Main Content

Žilinská kauza prehrou slovenského futbalu: Nenažraných hráčov hľadajte inde

nedeľa, 5. apríl 2020 18:23 | Autor: Filip Chudý

MŠK Žilina
MŠK Žilina | zdroj: TASR

Futbalovú hladinu rozvírila kauza likvidácie MŠK Žilina. Obe strany majú pritom pravdu, obe však prehrali. Otázkou na právnikov bude, kto viac.

Komentár Filipa Chudého

Aktuálnu sezónu na Slovensku zabalila už aj hádzaná, ako posledný veľký palubovkový šport, nuž odoláva vlastne len futbal. Ak si odmyslíme teda menšie športy a amatérske súťaže. Futbalová scéna pod Tatrami je však aktuálne pomaly živšia, ako keby sa hralo o majstrovský titul. Spôsobili to očakávané správy o znižovaní platov a hlavne rezolútny krok MŠK Žilina.

Ako je všeobecne známe, najúspešnejší slovenský futbalový klub tohto storočia a tiež tisícročia vyhlásil, že je v likvidácii. Teda lepšie povedané MŠK Žilina, a.s., čo je podstatné zdôrazniť, pretože mnohí za tým krokom videli hneď koniec žilinského futbalu.

Táto správa bola pre viacerých šokom, ale keď sa nad tým zamyslíme, skôr išlo o šikovný ťah majiteľa klubu Jozefa Antošíka. Ak sa na to pozrieme jeho pohľadom, dá sa to pochopiť. Očakával, že v lete predá kľúčových hráčov, lenže to je v súčasnej situácii nereálne. A keďže ani za Boženíka (ešte) nie sú v klubovej pokladnici peniaze, musel niečo robiť. Čisto hypoteticky, keby sa podaril jeho prestup do CSKA Moskva a Rusi by platili na drevo, klub by asi dnes nemal takéto starosti. Ale to je na iný príbeh o agentoch…

Prečo prišli hráčom výpovede kuriérom, čiže nedôstojnou formou? Pretože sa blížil koniec mesiaca, čo je pri výpovediach kľúčový dátum a pre klub bolo asi dôležité ich doručiť ešte v marci. Samozrejme, týmto krokom si žilinský klub trochu pošramotil dobrú povesť postavenú na serióznosti, ale s tým museli počítať.

Oveľa dôležitejšie a vlastne kľúčové v celej veci je a bude, ako sa z právnického pohľadu pozerá na likvidáciu akciovej spoločnosti a (ne)oprávnenosť tohto kroku voči futbalistom, ktorí dostali padáka. Veľmi to totiž zaváňa účelovým krokom, konkrétne ľahkou formou zbavenia sa záväzkov.

Tu treba dodať, že normálne by to malo fungovať tak, že keď chce zamestnávateľ dať zamestnancovi výpoveď, má na to právo, ale musí počítať s niekoľkomesačnou výpovednou dobou a odstupným (záleží od počtu odpracovaných rokov). V žilinskom prípade sa hovorí ale len o mesačnej výpovednej dobe a odstupné sa nespomína. Že by preto tá likvidácia? Právnici aspoň majú prácu a bude zaujímavé sledovať ich závery.

Ono sa totiž ľahko môže stať, že ak to Žiline prejde s tým, že je to právne čisté, zrazu môže byť na Slovensku veľa firiem v likvidácii, nielen športových, ale to len za tým účelom, aby vypiekli so zamestnancami. A keď sa to dotkne napr. niekoho z vás, dajte vedieť, že aký to je pocit. Lebo teraz je pomaly plný internet toho, že vraj nenažraní slovenskí futbalisti…

Ak je niekto vo futbalovom svete nenažraní, sú to hráči top líg na čele s anglickou Premier League. Pozrite si, koľko zarábajú tam a ako často žiadajú hráči zvyšovať plat. Do tých si kopnite a nenadávajte hráčom našej ligy, lebo tí sú oproti nim len chudobní príbuzní. Päťmiestnu sumu na výplatnej páske v eurách majú vo Fortuna lige maximálne hráči v Slovane, aj to určite nie všetci. Vo zvyšku ligy v súčte odhadom päť futbalistov, aj to je možno prehnané. Pre väčšinu je bežný plat niekde okolo 1500 eur, čo je smiešna suma, ak si vezmeme, že hráčska kariéra je oproti dĺžke pracovného života krátka.

Navyše ak vám niekto povie, že chce, aby ste išli s platom o 80 % dole, pritom vás môže požiadať max. o 40 %, čo by ste urobili? Žilinčania sa obrátili na Úniu futbalových profesionálov, čiže odbory, čo je úplne logický a legitímny krok, aký poznáme z vyspelého sveta, a to nielen športového. Hráči sa podľa vlastných slov chceli dohodnúť na znížení platov, ale klub asi nemal záujem o tom hovoriť s ÚFP… To je však už úplne iná téma slovenského futbalu, mimochodom, veľmi smutná a hovoriaca o tom, ako to v ňom (ne)funguje, ale o tom možno niekedy nabudúce.

Polčasový výsledok tejto kauzy teda poznáme, zaujímavejší však bude konečný, lebo určite sa ešte „hrá“. Dôležitá právnická odpoveď bude, či môže klub v likvidácii úspešne prejsť licenčným konaním, to znamená, či získa licenciu na nový ročník Fortuna ligy. A keby ju nezískal, mohli by hrať najvyššie súťaže mládežnícke družstvá klubu? Lebo na to potrebujete tiež licenciu, ktorá by sa mala odvíjať aj od súťaže, v ktorej pôsobia seniori. Alebo sa to vyrieši tým, že sa vytvorí nová akciovka? A nezaváňalo by to v takom prípade podvodom?

Nezodpovedaných otázok je stále veľmi veľa. Teraz len vieme, že nech to dopadne akokoľvek, slovenský futbal prehral. Čo je však v čase koronakrízy očakávaný výsledok, lebo víťazov počas nej bude veľmi málo.

Prajme si, aby si vyhodení hráči MŠK našli ešte aj lepšie angažmány, čo pri niektorých nebude problém. Aby žilinský klub ďalej robil dobrú prácu hlavne s mládežou, čo nášmu futbalu pomáha. Ale zároveň, nech sú dodržané všetky právne normy, čiže nech sa nestane tradičné slovenské, že niektorí sú si rovnejší… To znamená, že ak pod Dubňom urobili všetko z právneho pohľadu čisto, nech klub funguje normálne ďalej na prvoligovej úrovni. Ak však právne pochybili, musí prísť trest.