Main Content

Slovensko prehralo boj o organizovanie MS. Získali ich Dáni

utorok, 23. február 2021 18:28 | Autor: TASR

Slovenskí florbalisti
Slovenskí florbalisti | zdroj: TASR

Bratislava 23. februára (TASR) - Florbalové majstrovstvá sveta juniorov sa v roku 2023 neuskutočnia na Slovensku. Výkonný výbor Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) uprednostnil ponuku Dánska, ktorá bola podľa webu IFF lepšia vo všetkých smeroch.

Dáni plánujú usporiadať MSJ vo Frederikshavne v Arene Nord, kde sa hrali aj MS žien v roku 2007. Informovala o tom internetová stránka Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

V sobotu sa uskutočnilo druhé online zasadnutie exekutívy IFF v tomto roku, ktorému predchádzala pracovná porada o deň skôr. Členovia určili aj organizátorov budúcich MS. Majstrovstvá sveta mužov v roku 2024 sa uskutočnia vo švédskom Malmö. Švédska ponuka zaujala výkonný výbor viac ako možnosti Singapuru, ktorý sa takisto uchádzal o organizáciu šampionátu o necelé tri roky. MS sa vo Švédsku budú konať už štvrtýkrát, v tejto krajine sa mužská elita stretla aj v rokoch 1996, 2006 a 2014.

"Obe žiadosti boli skutočne dobré a profesionálne. Bolo to vôbec prvýkrát, čo boli ponuky takto vyvážené, čo nám rozhodovanie sťažilo. Napokon sme sa rozhodli pre Švédsko vzhľadom na väčší deklarovaný finančný dopad na IFF v týchto zložitých časoch," vysvetlil generálny sekretár IFF John Liljelund pre web svetovej federácie.

MS junioriek v roku 2024 sa budú konať vo Fínsku, konkrétne by malo ísť o mesto Lahti. O organizáciu sa uchádzali iba severania, keďže Austrálčania i Taliani svoje ponuky stiahli z finančných dôvodov. Otáznik visí nad blížiacimi sa medzinárodnými podujatiami. O MS junioriek v Uppsale, ktoré sú plánované na máj, sa rozhodne do 12. marca. Na prelome apríla a mája by sa mal uskutočniť svetový šampionát juniorov v Brne, definitíva padne do 1. marca. Na záver mája je v Bratislave naplánovaná kvalifikácia o postup na majstrovstvá sveta žien 2021, o jej osude by sa malo rozhodnúť do 2. apríla.

Výkonný výbor IFF rozhodol aj o zložení jednotlivých komisií. V Komisii rozhodcov figuruje aj slovenský zástupca Peter Zámečník. Okrem toho vzniká pracovná skupina pre implementáciu novej stratégie IFF, jej členom by mal byť aj Teo Turay, informoval web SZFB.