Main Content

Fortuna liga je proste najlepšia a v jednom prekonáva snáď všetky svetové rekordy

sobota, 4. júl 2020 16:41 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR/Jakub Kotian

Ak sme si mysleli, že po hŕbe absurdít sa nedá zájsť ešte ďalej, slovenská liga ukázala, že hranice ľudskej neschopnosti sú nevyčerpateľné.

Komentár Filipa Chudého

Možno si spomeniete, že hneď v úvode roka 2020 sme riešili situáciu ohľadom toho, že slovenská liga je aspoň v niečom najlepšia na svete, pričom La Liga, Premier League a ani Serie A sa na ňu nechytajú v počte trénerských výmien. Samozrejme, najlepšia nemyslíme v rovine futbalovej kvality, ale v tom, aké „divadlo“ predvádzajú fortunaligoví funkcionári. V zime nás však ani len nenapadlo, že ešte v tejto sezóne dokážu „vylepšiť“ absurdity v trénerskej otázke.

V priebehu troch dní skončili vo Fortuna lige štyria tréneri a na štvrtý deň bolo ešte oznámené meno nového trénera vo ViOn-e, ale už pre novú sezónu. Dovolíme si povedať, že toto je rýchlostný rekord slovenskej ligy v celej jej histórii. Pričom je to možno aj svetový rekord, veď kde na planéte vymenila tretina prvoligových klubov za tri dni svojich trénerov?

Ak sme v januári gratulovali Karolovi Praženicovi k tomu, že ako jediný tréner vo Fortuna lige prežil na lavičke futbalový rok 2019 a začiatok roka 2020, teraz ide rovnaká gratulácia Jánovi Hasprovi ml. do Ružomberka. Dámy a páni, je to jediný tréner v našej lige, ktorý vydržal celý futbalový ročník 2019/2020. Človeku sa však žiada dodať, že sezóna ešte neskončila.

Len upozorňujeme na to, že Haspra mal pri tom už „zbalené“, zachránila ho nečakaná výhra 1:0 v Dunajskej Strede v 9. kole. Bolo to šťastie pre Liptákov, lebo aktuálne patria medzi minimum ligových klubov, na ktorých hru sa dá pozerať. Ajhľa, stačilo dať trénerovi len trochu času.

Je normálne skoro problém vymenovať trénerov, ktorí viedli v tejto sezóne naše kluby, lebo niekto sa zdržal doslovne dva dni aj s cestou, ale poďme do toho. Slovan trénovali traja (Ševela, Radenkovič, Kozák ml.), Žilinu dvaja (Kentoš, Staňo), Dunajskú Stredu traja (Hyballa, Helder, Storck) a spomínaný Ružomberok len Haspra ml. Dvoch trénerov mali Michalovce (Šoltis, Majoroš) a trnavský Spartak (Cheu, Šarmír). Trinásť trénerov na šesť klubov hornej polovice tabuľky je dosť, no v skupine o záchranu sa diali (dejú) šialenosti.

Trenčín zatiaľ traja (Kohler, Hrnčár, Ančic), ale nešokovalo by, ak by prišiel ešte Belgičan Vreven… Zlaté Moravce – Vráble dvaja (Praženica, Mráz), Benkovský príde oficiálne až po sezóne. Sereď mala trio (Vojneski, Praj, Lérant). Pri Senici sa zapotíme, ale skúsime to vymenovať – Ščasný, Durkáč, Olejník, Pagáč, Durkáč, Bíreš a opäť Durkáč spolu s Piroskom a Mentelom. Nitra dá tiež zabrať – Süttö, Geri, Demjanenko, Miroslav Nemec, Galád. Aj Pohronie slušne prispelo – Milan Nemec, Urgela, Rosinský, Radványi.

Ak sme na niekoho zabudli, ospravedlňujeme sa, ale ťažko sa sleduje, ak niekto vedie mužstvo pomaly len na jednom tréningu a potom dostane padáka bez toho, že by ho viedol v zápase. Napr. spomínalo sa, že DAC po Helderovi dočasne povedie Kuruc. Dokopy by to však malo byť 35 hlavných trénerov, ale s tým, že Patrik Durkáč vstúpil počas jarnej časti do tej istej rieky trikrát, čo je tiež asi svetový unikát. Inak by to bolo 37. A to pripomíname, že ročník bol skrátený a priame vypadnutie odpadlo.

O tom, že Ružomberok (Holoubek – Haspra), Trnava (Ščasný – Cheu), Senica (Cheu – Ščasný), Nitra (Kuruc – Süttö), Trenčín (Galád – Kohler) a Sereď (Stromšík či Lérant? - Vojneski) menili trénerov pred sezónou, o tom asi radšej už pomlčať, veď číslo trénerských zmien je už aj bez toho šokujúce.

Odvolanie trénera poukazuje predovšetkým na neschopnosť funkcionárov (niekedy aj trénerov), že si nevedeli správne vybrať.

Samozrejme, okolnosti zmien boli rôzne, dokonca by sa našli aj prípady, keď sme mali len trénerov na papieri a v skutočnosti to koučoval niekto iný. Ale sme na Slovensku, tu trénerské licencie nič neznamenajú, pravidlá obchádzajú pomaly všetky kluby, resp. sa normy prekrútia tak, aby to akože sedelo. Pravidlo o tom, že skutočným hlavným trénerom musí byť iba niekto s najvyššou EURO Pro licenciou, sa v slovenskej lige nikdy nedodržiavalo, radšej to zmenili, že stačí len žiak…

Ak by sa kluby, ktoré to obchádzali, čo bola väčšina, tvrdo potrestali napr. odpočtom bodov alebo odobratím prvoligovej licencie, hneď by to vyzeralo inak. Lenže sme na Slovensku, pravidlá a zákony sú tu asi na to, aby sa obchádzali. Stačí byť len kamarát a hlasovať za „našich“ ľudí a „naše“ rozhodnutia.

Karavána ide „veselo“ ďalej. Takto o rok možno nebudeme mať 35 hlavných trénerov na 12 klubov, čo je priemer skoro tri, ale možno sa nám „zapáči“ priemer štyri na klub. Veď slovenská liga je svetová, len škoda, že vo vykopávaní trénerov, menení pravidiel a ďalších podobných negatív. Dokedy? To je taký problém pracovať koncepčne?