Main Content

O (ne)úspechu Slovenska na Eure začína rozhodovať už zimné prestupové obdobie

nedeľa, 10. január 2021 17:15 | Autor: Filip Chudý

Radosť slovenskej reprezentácie
Radosť slovenskej reprezentácie | zdroj: TASR/PA/Brian Lawless

Rok 2021 bude pre reprezentáciu Slovenska veľmi dôležitý. Aký však bude z hľadiska výsledkov, o tom sa začína rozhodovať už v januári.

Komentár Filipa Chudého

Jedným z hlavných dôvodov, prečo slovenská futbalová reprezentácia išla v roku 2020 výkonnostne výrazne nadol, bol fakt, že značná časť jej hráčov pravidelne v kluboch nehrávala.

Už minulosť nás pritom naučila, že hráči bez zápasovej praxe nie sú pre národný tím tak prínosní, ako by sme potrebovali. Za predpokladu, že nehrávajú len jeden či dvaja zo základnej zostavy, dá sa to skryť, ak je to viac, nastáva problém. Je až zarážajúce, že stále sa snažíme sami seba oklamať, že teraz to bude iné a bude to fungovať aj s hráči bez klubovej minutáže. Nebude! Nefungovalo to v minulosti, nefunguje to teraz a zázrak sa nestane ani v budúcnosti.

Rok 2021 bude pre slovenský reprezentačný futbal mimoriadne dôležitý. Nielenže sa predstavíme na odloženom Eure, ale tiež sa počas neho rozhodne, či kvalifikácia na MS 2022 bude pre nás úspešná. A všetko to začne už v marci, keď nás čaká trojzápas Cyprus (v), Malta (d), Rusko (d). Z neho potrebujeme získať minimálne sedem bodov, ba možno až deväť, aby sme reálne postupovo žili. História nás totiž naučila aj inú vec, Pokiaľ nám ujde začiatok kvalifikácie, už sa utápame len v postupovej matematike, čo všetko sa musí stať a ono sa to aj tak nestane…

Zimné prestupové obdobie je poslednou šancou, aby si slovenskí futbalisti vylepšili svoje klubové postavenie pred Eurom, pričom mnohí z nich to potrebujú ako soľ.

Ukážkovým príkladom je Denis Vavro, hoci ten by potreboval toho zmeniť asi viac… Má v sebe veľký stopérsky talent, čo povie možno každý, kto ho videl hrať, ale zároveň je to veľký kiksér, čo sa s ním ťahá od začiatku profesionálnej kariéry. V zápasoch urobil už toľko chýb, že je vlastne zázrak, že sa dostal do Lazia Rím. Teraz však z neho musí ísť preč, pričom jeho agent Martin Petráš bude musieť vykonať opäť priam nadľudskú prácu, ako pri prestupe do večného mesta, aby mu našiel klub, kde sa presadí.

Zmena prostredia by sa zišla aj Stanislavovi Lobotkovi. V tomto ročníku Seria A má na konte len 118 (!) odohraných minút. Ešte šokujúcejšie vyznieva to, že v národnom drese v tejto sezóne odohral viac minút (336) ako v klubovom drese (325)! Aké podával na jeseň v slovenskom drese výkony, všetci dobre vieme. Za také si nezaslúži miesto v nominácii, nieto v základnej zostave. Ale keďže sa zdá, že flek má (zatiaľ) istý bez ohľadu na výkony, bude nutné, aby vymenil zlatú neapolskú klietku za klub menšieho rangu, kde si však aspoň kopne do lopty.

Toto sú zatiaľ dvaja slovenskí reprezentanti, ktorí sa najviac v januári spájajú s prestupom, ale rozmýšľať minimálne nad hosťovaním by mali aj iní. Napr. je síce pekné, že Marek Rodák pôsobí v Premier League, ale minúty na ihrisku nenahradí ani takáto pozícia.

Keď sme pri brankároch, uvidíme, ako to bude s Martinom Dúbravkom, keďže jeho pôvodne náhradník Karl Darlow chytil podľa mnohých reprezentačnú formu. A keďže je Angličan, môže mať výhodu… Dominik Greif je zas iný prípad, ten by potreboval prestup, aby sa ukázal v kvalitnejšej súťaži, keďže na domácej scéne je nepreverený. Ale tento post nás trápi najmenej, keďže je na ňom na Slovensku najväčšia konkurencia. Keby bola taká na každom, patríme medzi čiernych koňov Eura.

Mimochodom, pamätáte, ako sa svojho času Ján Mucha, vtedy brankár Evertonu, sám dočasne vzdal reprezentácie kvôli chýbajúce minutáži v klube? Vycítiť, že zbierať minúty prakticky len v národnom drese nie je správne, ukazuje charakter futbalistu. A keďže pre mnohých je ťažké vzdať sa dobrovoľne reprezentačných výhod, mal by realizačný tím na čele s trénerom vedieť urobiť rázne a často nepopulárne rozhodnutia.

Do reprezentácie sa má chodiť len na základe výkonnosti, a treba výrazne zdôrazniť, že aktuálnej a nie niekdajšej. To znamená, že pokiaľ niekto hrá dobre v klube, nech dostane reprezentačnú pozvánku, hoc bude aj nováčikom. A kto nehrá v klube dobre, alebo nehrá vôbec, tak toho proste z nominácie vynechať, nech by bol kedysi aj hviezdou mužstva.

Prajme si preto, aby aj vďaka zimnému prestupovému obdobiu začalo pravidelne hrávať čo najviac slovenských futbalistov, čím by sa vytvorila čo najväčšia možná konkurencia pred dôležitým reprezentačným rokom. A tiež si prajme to, aby mal realizačný tím pri výbere šťastnú ruku.