Main Content

Dunajská Streda sa nesmie báť titulu: Ak chce byť majster, musí sa zlepšiť!

nedeľa, 4. október 2020 14:53 | Autor: Filip Chudý

Hráči FC DAC 1904 Dunajská Streda
Hráči FC DAC 1904 Dunajská Streda | zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Aj keď futbalisti DAC 1904 Dunajská Streda zaznamenali prvú ligovú stratu v sezóne, skutočný ročník in len začína. Hrajú o titul a musia čeliť tomu tlaku.

Komentár Filipa Chudého

Pred októbrovou reprezentačnou prestávkou, ktorá zrejme výrazne prehovorí do budúcnosti slovenskej futbalovej reprezentácie, sa na prvom mieste Fortuna ligy usadila Dunajská Streda. Nič na tom nezmenila ani jej prvá prehra v tomto ročníku na domácej scéne. DAC vedie tabuľku zaslúžene, pričom zaznamenal jeden z najlepších vstupov v histórii súťaže. Právom sa tak vynárajú otázky o titule.

Favoritom číslo jeden je stále bratislavský Slovan, lenže na Žitnom ostrove sa už v žiadnom prípade nemôžu schovávať a boj o titul musí byť ich priorita. Samozrejme, nie je žiadne tajomstvo, že dunajskostredský majiteľ Oszkár Világi po ňom túži, len akosi prestali v klube o tejto méte rozprávať verejne. To neznamená, že ho nechcú, práve naopak, len nechcú byť pod zbytočným tlakom.

Kto však robí profesionálny šport, ten musí byť pod tlakom. Pričom práve zvládnutie takých situácií hráčov, trénerov, vedenie, no proste celý klub posúva vpred. Preto je vlastne úplne smiešne, ak sa niekto slovíčka titul bojí ako čert kríža.

Dunajská Streda má vytvorené podmienky na to, aby mohla pomýšľať na najvyššiu priečku. Má na to štadión, akadémiu a aj rozpočet. V súčte všetkých komponentov je momentálne dvojkou za Slovanom. Keď si k tomu pripočítame, že ligová trojka v tejto sezóne ani len nemôže myslieť na boj o titul, čo ukazuje už aj tabuľka, potom je úplne legitímne, keď verejnosť bude tlačiť DAC do boja o titul. Či sa im to páči, alebo nie.

Slovo titul budú Dunajskostredčania počúvať až do konca ročníka, pričom si aj musia pripustiť, že oň hrajú. Je síce logické, že chcú znižovať tlak na svojich hráčov, ktorí s jeho zvládnutím nemajú veľké skúsenosti, ale zopakujeme, tlak v profesionálnom futbale musí byť. Ak sa boja titulu v slovenskej lige, tak potom nemajú čo robiť v lepších zahraničných ligách, kam sa chcú zrejme dostať. Pretože tam je tlak oveľa silnejší aj v kluboch „pokojného“ stredu tabuľky.

Má však Dunajská Streda reálne na titul? Odpoveď je áno aj nie! Pokiaľ budú v Slovane prejedení a hráči menej koncentrovaní, čo sa javí ako reálne, potom DAC môže ligu vyhrať. Ale len za predpokladu, že ho bude naďalej sprevádzať šťastie ako v úvode ročníka. Pretože viaceré zápasy otočil so šťastím.

Ďalším dôležitým komponentom bude to, či aktuálny líder tabuľky zaradí do svojej hry nové prvky, ktoré vyvážia jeho herný prejav. Teraz sa mu síce darí v ofenzíve a gól dá takmer zo všetkého, lenže to nepotrvá večne. Množstvo jeho gólov bolo exportných, čo vyplývalo z pohody a sebavedomia. Lenže začína boj o titul a naháňanie každého bodu, kde pohodička nebude úradovať.

DAC sa teda bude musieť naučiť hrať na výsledky, čo môže byť pri doposiaľ slabej obrane problém. Dostal už 12 gólov v deviatich kolách, čo je veľa. Nehovoriac o desiatich v Európskej lige. Zatiaľ to zakrývala až šialene vysoká početnosť spomínaných nádherných gólov, ale ani súperi v lige nie sú hlúpi a budú na Dunajskú Stredu stále lepšie pripravení. Viď ako ich čerstvo takticky vycvičila mladá Žilina. Zápas s Linzom bol dokonalou ukážkou, že momentálne vedúcemu mužstvu našej ligy ešte veľmi veľa toho chýba. Minimálne v európskom meradle určite.

Jednoducho povedané, DAC sa musí naučiť aj brániť. Krajní obrancovia sú síce pre nich kľúčoví z hľadiska ofenzívy, lenže musia k tomu pridať aj defenzívu, pretože za ich chrbtom sa otvárajú pre súperov diaľnice. Keď si k tomu pridáme, že stopéri sú zatiaľ nepresvedčiví, brankár ešte pomaly nič nechytil a kompaktnosť hráčov smerom dozadu má trhliny, dostaneme odpoveď, prečo dostávajú tak veľa gólov.

Veľa v boji o titul napovie aj to, ako sa ukáže dunajskostredská lavička. Zatiaľ hrá prakticky tá istá jedenástka. Je síce dobré, keď sú hráči v tempe, ale v dlhodobej súťaži vám nestačí úzka rotácia hráčov. Prídu zranenia, tresty, straty formy… A práve vtedy musia zabrať hráči z lavičky, inak sa budú strácať body, čo sa takmer rovná strate titulu.

Pre Fortuna ligu je dobrou správou, že po dvoch nudných ročníkoch sa aspoň zatiaľ črtá zaujímavejší boj o majstra. Bodaj by bol napínavý až do konca. V takom prípade by bola naša najvyššia súťaž atraktívnejšia a v neposlednom rade naše kluby lepšie pripravené na pohárovú Európu.

Ukázalo sa to v roku 2018, keď si titul vybojovala Trnava pred Slovanom a Dunajskou Stredou. Následne sme zažili najlepší výsledok v slovenskej pohárovej histórii s koeficientom 5,125. Tento rok zas matematicky tretí najhorší (1,500). Z toho jasne vyplýva, čím zaujímavejšie a náročnejšie previerky pre kluby na domácej scéne, tým sú vyššie šance na európsky úspech. Hádam už nikto nechce zažiť takú hanbu, akú sme si prežili v ostatných týždňoch.