Main Content

Slovenská liga je najlepšia na svete! La Liga, Premier League a ani Serie A sa na ňu v tomto nechytajú

nedeľa, 5. január 2020 18:20 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR

Futbalové ligy sa dajú porovnávať na základe mnohých kritérií, my sme sa teraz zamerali na jednu pre Fortuna ligu aktuálnu.

Komentár Filipa Chudého

Traja králi prinesú tento rok do slovenského futbalu začiatok zimných príprav fortunaligových klubov. Našťastie, na ligu nebudeme čakať až do marca, ako to bývalo v minulosti, preto prípravné obdobie bude trvať „len“ necelých šesť týždňov. A hoci je celkovo zimná pauza na Slovensku stále oproti okolitým krajinám dlhá, na jej skrátenie ešte nemajú všetci ligisti vybudovanú dostatočnú infraštruktúru. Keď však budú mať, jeden týždeň na konci jesene by sa mohol pridať a jeden pred jarnou častou ubrať, čím by sa futbalová zima na Slovensku skrátila aspoň o dva týždne. Počasie tomu každým rokom nahráva stále viac.

Ak by sa však slovenskí funkcionári aspoň spolovice venovali budovaniu futbalovej infraštruktúry tak, ako sa venujú trénerským výmenám, naša krajina by bez problémov mohla hostiť hocijaký veľký turnaj, pretože by sme tu mali celú kopu špičkových štadiónov… Len od konca jesennej časti sa uskutočnili tri zmeny. Najprv sa sám porúčal zo Serede Slavče Vojneski, potom Žilina „elegantne prevelila“ Jaroslava Kentoša do 21-ky a nakoniec na Žitnom ostrove už nechcú vidieť Petra Hyballu, hoci ten návrat na Slovensko sľuboval…

Keď si k tomu pripočítame, že v tejto sezóne malo Pohronie už štyroch hlavných trénerov, Slovan troch a trénerské zmeny boli aj v Trenčíne, Michalovciach a Nitre, vznikne nám z toho celkom (ne)chutný ligový guláš. Jednoduchšie povedané, trénerov počas tejto sezóny nevyhodili (zatiaľ) len v Ružomberku, Trnave, Zlatých Moravciach a Senici. No minimálne na Liptove a v malom Ríme to mali počas jesene nahnuté.

Do ligového guláša však treba pridať ďalšie prísady. A to také, že pred touto sezónou menili trénera aj v Ružomberku, Trnave a Senici. Ďalej ešte v Nitre, Trenčíne a Seredi, ale to len na dotvorenie „vône“…

Treba to ale napísať asi jednoduchšie, aby to pochopil každý, keďže je pravdepodobné, že sa niektorí mohli vo výpočte trénerských zmien fortunaligistov ľahko stratiť. Proste, futbalový rok 2019 a začiatok roka 2020 prežil na trénerskej lavičke vo Fortuna lige len Karol Praženica z FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble. GRATULUJEME!

Je tak aktuálne najdlhšie slúžiacim trénerom v našej najvyššej súťaži. Zarážajúce je však to, že je trénerom ViOn-u len čosi vyše roka, presne od 13. decembra 2018. Len za ten čas sa vo Fortuna lige udialo 22 trénerských zmien, čo je pri 12-člennej súťaži priam neskutočné číslo (pozn. článok bol zverejnený 5. januára, o deň na to Nitra oznámila zmenu majiteľa a tiež trénera). Samozrejme, nie každá výmena trénera je zlá, ale veľa to hovorí o tom, ako sa v slovenskom klubovom futbale pracuje.

Pre zaujímavosť, za rovnaké časové obdobie sme napočítali 22 trénerských zmien aj v talianskej Serii A, ale hádam netreba dodávať, že v nej hrá až 20 klubov. Anglická Premier League ich mala 13, hoci nejaké dočasné riešenia by sme mohli tiež pripočítať, no aj tak by to Fortuna ligu „neohrozilo“. Španielska La Liga ich zaznamenala 15, nemecká Bundesliga 17 a francúzska Ligue 1 tiež 15. Elitné top päťka sa teda na slovenskú ligu nechytá.

Preto sme sa pozreli na trochu temperamentnejšie končiny, ku ktorým odvolávanie trénerov akosi patrí. V tureckej Süper Lig a aj v gréckej Super League bolo predsa len viac zmien ako vo Fortuna lige (31, resp. 27), lenže pozor! Keď to prepočítame na počet klubov v súťažiach, potom zistíme, že naša liga je na tom aj tak „lepšie“. Keďže kým u nás na jedného účastníka pripadá 1,83 trénerskej zmeny, v Turecku to za rovnaké obdobie (od Praženicovho vymenovania) vychádza na 1,72 a v Grécku na 1,69. A hoci nemáme štatistiky z každej ligy na svete, s hrdosťou aj tak poďme tvrdiť, že aspoň v niečom je slovenská liga „najlepšia“ na svete! Či nás to ale má tešiť, na to si odpovedzte každý sám.