na základe aktuálnej výkonnosti!