Main Content

FED CUP: Hantuchovej cenný druhý bod, Slovenky vedú 2:1

nedeľa, 25. apríl 2010 17:42 | Autor: TASR

FED CUP: Hantuchovej cenný druhý bod, Slovenky vedú 2:1
FED CUP: Hantuchovej cenný druhý bod, Slovenky vedú 2:1 | zdroj: SITA

Po tretej dvojhre víkendového fedcupového súboja Srbsko -Slovensko má bližšie k víťazstvu a postupu medzi osemčlennú svetovú elitu hosťujúci tím kapitána Mateja Liptáka.

Hráčky SR vedú v Belehrade nad domácimi 2:1. V úvodnej nedeľňajšej dvojhre na antuke pod strechou Belehradskej arény vyznel súboj jednotiek oboch tímov tesne pre Danielu Hantuchovú, ktorá zdolala Jelenu Jankovičovú za 123 minút 7:6 (2), 7:5. Víťazka urobila 33 nevynútených chýb, ale jej súperka až 51 a to bol rozhodujúci faktor. Na víťazné údery to bolo 27:27. Rozdielovým bol aj servis. Hantuchová zvíťazila na esá 7:1 a viaceré z nich zahrala v dôležitých momentoch, keď jej obrazne tieklo do

Svetovej sedmičke Jankovičovej sa nepodarilo odplatiť 23. hráčke počítačového poradia Hantuchovej trojsetovú prehru spred 9 dní zo zelenej antuky v Charlestone a vo vzájomnej bilancii je momentálne remíza 3:3. Hantuchová si vylepšila svoju singlovú bilanciu v Pohári federácie na 24:7. Celkovo v tejto súťaži má na konte 28 víťazstiev a 10 prehier a je na prvej priečke v historickom národnom poradí. Podľa databázy Tenisovej asociácie žien (WTA) zároveň zaznamenala jubilejný 400. triumf vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni.

Súboj Srbiek a Sloveniek môže rozhodnúť už nasledujúca dvojhra, v ktorej nastúpia proti sebe druhé hráčky oboch tímov Bojana Jovanovská a Magdaléna Rybáriková. Za prípadného stavu 2:2 určí víťaza až záverečná štvorhra, do ktorej kapitáni oboch tímov Dejan Vraneš a Matej Lipták pôvodne nominovali páry Jelena Jankovičová, Ana Jovanovičová, resp. Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková.

SRBSKO - SLOVENSKO 1:2 po I. nedeľňajšej a celkovo tretej dvojhre
Jelena Jankovičová - Daniela Hantuchová 6:7 (2), 5:7 za 123 minút (66, 57)

Sobota:
Jelena Jankovičová - Magdaléna Rybáriková 7:6 (5), 6:3
Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová 2:6, 2:6

Na vývoj prvého setu mohol mať vážny vplyv úvodný brejk v podaní slovenskej hráčky v piatom geme, ale nemal. Hantuchová síce potvrdila na 4:2 a pri súperkinom nasledujúcom servise dokonca viedla 40:15, no Jankovičová pritvrdila na podaní a dostala sa späť do zápasu. Slovenka ešte za stavu 5:4 servovala na víťazstvo v sete, ale napokon bola rada, že si vynútila tajbrejk. Za stavu 5:6 sa totiž Srbka po najdlhšej a najkrajšej výmene zápasu dostala k setbalu, keď Hantuchovej bekhend popri čiare skončil tesne mimo. Daniela sa však chytila v pravý čas na podaní a dvoma esami odvrátila črtajúcu sa stratu vstupného setu. V tajbrejku mala popradská rodáčka od začiatku psychicky aj herne navrch a súperke povolila prvú loptičku až za stavu 5:0. Srbská tenistka sa mohla chytiť na zmenenom rozhodnutí v jej prospech, ale nestalo sa. Za stavu 6:2 Hantuchová ponúkla na konci dlhej výmeny skvelý lob, ktorý mal prívlastok víťazný v celom sete - 7:6 (2). Bol to premenený setbal číslo 2. To všetko po 66 minútach ľúteho boja.

Druhý set zasa ovplyvnil nedotiahnutý sľubný nástup slovenskej hráčky. Viedla 1:0 a 40:0 pri podaní Jankovičovej, no z brejku sa netešila. Za stavu 2:2 udržala od piatka 27-ročná Hantuchová svoje podanie napriek tomu, že doťahovala manko 15:40. Opäť si však pomohla dvoma esami a tiež ďalšími bodmi priamo z podania. Jankovičová vzápätí vyrovnávala na 3:3 cez jeden brejkbal a boj nervov pokračoval. Situácia sa opakovala na opačnej strane, keď srbská súčasná a bývalá svetová jednotka nedokázala premeniť svoju možnosť na brejk. Jej súperka totiž v ťažkej situácii vytiahla siedme eso a neskôr sa ujala vedenia 4:3. Za stavu 5:4 bola Slovenka dve loptičky od víťazstva, keď po skvelej hre dotiahla z 15:40 na zhodu, ale na víťazné pocity si ešte musela chvíľu počkať. Definitíva padla v dvanástom geme pri servise Jankovičovej. Najprv víťazný dropšot na 30:15, potom prvý mečbal po dlhom forhende z rakety Srbky a napokon víťazné potvrdenie z forhendu popri čiare. Hantuchovej sebavedomie v dôležitých momentoch sa ukázalo ako rozhodujúce v celom stretnutí.

Zostávajúci nedeľňajší program

Dvojhra:
Bojana Jovanovská - Magdaléna Rybáriková

Štvorhra:

Jelena Jankovičová, Ana Jovanovičová - Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková