Main Content

Veľa kriku pre nič: Súboj DAC – Slovan vystihol prvú časť Fortuna ligy

pondelok, 26. október 2020 13:17 | Autor: Filip Chudý

DAC Dunajská Streda - Slovan Bratislava
DAC Dunajská Streda - Slovan Bratislava | zdroj: TASR/Edmund Örzsik

Prvá časť Fortuna ligy je za nami. Stretol sa už každý s každým, pričom sa rozdali karty pre zvyšok ročníka. Ako sa prezentovali jednotlivé kluby?

Komentár Filipa Chudého

Symbolicky zápas Dunajská Streda – Slovan ukončil prvú polovicu základnej časti Fortuna ligy. Skôr ako sa pustíme do jej hodnotenia, stručne a jasne pomenujeme toto finále. Najlepšie sa hodí konštatovanie, že to bolo veľa kriku pre nič. Dianie pred duelom bolo totiž oveľa zaujímavejšie ako priebeh na trávniku.

Najprv zaujali domáci, ktorí chceli divákov na tribúnach. Akosi však zabudli, že aktuálne na Slovensku rozhodujú hygienici a nie ich túžby. Neskôr vyplakávali hostia, že sú podľa ich slov v kritickej situácii, aby nakoniec prišli pomaly s tým najsilnejším a možno si aj našli nového „trénera“, ktorý má aj šancu vydržať na ich lavičke dlhšie ako Ferguson… Realita na trávniku však bola taká, že keby sme noc predtým vďaka posunu času nespali o hodinu dlhšie, viacerí by možno pri pozeraní tohto stretnutia zadriemali.

O to smutnejšie je konštatovanie, že ide o dve aktuálne najlepšie mužstvá ligy. Pred zvyškom štartového poľa majú už dvojciferný náskok, čo hovorí za všetko. Na prvom mieste sa zatiaľ zaslúžene nachádza DAC, ale má len dvojbodový náskok. To je vzhľadom na fakt, že Bratislavčania už prekonali tradičný pohárový neúspech a následné zemetrasenie vlastne pre lídra súťaže nepriaznivé. Vo zvyšnom priebehu ligy, ak všetko pôjde s kostolným poriadkom, čo nie je pri korone až také isté, by sa totiž mala prejaviť výraznejšia kvalita slovanistického kádra.

Zvyšok ligového pelotónu je vyrovnanejší, keďže od tretieho po posledné miesto je rozdiel len osem bodov. Najbližšie kvinteto za vedúcim duom je dokonca natlačené v rozmedzí jedného bodu. Neradujme sa však z vyrovnanosti súťaže, skôr sa zamyslime ako z (pod)priemernosti von.

Žilina potvrdzuje naše predpovede, že bude hrať s veľkými výkyvmi. No až takýto extrém sme nečakali, lebo ona doslovne išla v štýle výhra, prehra… Stále sa síce môže stať, že spadne do spodnej šestky, pričom túto možnosť sme naznačili už pred sezónou, ale skôr to vyzerá na náš predsezónny tip (štvrté miesto), čiže miesto v skupine o titul, hoci na titul nemôžu ani pomyslieť.

Menším sklamaním je Trnava, pretože kvalitou kádra patrí jasne na tretie miesto, ale ona len bojuje o „bedňu“. V Spartaku si to však musí sadnúť, keďže v lete to bola už piata prestavba kádra za minulé dva roky a prišla aj ďalšia zmena trénera. Tretie miesto však je za súčasných podmienok pre klub povinnosť. Výzvou by skôr malo byť to, aby začali hrať na svojom optime, potom teoreticky môžu ponaháňať ešte aj DAC, ak teda jeho (očakávaný) výsledkový pád bude drastický a nie iba mierny.

V Ružomberku bol už tradične na odstrel tréner, pričom opäť svoj „rozhodujúci“ duel Ján Haspra ml. zvládol. Pre Liptákov je to dobrá správa, veď z predchádzajúcich päť duelov vyhrali štyri, čo sú všetky ich ligové víťazstvá. To je síce málo, lenže v našej lige to stačí na boj o pohárovú Európu. Rovnako ako fakt, že máte trochu natrénovanú fyzičku a hneď vynikáte…

Podobne sa rozbehli aj Zlaté Moravce. Tie majú jeden z najlepšie zložených kádrov v lige. A hoci ich perina nie je veľká, dobre sa ňou zakrývajú. Ich futbal má hlavu aj pätu, len mali mať viac bodov, keďže ich veľa zbytočnými chybami stratili. Inak mohli byť teraz s prehľadom tretí. ViOn má na to, aby bol čierny kôň súťaže, pričom zisk pohárovej miestenky by šokom nebol, teda aspoň pre nás nie. Len budú musieť zvládnuť rozhodujúce okamihy, čo v minulej sezóne nedokázali, pritom rozbehnuté to mali tiež sľubne.

Pre mnohých je šokom Nitra, keďže drvivá väčšina ju už pred súťažou posielala do druhej ligy. My však nie, preto je pre nás len príjemným prekvapením. Prvú šestku má síce na dohľad, ale skôr sa umiestni v spodnej polovici tabuľky. Pod Zoborom však nemôžu zaspať na vavrínoch. Musia naďalej poctivo zbierať body, ako to robia doteraz, aby sa vyhli priamemu boju o záchranu. Tabuľka je totiž natlačená, stačia dve-tri prehry a môžu sa viesť na negatívnej vlne, kým zatiaľ bola pre nich skôr pozitívna.

Presvedčila sa o tom aj Sereď, keď vyskočila chvíľu aj za vedúce duo. Ale šesťkrát za sebou už nevyhrala a razom má bližšie ku koncovému svetlu tabuľky. Tá je však v konečnom súčte spravodlivá a sú tam, kam aj patria. Na ôsme miesto sme ich odhadli už pred sezónou, zatiaľ si ho držia. Poskočiť o pár miest môžu vyššie aj nižšie, záleží, či budú mať šťastie, alebo smolu na kopačkách.

Rovnaké konštatovanie patrí aj k Senici. Pre mnohých to mal byť čierny kôň súťaže, ale opak je zatiaľ pravdou. Záhoráci sa totiž viac trápili, ako tešili futbalom. Pre nich je šťastím, že v ostatných troch kolách porazili zatiaľ posledné dve mužstvá tabuľky (Trenčín, Pohronie), inak by ich problémy začali vyzerať mimoriadne vážne. Zmena vlastníckych pomerov pomohla, preto neočakávame priamy boj o záchranu, ale na hornú šestku by museli potiahnuť poriadnu víťaznú šnúru, čo je skôr nepravdepodobné.

Michalovce opäť tvorili káder za pochodu. Aj preto sú len bod od poslednej priečky. Otázkou však je, či ho vybudovali dostatočne kvalitne. Odpoveď sa dozvieme čoskoro. Skôr sa prikláňame k tomu, čo sme naznačili už pred sezónou, že posledný zástupca východu Slovenska je vážny ašpirant na zostup. Zemplínčania síce ukázali tiež dobré momenty, ale viac bolo tých zlých. Najlepšie to asi vystihuje fakt, že majú najhorší útok aj obranu.

Pohronie je síce v lige len druhú sezónu, len malo už toľko športových riaditeľov a trénerov, ako tradičné ligové značky možno za dekádu, čo veľa naznačuje. Hovorí sa aj o zmene vlastníckych pomerov, čo môže byť z ich pohľadu možno rozhodujúce v boji o záchranu. Už v minulej sezóne mali problémy a budú mať aj v tejto. Pre nich je dôležité, aby im konkurencia neutiekla, preto musia zbierať každý bod. Rozhodnúť môže na konci súťaže aj jeden vzájomný zápas.

Tabuľka neklame, posledný je Trenčín. Podľa mien v kádri síce patrí s prehľadom do hornej polovice tabuľky, ale evidentne niečo v štruktúrach klubu nefunguje. Už tretiu sezónu za sebou sa motajú na spodku poradia, čo nemôže byť náhoda. V klube v minulosti uverili tomu, že robia všetko správne, pritom to ani v majstrovských časoch nebola pravda. Teraz ich sebaklam dobieha. Dokým sa nenaučia, že futbal je aj o morálno-vôľových vlastnostiach, dopredu sa nepohnú. Ak pôjdu ďalej na súčasnej vlne, môže sa stať, že budú mať najkrajší druholigový štadión…

Čo sa týka celkovo kvality súťaže, tá sa vystavuje v pohárovej Európe, kde prichádza k reálnemu porovnaniu síl. Dávať si ružové okuliare nemá zmysel. Keď líder súťaže so skvelou bilanciou 9-1-1 na domácej scéne dostane hneď za humnami v Linzi sedmičku, potom sú ďalšie slová pomaly zbytočné. Fortuna liga potrebuje impulz, ale vyslať ho musí do okolia najprv sama. Čo tak menej legionárov, viac skúsených Slovákov a neohýbať pravidlá?