Main Content

Prípad Solskjaer – mali by ho šéfovia Manchestru United podržať?

utorok, 8. október 2019 12:14 | Autor: Jakub Vaverka

Ole Gunnar Solskjaer
Ole Gunnar Solskjaer | zdroj: TASR

Napriek tomu, že klub z Manchestru United je v prestavbe, podáva až nečakane veľmi zlé výkony a ustupuje z pozícií, ktoré si rokmi vydobyl. Analytici a fanúšikovia bijú na poplach. Veľmi ľahko sa totiž môže stať, že na zlatú éru tohto klubu budú spomínať už len staršie generácie.

Manchester United je po ôsmich kolách Premier League na dvanástom mieste ligovej tabuľky a získal iba osem bodov. Bilancia Diablov je veľmi biedna, 2 výhry, 3 remízy a 3 prehry. K tomu skóre 9:8. A to si treba pripomenúť, že v prvom kole Devils porazili doma Chelsea 4:0. Od toho momentu dali v siedmich ligových dueloch päť gólov a vyhrali raz.

Vinníkom v očiach verejnosti je tréner Solskjaer. V minulej sezóne ho prakticky každý velebil a hovorilo sa o novej úspešnej ére Manchestru United. Teraz sa hovorí o novej ére tiež. O ére bez Ole Gunnara Solskjaera. Samozrejme, hádzať aktuálnu situáciu na Old Trafford na tohto kouča by bolo krátkozraké. Faktom ale ostáva, že šéfom je tréner a keď sa nedarí, musí sa zodpovedať.

Ole Gunnar Solskjaer
Ole Gunnar Solskjaer | zdroj: TASR

Horšie ako samotné výsledky sú herný prejav a vyjadrenia trénera. Herný prejav, ten majú Diabli naozaj veľmi – veľmi zlí. V ich zápasoch padá málo gólov a ofenzívne hviezdy MUFC mlčia. A vyjadrenia? Čo sa nórskeho kouča sú častokrát veľmi nešťastné. Po zápase v Alkmaare (0:0), v ktorom jeho tím nevystrelil na bránu, povedal, že je spokojný s výsledkom.  Po prehre v Newcastli (0:1) zas priznal, že klub je náročnejšej ceste, ale vidieť progres.

Skutočne ho vidieť? United v lete kúpili mená ako James, Maguire či Wan-Bissaka. Nepomohlo im to. Naďalej sa hovorí o odchode Paula Pogbu

Odchod Solskjaera je aktuálne reálny. Adeptom na jeho posť má byť uvoľnený Massimiliano Allegri, ktorý po konci v Juventuse Turín nikoho neviedol. Manchester United totiž nebojuje len o body do tabuľky, ale aj o svoju identitu. Bývalí hráči Dimitar Berbatov Michael Owen sa obávajú, že MUFC sa môže veľmi ľahko dostať do sivého priemeru a na zlatú éru bude len spomínať.

Ole Gunnar Solskjaer
Ole Gunnar Solskjaer | zdroj: TASR

Rovnako tak brankár David De Gea hovorí, že na Old Trafford je momentálne zlé všetko a takúto situáciu v klube ešte nezažil. Niečo je potrebné urobiť a vymeniť celý káder nie je reálne. Preto sa najreálnejšie javí vyhodenie Solskjaera, akýkoľvek veľký sympaťák to je.

Manchester United je klub, ktorý sa nesmie uchlácholiť s tým, že prebieha prestavba a takpovediac prehry až tak nevadia. Po príklad by Diabli nemuseli chodiť ďaleko. Stačí sa pozrieť na to, čo sa od leta deje v londýnskej Chelsea. Na prvý pohľad sú to dva podobné prípady, ktoré ale prebiehajú veľmi rozdielne.

Na druhej strane je tu risk, že ak Solskjaer odíde a príde Allegri alebo niekto iný, prejde niekoľko zápasov a situácia bude rovnaká ako teraz, ak nie horšia. Nechať alebo vyhodiť? Múdrejší môžeme byť už po reprezentačnej prestávke, kedy Manchester United vyzve Liverpool.