Main Content

Najstaršia hokejka sveta putuje do aukcie. Môže byť vaša za obrovskú sumu

piatok, 17. apríl 2020 08:20 | Autor: Marek Ďaďo

Hokejová sieň slávy
Hokejová sieň slávy | zdroj: TASR

Chceli ste vedieť ako asi vyzerá najstaršia hokejka na našej planéte? Teraz máte možnosť. Cenný kúsok z 19. storočia totiž putuje do aukcie. Jej cena bola odborníkmi odhadovaná na skutočne vysokú čiastku a bežný Slovák by si ju rozhodne nemôže dovoliť. 

Predmet, ktorý je považovaný za najstarší nástroj spojený s hokejom, je dostupný prostredníctvom aukcií Goldin. Ako sa píše na ich stránkach, jej pôvod sa datuje niekde v rozpätí päťdesiatych až sedemdesiatych rokov 19. storočia. 

Portál theScore dopĺňa, že hokejka vznikla ešte pred prvým zaznamenaným hokejovým stretnutím v krytej hale, ktorý sa uskutočnil 3. marca 1875 v kanadskom Montreale. Položka bola odborníkmi ocenená na 3,5 milióna dolárov

Meno „Morse Stick“ nesie po jej vlastníkoch Garym a Germaine Morseových. Tomuto páru ju daroval Germainin brat Anthony Beam po tom, čo v roku 1980 odkúpil dom ich starej mamy v Northfielde (štát Vermont). 

Člen predstavenstva Medzinárodnej hokejovej siene slávy J.W. „Bill“ Fitsell dvakrát hokejku preskúmal a v liste Garymu Morseovi napísal o zistení, že je to „jedinečný a najzaujímavejší artefakt, ktorý zapĺňa medzeru v  histórii 19. storočia medzi šplhaním, ľadovým pólom a hokejom“. Hokejová sieň slávy vyjadrila túžbu, aby sa hokejka nakoniec ocitla práve u nich. Vyvolávacia cena je stanovená na 100 tisíc USD a aukcia potrvá až do 16. mája