Main Content

Rok trápenia sa skončil: Slovenská liga si počas neho kopala vlastný hrob

nedeľa, 19. júl 2020 18:02 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Hoci sa v slovenskom futbale často dejú neštandardné veci, skončený ročník bol ešte bizarnejší. Poučíme sa z neho?

Komentár Filipa Chudého

Atypický ročník Fortuna ligy sa skončil. Že bol zvláštny, to najlepšie vystihuje fakt, že kde iní ešte hrali, ďalší už začali prípravu na ten nový. Až posledné zápasy však vlastne určili, aký bol pre jednotlivé kluby.

Slovan, Žilina a Dunajská Streda to však vedeli už dlhšie. Majster je úplne zaslúžený, smutné je však to, že nemal ani najmenšiu konkurenciu. Ako sme už napísali skôr, dôvodom ani tak nie je kvalita Bratislavy, ako nekvalita ostatných. Zvyšní medailisti tiež odskočili konkurencii, no na Slovan ani nedovideli. Zarážajúce je, že Žilinčania sú strieborní aj s kinder tímom, hoci hlavnú zásluhu na tom majú skôr vyhodení hráči. Na Žitnom ostrove nemajú čo oslavovať, pretože hoci sa v niektorých fázach sezóny veľmi „snažili“ ísť nadol, proste nebolo kam. DAC naozaj horší ako tretí skončiť nemohol.

V takomto poradí sme kluby umiestnili už v našej predsezónnej prognóze, ktorú sme napísali takmer na deň presne pred rokom. Tento ročník totiž trval bez troch dní jeden rok. Lepšie povedané, presne sme odhadli prvé kvarteto, keďže štvrtá reálne skončila Trnava. Má to však bez pohárovej Európy, pretože na Slovensku máme baráž.

Spartaku nebolo nič platné, že viac bodov nazbieral v základnej časti, v nadstavbovej časti, resp. Ružomberok v regulárnej sezóne porazil trikrát z troch pokusov. Proste Liptáci sa raz lepšie vyspali a európsku miestenku majú oni. A hoci sme už skôr uviedli, že dlhodobá časť by mala mať rozhodujúce slovo, tešia sa na Liptove. Možno sa na nich šťastie usmialo preto, že ako jediní nemenili počas sezóny trénera. Či to však bude dobré pre slovenský futbal, to sa ukáže už čoskoro v predkolách. Mimochodom, prvýkrát v histórii budeme mať hneď na úvod v EL troch nenasadených, čo veľa naznačuje.

Rovnako bodov ako Ružomberok nazbierali aj Michalovce, ktorým nevyšiel úvod a ani záver sezóny. Ale celkovo sa nemajú za čo hanbiť a na ich pomery majú za sebou úspešnú sezónu. Podobne by sa dalo hovoriť aj o Zlatých Moravciach, len keby im tesne neunikla prvá šestka. O miesto vyššie skončil síce Trenčín, ale tam o spokojnosti nemôže byť ani reči. Kádrom a rozpočtom patrí jednoznačne do hornej šestky, ale opäť bol v spodnej, pričom si dovolíme povedať, že nebude to iba chýbajúcim štadiónom.

Ten nemá ani Sereď. Prvú šestku síce logicky nezopakovala, ale bez zbytočných stresov sa zachránila. Ale úplne s prehľadom to nebolo, veď na konci sezóny mala len o dva body viac ako posledná Nitra. Medzi nich sa zmestili ešte Senica a Pohronie. A hoci obaja mali rôzne problémy, uchránili si ligovú kožu. A to aj vďaka tomu, že sa priamo nevypadávalo. Radšej však asi pomlčať, ako od srdca ohodnotiť prínos v tomto odseku menovaných pre skončený ročník.

K tomu všetkému sa vymyslela baráž. O tom, že bola šitá horúcou ihlou, svedčí aj to, že Banská Bystrica nazbierala na ihrisku v sezóne viac bodov ako Dubnica, lenže víťazom druhej ligy bol klub z Považia. Možno je aj preto spravodlivé, že sa zachránila Nitra. Pritom pravá ruka v klube nevie, čo robí ľavá, teda s výnimkou situácie, keď si dávajú po ústach… Mimochodom, čo tak spojiť sily, aby mala Nitra rovno dvoch aj troch majiteľov, čím by sa mohol vybudovať silný klub reálne mysliaci na popredné priečky. Alebo ide v skutočnosti o niečo iné ako futbal?

Ak sa nestane niečo nečakané, budúci ročník bude mať rovnaké obsadenie klubov ako tento. Prajme si však, aby to bola jediná podoba medzi nimi. Hoci treba otvorene povedať, že ich bude asi viac, pretože zázraky sa na počkanie robiť nedajú. Minimálne by sa však malo zabezpečiť, aby bol nasledujúci ročník aspoň regulárny. To by sa však najprv museli začať dodržiavať pravidlá a nevytvárať si za pochodu vlastné, ktoré v danom momente niekomu vyhovujú.

Za predpokladu, že sa to podarí, dosiahne slovenský ligový futbal veľké víťazstvo. Ak sa však nepoučíme ani z tejto rok trvajúcej sezóny, ktorá predstavovala poväčšine trápenie, vlastný hrob, ktorý si Fortuna liga počas nej obrazne vykopala, začne reálne slúžiť svojmu účelu.