Main Content

Zápas storočia | Čo znamená výhra Attilu Végha nad Karlosom Vémolom?

pondelok, 11. november 2019 12:23 | Autor: Jakub Vaverka

Attila Végh
Attila Végh | zdroj: OKTAGON MMA

Po dvoch dňoch môžete mať pocit, že ste o zápase storočia medzi Attilom Véghom a Karlosom Vémolom videli a počuli všetko. Poďme sa na to pozrieť z iného uhla. Videli sme naozaj duel, ktorý môže mať prívlastok storočia?

Oktagon 15 priniesol zápas storočia. Obrovská MMA akcia svetových parametrov. Vypredaná O2 aréna, nadšené davy fanúšikov. Jedenásť zápasov, z ktorých deväť skončilo v prvom kole. Toto sme tu dlho nemali. Množstvo KO, momenty, ktoré brali dych. Prehry viacerých favoritov, množstvo príbehov.

Čo bude ďalej s Milošom Petráškom, ktorý prehral tretí raz sebou? Ako sa podarí vrátiť Gáborovi Borárosovi, ktorý opäť v Prahe nedobojoval pre zranenie? Aká bude cesta Viktora Peštu, ktorému Martínek zlomil sánku? A čo Poliaci Bryczek a Legierski? Prvý prehral s veteránom UFC Silvom, druhý doposiaľ neprehral s nikým.

A takto by sme mohli pokračovať ďalej. Jednoducho, budeme sa mať na čo pozerať aj naďalej. Všetkých najviac zaujímal zápas storočia. Attila Végh porazil Karlosa Vémolu v prvom kole, keď ho ako prvý v jeho kariére knokautoval. Šialenstvo, extáza. Perfektný Attila, ktorému sa splnil sen (alebo opačne) a sklamaný Vémola, ktorému sa jeho nádeje rozplynuli.

Végh sa dištancoval od sociálnych sietí, sústredil sa na prípravu, vo voľných chvíľach sa venoval rodine. Tvrdo pracoval, hovoril málo a k veci. Nechal Čecha rozprávať, do trash talku sa nepúšťal. Robil si svoje. Dostal sa Terminátorovi do hlavy a sám seba dostal do najlepšej formy, v akej kariére bol. A keď Pumukli vychádzal na zápas zo svojho rohu za prítomnosti rapera Rytmusa, energia, ktorú ten moment vyžaroval bola skutočne obrovská. 

Vémola zápasu obetoval všetko. Trénoval, trénoval, trénoval. A keď netrénoval, tak rozprával o tom, ako ten zápas dopadne. MMA povýšil na prvé miesto rebríčku hodnôt. Dvaja fighteri, dva rozdielne prístupy. Prehral po štyroch rokoch, po 11 zápasov. V najhorší možný čas. Aj tým, čo ho nemajú radi muselo prísť ľúto, keď hovoril, že nevie, čo s ním bude ďalej.

Deň po zápase už Karlos hovoril, že chce odvetu, že Attila dlhuje odvetu fanúšikom na Slovensku, a že bude pre Slováka nočnou morou. Opäť mu chýbala pokora. A to by si človek myslel, že sa po sobotnej prehre poučí. Čo tento výsledok znamená? Attila všetkým ukázal, že popri tom, čomu sa venujete netreba zabúdať na oddych a na blízkych. Rovnako tak dokázal, že niekedy treba padnúť na tvrdé dno, aby ste sa mohli vrátiť silnejší. 

V neposlednom rade to, že psychika rozhoduje minimálne tak, ako fyzická pripravenosť. Karlos mal veľké reči, na ktoré teraz dopláca. Sen o UFC sa mu rozplynul možno navždy. Ale stále toho môže dokázať dosť. Veď už aj dokázal. Ak ale nezmení svoj prístup, tak v kľúčovom momente pravdepodobne opäť zlyhá. Pád na dno nemá zmysel, ak sa z neho človek nepoučí.

A čo odveta? Zmluva bojovníkov je postavená na dva zápasy. Nebudeme si klamať, k odvete podľa všetkého dôjde, ale najskôr približne o rok. Teraz nemá zmysel. A ktovie, aký zmysel bude mať o niekoľko mesiacov. Vémola musí drieť a víťaziť. Attila sa do oktagonu určite vráti, ale teraz sa bude venovať súkromiu. Zaslúži si to.