Main Content

Slavia zatienila Barcelonu, píšu v Španielsku. Trpišovský: Dotkli sme sa maxima!

štvrtok, 24. október 2019 10:11 | Autor: TASR

Lionel Messi
Lionel Messi | zdroj: TASR

Praha 24. októbra (TASR) - Pred stredajším zápasom F-skupiny Ligy majstrov iba málokto veril, že futbalisti Barcelony budú mať problémy na ihrisku Slavie Praha.

Úlohu favorita síce začali napĺňať už v úvode duelu, v 3. minúte sa presadil Lionel Messi, domáci sa však veľkých mien v tíme "blaugranas" nezľakli a Barcelončanom boli zdatní súperi. V druhom polčase sa im podarilo vyrovnať a v počte striel dokonca prekonali Kataláncov pomerom 22:13, priestor bránky trafili sedemkrát, rovnako ako španielsky majster.

"Zošívaní" sa dokázali pozviechať zo skorého inkasovaného gólu a v druhom polčase vyrovnal Jan Bořil. Dvadsaťosemročný ľavý obranca sa v 50. minúte po protiútoku dostal na hrot a zužitkoval prihrávku od Lukáša Masopusta. "Ani neviem, ako som sa tam dostal, ale svoj gól by som bez váhania vymenil za bod," povedal po zápase Bořil. Jeho radosť totiž vydržala iba niekoľko minút. V 57. minúte Messi rozohral priamy kop a Peter Olayinka nešťastne ramenom tečoval loptu poza chrbát vlastného brankára.

České médiá označovali stretnutie s Barcelonou za "zápas desaťročia" a podľa toho vyzeral aj výkon Slavie. Hráči českého šampióna nadviazali na výkony z predchádzajúcich súbojov s Interom Miláno (1:1) a Borussiou Dortmund (0:2).

"Bolo skvelé, že sme si to s nimi rozdali na 'férovku'. Hrali sme vyrovnaný zápas s tímom, ktorý sme doteraz sledovali iba v televízii. V tomto smere to bude krásna spomienka, škoda, že chýbala čerešnička v podobe výsledku. Nebolo to po prvý raz, keď sme hrali s takýmto súperom dobrý zápas. Preto nás to všetkých mrzí. Sklamanie možno časom opadne a budeme radi za výkon, aký sme podali proti Barcelone, ale teraz...," povedal v rozhovore pre iDnes.cz sklamaný kapitán pražského mužstva Tomáš Souček. Rovnaké pocity zdieľal aj tréner Jindřich Trpišovský: "Bolí to, pretože až na začiatok zápasu hrali chlapci výborne. Dotkli sa svojho maxima. Hrá sa však na góly, umelecký dojem je druhá vec."

Slavia Praha sa dostala do skupinovej fázy LM po dvanástich rokoch. Žreb jej prisúdil jednu z najťažších skupín. V konkurencii Interu Miláno, Borussie Dortmund a Barcelony sa však nestratila a doterajšími výkonmi si vyslúžila rešpekt. Tomu zodpovedajú aj ambície. Hoci z troch zápasov vyťažili iba bod, Slávisti by radi pokračovali v európskych súťažiach aj na jar. "Naším cieľom zostáva tretie miesto a účasť v Európskej lige. Máme pred sebou ešte tri zápasy a verím, že v nich budeme rovnako aktívni ako v predchádzajúcich. Budem však potrebovať aj trochu šťastia," dodal Souček.

Barcelona síce splnila trojbodovú povinnosť, domáce médiá však poukázali na jej slabý výkon. "Víťazstvo bez fanfár," hlásilo periodikum Mundo Deportivo. "Slávisti zatienili súpera, hrajú, akoby mali vyhrať Ligu majstrov," nešetril chválou El Pais. Uznanie domácim vyjadril aj tréner Ernesto Valverde, ktorý priznal, že v závere sa sústredil na udržanie výsledku: "Domáce tímy hrajú často s nadšením, riskujú a dávajú do útoku všetko. A presne to sa stalo. Mali sme dosť šancí na vylepšenie výsledku, ale tiež sme čelili mnohým centrom a príležitostiam. To musím uznať. Súper išiel do rizika a hral vynikajúco. Zápas mal rýchle tempo a vedeli sme, že Slavia ho na konci ešte vystupňuje. Preto som posilnil stred pola čerstvými hráčmi, bolo pre nás dôležité získať všetky body."