Main Content

Trnava na úkor Slovana do Ligy majstrov? Možné riešenia koronakrízy

nedeľa, 12. apríl 2020 16:25 | Autor: Filip Chudý

Petar Orlandič (Trnava) a Myenty Abena (Slovan)
Petar Orlandič (Trnava) a Myenty Abena (Slovan) | zdroj: TASR

Pokračovanie futbalovej sezóny je zatiaľ v nedohľadne. Pozreli sme sa teda na to, ako by sa mohli riešiť otázniky o majstrovi, zostupe či pohárových miestenkách.

Komentár Filipa Chudého

Ak nerátame aktuálne najsledovanejšiu súťaž sveta, bieloruskú Vysšaja ligu, ktorú do súčasnej „veľkej štvorky“ dopĺňajú súťaže v Burundi, Nikarague a Tadžikistane, potom sme bez futbalu už vyše mesiaca a bez ligového už viac ako päť týždňov. Za ten čas počúvame, ako sa posúvajú termíny, teda s výnimkou Belgicka, kde sezónu odpískali, hoci Európska futbalová únia (UEFA) to vidí inak a možno aj Belgičania budú musieť ročník dohrať, veď nikto nechce prísť o európske miestenky…

Už na začiatku koronakrízy sme priniesli názor, že pokiaľ nenastane katastrofická situácia, súčasná sezóna sa minimálne na najvyššej úrovni s veľkou pravdepodobnosťou dohrá. A dôvodom sú samozrejme peniaze, keďže v hre je až príliš veľa miliónov až miliárd, o ktoré futbal nebude chcieť prísť. Medzičasom vyšli odhady, že napr. len anglická Premier League by prišla o cca miliardu libier, španielska La Liga približne o miliardu eur, v Nemecku má hroziť krach 13 profesionálnym klubom a vraj by ekonomicky neprežili ani niektoré vo Francúzsku.

Aj keď ekonomická situácia jasne velí sezónu dohrať, hoci aj za zatvorenými dverami niekde na tréningovom ihrisku, stále treba počítať aj s plánom B. Čo sa teda stane, keď sa sezóna nedohrá? Budú sa vyhlasovať majstri? Vypadne niekto? A kto pôjde do pohárovej Európy?

Situácie v jednotlivých krajinách sú špecifické, pričom každé riešenie niekoho poškodí, no tiež nemožno merať dvojakým metrom. Na Slovensku už anulovali amatérske súťaže s výnimkou Bratislavy. Myjava, Martin, Častkovce, Imeľ, Spišské Podhradie, Slávia TU Košice atď. tým prakticky prišli o víťazstvo v súťaži a postup. Tým pádom by bolo zvláštne, ak by napr. Slovan, ktorý má prakticky rovnaký náskok ako vyššie menovaní, bol vyhlásený za majstra. Navyše dobre vieme, čo to urobilo v hokeji…

Tiež by však nebolo férové, ak by posledné Pohronie zostúpilo, keď nevypadli ani Kalná nad Hronom, Rakytovce, Revištia, Hlohovec, Žabokreky, Poltár, Fintice atď., pričom boli na tom horšie ako nováčik Fortuna ligy. A proti komu by hrala Nitra baráž, keď v druhej lige je to vyrovnané a hlavne neukončené? Tu však treba dodať, že bude zaujímavé sledovať, či najvyššiu súťaž nebudú musieť opustiť niektoré kluby z iných ako športových dôvodov, ale to je na inú tému.

Úplne najzložitejšie by bolo to, ako by sa rozdelili miestenky do pohárovej Európy. Nevieme si totiž predstaviť, že by UEFA neusporiadala budúci ročník Ligy majstrov a Európskej ligy len preto, že sa nedohrali ligové súťaže a nie sú tak jasné miestenky zo športového hľadiska. Do úvahy by pripadalo viacero scenárov, pričom dopredu upozorňujeme, že všetky sú vždy voči niekomu nespravodlivé. Ale čo je v tejto situácii spravodlivé?

Prvý hovorí o tom, že by sa zobralo do úvahy súčasné poradie. Čiže Slovan do LM, Žilina a Dunajská Streda do EL, to by bolo jasné. Lenže pri tretej miestenke do EL vzniká problém. Tá totiž patrí víťazovi Slovenského pohára a keď ním bude niekto z top 3 konečnej tabuľky, potom sa hrá baráž. Preto ju len tak dať štvrtému, nie je fér. A kto je vlastne štvrtý? Po základnej časti ním síce boli Michalovce (lebo vzájomné zápasy), lenže v momente prerušenia ligy pred prvým kolom nadstavby to už bola Trnava (lebo skóre). Aj takáto paradoxná situácia nastala.

Podľa nás by teda v takomto prípade, ak by súťaž nedohrala a použil tento formát rozdelenia, mala štvrtú miestenku rozlúsknuť až dodatočná baráž. Veď hádam jedna voľná streda a sobota by sa už našli. Jej účastníkmi by podľa spravodlivosti mali byť Michalovce, Trnava, Ružomberok (tímy hornej šestky) a k nim by sme priradili Zlaté Moravce. Do klasickej baráže síce postupuje siedmy, čo je teraz Trenčín, lenže ôsmy ViOn (stráca len bod) má športovo bližšie do pohárovej Európy ako AS. Je totiž v semifinále SP (spolu so Slovanom, DAC a Ružomberkom), na čo nemožno zabúdať. Barážové dvojice by mohli byť Michalovce – Zlaté Moravce, Trnava – Ružomberok a víťazi semifinále by si to rozdali o EL.

Druhý variant je ten, že by do pohárovej Európy opäť išli tí, čo nás v nej reprezentovali už v tejto sezóne. Čiže Slovan do LM, Trnava, Dunajská Streda a Ružomberok do EL. V tomto prípade by to bolo najviac nespravodlivé voči aktuálne druhej Žiline. Ako je však známe, klubová akciovka je v likvidácii, preto je otázne, či vôbec môže dostať licenciu na budúci ročník Fortuna ligy. Bolo by však zaujímavé zistiť, či by UEFA akceptovala prihlášku od klubu v likvidácii.

Tretí scenár rozdelenia európskych miesteniek, o ktorom sa tiež vo svete hovorí, je ten, že by sa použili klubové koeficienty. Bol by teda spravodlivejší ako predchádzajúci model, keďže by bral do úvahy výsledky za päť rokov v európskych súťažiach a nie iba jednu domácu sezónu, navyše už rok starú. Nadšení by však neboli asi slovanisti. Najlepší koeficient má totiž Trnava (8,500), čiže by šla do LM. Slovanu (7,000) by zostala aspoň EL. Radosť by však z EL bola v Trenčíne (5,500) a účasť by si zopakovala tiež Dunajská Streda (3,175). Rovnaký koeficient majú síce aj zvyšné naše kluby (pätina z národného), lenže DAC má spomedzi nich najlepší „svoj“ (3,000) a tiež za túto sezónu (1,50).

Ako už bolo uvedené vyššie, nech sa uplatní akýkoľvek kľúč pri hocijakom otázniku, výsledné rozhodnutie bude voči niekomu nespravodlivé. Preto bude naozaj ideálne, aby sa futbalová sezóna aj na Slovensku dohrala a rozhodovalo sa na trávniku. To bude jediné spravodlivé riešenie tejto koronakrízy. Nikto lepšie nevymyslí.