Main Content

Slovan drží výborné postupové karty: Z tejto skupiny to pôjde

sobota, 5. október 2019 15:57 | Autor: Filip Chudý

Radosť Slovana v Brage
Radosť Slovana v Brage | zdroj: TASR

Futbalisti bratislavského Slovana sa ocitli vo výbornej postupovej situácii. Až sa tisne na jazyk, že by to mal využiť.

Komentár Filipa Chudého

Prvá tretina skupinovej fázy Európskej ligy vyšla futbalistom Slovana Bratislava nad očakávania. Ziskom štyroch bodov splnili základnú podmienku, aby sa zbavili označenia najhorší klub v histórii tejto súťaže, pretože práve takú získali za minulé dve totálne nepodarené vystúpenia, v ktorých získali len bod. Za to si zaslúžia pochvalu.

Hoci niekto môže právom namietať, že vystúpenie belasých zo sezóny 2014/15, keď nezískali v skupine ani bod a dosiahli skóre 1:20, je stále a zrejme aj na večné veky zostane to najhoršie, čo kedy niekto v tejto fáze súťaže predviedol. Lenže v historickej tabuľke sa Slovan z úplného dna odpútal. Aj keď aktuálny priemer 0,36 získaného bodu na zápas ho stále radí na najspodnejšie pozície. To však je len historická štatistika, súčasnosť je oveľa príjemnejšia, pričom hlavnou otázkou je najnovšie to, či Slovan postúpi zo skupiny.

V samotnom klube sa začali ozývať hlasy, že teraz si musia už dať vyššie ciele, čo len kvitujeme. Belasí sa ocitli v postupovej hre, čo je proste fakt. Postupové nádeje môžu stratiť matematicky až po predposlednom zápase skupiny, reálne je tiež to, že oň budú hrať v poslednom kole. Samozrejme, teoreticky možné je aj to, že by Slovan postúpil zo skupiny dokonca s predstihom. Ale to už je trochu futbalové sci-fi, hoci …

Za predpokladu, že na Slovane bude aj naďalej prisaté šťastie a hráči v hlavách neuletia, všetko je možné. Jeho súperi v skupine totiž majú momentálne oveľa väčšie meno ako reálnu hernú kvalitu. Vôbec nie je náhoda, že sú vo svojich ligových súťažiach na dolných priečkach tabuľky, Besiktas dokonca na zostupovej pozícii.

Istanbulský klub v Bratislave ukázal, prečo je tomu tak. Organizácia hry katastrofálna, v defenzíve deň otvorených dverí a keď sa pridá kiks Kariusa, hociktorý súper už viac nepotrebuje a Slovan zaslúžene vyhral. Veľmi neveríme tomu, že sa Besiktas tak skoro preberie z hernej agónie, pretože futbalové zákonitosti nepustia. Navyše Slovanu stačí, aby forma Besiktasu vydržala už len necelé dva mesiace, čo je reálne. Cez tohto súpera by to teda šlo.

Braga je síce na tom o niečo lepšie, ale do ideálneho stavu jej chýba poriadne ďaleko. Proti belasým síce bola herne lepšia, ale zároveň nevýrazná, preto si nedokázala poistiť výsledok. Slovan so šťastím získal bod. Na Slovensku sa polemizuje, či zaslúžene, v Portugalsku majú jasno v tom, že Braga jednoznačne stratila dva body. A za určitých okolností práve toto môže byť na konci rozhodujúci moment v boji o postup. Bodaj by…

Wolverhampton je papierovo najväčší favorit skupiny, ale zároveň hrateľný súper, veď nedávno bol len na rozhraní druhej a tretej ligy, pričom do nej aj spadol. Vďaka finančnej sile Premier League si však mohol dovoliť kúpiť zaujímavých hráčov hlavne z Portugalska, ale keďže žiaden z nich nie je Cristiano Ronaldo, niet sa koho báť. V dvojzápase s týmto súperom bude hrať Slovan zrejme o kľúčové postupové body, pretože nezabúdajme, Braga už tri plusové z Anglicka má. Čo tiež treba v postupovej matematike brať do úvahy.

Môže teda Slovan postúpiť ako druhý slovenský klub v histórii do jarnej fázy? Odpoveď je jednoduchá, z tejto skupiny môže! Až sa tisne na jazyk, že takúto šancu proste musí využiť. Veď kombinácia súperov mimo formy (nech im to vydrží), futbalového šťastia (nech naďalej praje) a dobre rozohranej situácie príde pre slovenský klub iba raz za dlhý čas.