Main Content

Budú sa Barcelona a Lionel Messi kvôli prestupu súdiť?

streda, 26. august 2020 09:43 | Autor: Martin Gregor

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Až do včerajšieho podvečera sa ťažko verilo tomu, že by Lionel Messi naozaj mohol opustiť Barcelonu. Včera však túto možnosť potvrdil samotný katalánsky veľkoklub, ktorý oznámil, že 6-násobný víťaz Zlatej lopty požiadal o odchod z tímu. Či sa však tak naozaj aj stane je otázne pre problémovú zmluvu.

Vedenie FC Barcelona tvrdí, že obdobie, počas ktorého mohol Messi na základe platného kontraktu požiadať o uvoľnenie spod zmluvy rok pred ukončením jej riadnej platnosti, uplynulo už v júni, kým Messi s jeho právnikmi si myslia, že až v auguste, nakoľko sa sezóna skončila netypicky neskôr. Je možné, že v tejto veci bude musieť napokon rozhodnúť až súd, pretože zhoda v tejto veci sa medzi týmito stranami bude hľadať len veľmi ťažko.

Ak by malo pravdu vedenie klubu, tak je stále v platnosti výkupná klauzula o výške 700 miliónov eur a ak by sa Barcelona rozhodla, že od nej neustúpi, sotva by sa našiel na trhu klub, ktorý by ju bol schopný vyplatiť. Naopak ak by mal pravdu Messi a súd by rozhodol v jeho prospech, Argentínčan by mohol odísť z Camp Nou úplne zadarmo, čo by bola pre Kataláncov katastrofálna rana. Taktiež treba priznať, že vzhľadom na Messiho historické spojenie s týmto klubom, v ktorom pôsobí už od roku 2001, by to bolo voči Barcelone odhliadnuc na jej súčasné vedenie dosť neférové.  

Medzitým sa množia správy o záujemcoch o Messiho služby. Argentínčan si vraj vybral ako svoje budúce pôsobisko Manchester City, kde by obnovil spoluprácu s Pepom Guardiolom, s ktorým je v úzkom kontakte. Aspoň tak to tvrdí novinár Marcelo Bechler zo španielskeho Esporte, ktorý sa chváli exkluzívnymi kontaktmi zo zákulisia Kataláncov.

Veľký záujem však údajne prejavili už aj Manchester UnitedParíž. St. Germain. Oba kluby sú okamžite pripravené sadnúť si s vedením Kataláncov za rokovací stôl a baviť sa o možnej dohode.

Fanúšikovia Barcelony sa po medializovaní správ o Messiho vôli odísť z Camp Nou začali húfne zhromažďovať pred kanceláriami vedenia klubu a skandovať “Bartomeu odstúp!”. Podľa niektorých médií bola už ich vôľa o odvolanie súčasného prezidenta FC Barcelona vypočutá, no Bartomeu vo svojom doteraz poslednom vyjadrení povedal, že zostáva šéfom klubu aj naďalej. V čase písania článku teda informáciu o jeho rezignácii potvrdiť nevieme.