Main Content

Slovensko kúsok od baráže Eura 2020: Poznáme súperov, ktorí nám hrozia

nedeľa, 17. november 2019 07:07 | Autor: Filip Chudý

Slovensko Euro 2020
Slovensko Euro 2020 | zdroj: TASR

Slovenskí reprezentanti sú blízko baráže Ligy národov. Pozreli sme sa na to, na akých možných súperov môžeme naraziť.

Slovenská futbalová reprezentácia postúpi z kvalifikácie na Euro 2020 vtedy, ak porazí Azerbajdžan a v zápase Wales – Maďarsko sa zrodí remíza, to je všeobecne známe. Ak sa to však nepodarí, budeme mať šancu na opravu v baráži Ligy národov (LN). V tomto už máme definitívu, k čomu nám pomohli výsledky v predposlednom hracom dni jednotlivých kvalifikačných skupín.

V nedeľu 17. novembra štartuje posledné kolo, pričom to doplní menoslov tímov, ktoré budú hrať baráž. Pred jeho začiatkom je isté, že baráž bude hrať týchto 12 krajín: Island, Bosna a Hercegovina, Severné Írsko, Škótsko, Nórsko, Bulharsko, Izrael, Rumunsko, Gruzínsko, Severné Macedónsko, Kosovo a Bielorusko.

Celkovo bude v baráži 16 krajín, ktoré bude rozdelené do štyroch skupín (A, B, C a D) po štyroch, pričom tu hrá dôležitú úlohu to, ktorú divíziu LN (A, B, C alebo D) jednotlivé reprezentácie hrali a aké miesto v nej obsadili. A keďže víťazi jednotlivých skupín LN majú istotu, že budú hrať baráž vo svojej divízii, v „déčku“ sú už známe semifinálové dvojice baráže. Semifinále sa hrá na pôde lepšie umiestneného národného tímu v poradí LN. O hostiteľovi finále rozhodne žreb. Semifinále baráže sa hrá 26. marca 2020, finále 31. marca 2020.

Baráž Ligy národov

Skupina A

A1 – A4
A2 – A3

Skupina B

Bosna a Hercegovina – B4
B2 – B3

Skupina C

Škótsko – C4
Nórsko – C3

Skupina D

Gruzínsko – Bielorusko
Severné Macedónsko – Kosovo

Vyššie uvedené krajiny už majú istú svoju pozíciu v baráži. Island má istotu, že bude v „áčku“, len čaká na potvrdenie pozície. S najväčšou pravdepodobnosťou to však bude pozícia A1. Zmeniť by to mohlo len to, ak by sa nekvalifikovali Portugalsko alebo Švajčiarsko, resp. obaja. Lenže to by Ronaldo a spol. museli zaváhať v Luxembursku a Srbsko ešte poraziť Ukrajinu. No a Švajčiari by museli prehrať v Gibraltáre.

Ak sa na to pozrieme reálne, do baráže spadne Srbsko, ktoré tak získa pozíciu C3 a bude hrať semifinále v Nórsku. Srbi totiž vyhrali svoju skupinu LN a v C-divízii LN obsadili celkové tretie miesto. Platí totiž pravidlo, že víťazi skupín LN nemôžu čeliť tímom z vyššej divízie. Zaujímať nás bude aj zápas Írsko – Dánsko, v ktorom sa rozhodne o postupujúcom, pričom Dánom stačí remíza. Teda za predpokladu, že sa nestane senzácia v stretnutí Gibraltár – Švajčiarsko. Ak spadne do baráže Dánsko, malo by mať pozíciu B2, keďže bolo víťazom svojej skupiny LN. Ak Írsko, o jeho pozícii by mohol rozhodovať žreb baráže LN, ktorý bude v piatok 22. novembra o 12.00 h v Nyone.

Možná pozícia Slovenska

Ak spadneme do baráže, mali by sme byť v „béčku“. Za predpokladu, že z kvalifikácie na Euro postúpia Dáni a tiež Wales, potom by sme mali mať pozíciu B2 a semifinále by sme hrali doma proti Írsku. Ak postúpi len jeden z dvojice Dánsko, Wales, potom by nám mala prischnúť pozícia B3 a semifinále by sme hrali na pôde toho, kto z menovanej dvojice spadne do baráže. Ak nepostúpi ani jeden a obaja pôjdu do baráže, mali sme mať pozíciu B4 a semifinále baráže by sme hrali v Bosne a Hercegovine.

Stať sa však môže aj to, že o našom osude bude rozhodovať žreb, ktorý nás môže poslať aj do „áčka“ k Islandu a ďalším súperom, resp. zmeniť tímy v „béčku“. UEFA má totiž pravidlo, že krajiny, ktoré patria medzi organizátorov Eura 2020 a sú účastníkmi baráže, by mali byť rozdelené v skupinách baráže tak, aby sa na seba nenarazili, pokiaľ je to možné. A niečo také reálne hrozí, lebo organizátorov Eura bude v baráži viac. Škótsko má istú pozíciu C1, čiže ho nemôžu žrebovať inam. Lenže Rumunsko má istú baráž, ale pozíciu nie, rovnaké to bude pri Maďarsku, ak spadne do baráže. A z dvojice organizátorov Írsko, Dánsko je priam isté, že jeden pôjde do baráže, keďže sa vyradia navzájom. Pričom ak to budú Dáni, tí majú istotu „béčka“.

Aj z tohto dôvodu ešte nie je isté, kde budú hrať baráž ďalší jej už teraz potvrdení účastníci. Severné Írsko však vie, že ako účastník B-divízie LN môže hrať baráž len v „áčku“ alebo „béčku“, kým pre Bulharsko, Izrael a Rumunsko pripadá aj možnosť „céčka“.