Main Content

Slovan, choď v trnavských stopách a zbav sa označenia najhorší klub v histórii EL

sobota, 31. august 2019 13:23 | Autor: Filip Chudý

Radosť hráčov Slovana
Radosť hráčov Slovana | zdroj: TASR

Je skvelé, že slovenský klubový futbal čaká pohárová jeseň. Treba však veriť, že z eufórie nebude frustrácia, ako sa to už Slovanu predtým dvakrát stalo. Držme belasým palce!

Komentár Filipa Chudého

Po roku je to tu opäť, slovenský majster sa pozrie do skupinovej fázy Európskej ligy, čo je výborná správa pre náš futbal. Po Spartaku Trnava do dokázal aj Slovan Bratislava. A hoci to bolo oveľa upracovanejším spôsobom, ba dokonca aj s historickou hanbou v podobe vypadnutia so Sutjeskou Nikšič, v konečnom účtovaní sa ráta len to, či ste postúpili, alebo nie.

Ak by niekto pred dvoma mesiacmi povedal, že Slovan postúpi do skupiny EL, dalo by sa tomu pri šťastnej zhode okolností uveriť. Ak by však niekto povedal, že Slovan postúpi do elitnej spoločnosti vďaka mimoriadne defenzívnemu futbalu, tomu by snáď neveril nikto. Lenže je to krásna realita.

Možno bolo nakoniec aj pre belasých pozitívne, že hanebne vypadli so súperom, ktorý dovtedy a ani odvtedy nikdy nikoho nevydaril, len Slovan. Následne sa totiž spustila vlna futbalových paradoxov, ktorú by vydretý postup v penaltovom rozstrele proti Sutjeske nenaštartoval. Skôr by prišla facka od APOEL-u a potom rýchle vypadnutie po prechode do EL.

Vedenie klubu nič neurobilo koncepčne, ale zhodou okolností sa dostal ku kormidlu Ján Kozák ml. ako tá najposlednejšia možnosť, a veci začali vďaka nemu zrazu fungovať. S cennými radami od otca začal tými najzákladnejšími vecami, ako sú atmosféra v kabíne a nabudenie hráčov. K tomu si správne uvedomil, že s herným prejavom, aký Slovan dovtedy predvádzal, nemá v Európe žiadnu šancu. Preto vsadil na defenzívny futbal a rýchlymi protiútokmi, čiže vlastne na to, s čím jediným sa slovenské kluby dokázali v minulosti presadiť. Ba dovolíme si povedať, že je to aj jediné, s čím sa to bude dať. Na presadenie sa iným štýlom by sme potrebovali niekoľkomiliónové nákupy na každý jeden post zostavy, a na to nemá financie ani Slovan.

No kým v domácom stretnutí proti PAOK-u belasí hrozili vďaka dobre premysleným protiútokom, v odvete použili taktiku totálneho betónu, pričom si ani poriadne nepamätáme, kedy ho slovenský klub na európskej scéne namiešal až do takejto konzistencie. Takýto extrém Trnava pred rokom nepoužila ani raz. Naposledy možno Petržalka v Belehrade pri postupe do Ligy majstrov, keď ju vtedy Partizan zvieral. Ba možno ani vtedy to nebolo až takto na defenzívnej hrane.

Ale to sú práve tie paradoxy futbalu. Slovan sa za celý zápas dostal na súperovu polovicu poriadne asi len 15-krát, ak vôbec toľko. Do súperovej šestnástky možno len trikrát, pričom dal dva góly a nastrelil jednu žrď. Na prvý gól navyše ani nepotreboval návštevu pokutového územia, lebo Medveděv zaznamenal životný gól, keď „schoval“ strelu brankárovi za dvoch hráčov, preto ten na ňu nestihol zareagovať. Po tomto momente bolo každému, kto sa vyzná do futbalu, jasné, že šťastena si obliekla belasý dres a o postupujúcom je rozhodnuté. Na Slovensku hovoríme, že zaslúžene, v Grécku to vidia zas úplne inak, ale to je ich problém.

Nás popri postupovej radosti už začína zaujímať, ako Slovan obstojí v skupinovej fáze. Chceli by sme, aby sa aspoň priblížil k vystúpeniu Trnavy, ktorá ziskom siedmich bodov prepísala národné rekordy. Naopak, neprajeme si, aby slovanisti nadviazali na svoje dve hanebné vystúpenia v skupinách. Slovan je totiž historicky najhorší klub skupinovej fázy EL. Hral v nej dvakrát, no získal len jeden bod. Pričom jeho vystúpenie zo sezóny 2014/15, keď nezískal ani bod a mal skóre 1:20, je suverénne to najhoršie, čo kedy niekto v tejto fáze súťaže predviedol.

Európska liga sa hrá od sezóny 2009/10, no len štyrikrát sa stalo, že niekto nezískal v skupine ani bod. Okrem Slovana to bol írsky Shamrock Rovers so skóre 4:19 (sezóna 2011/12), ukrajinský Metalist Charkov so skóre 3:10 (2014/15) a azerbajdžanská Gabala so skóre 5:14 (2016/17). Charkov však dva roky predtým vyhral svoju skupinu pred Leverkusenom a Gabala sezónu predtým získala aspoň dva body (pre zaujímavosť, oba po remízach s PAOK-om). Len Shamrock nemal druhý pokus na nápravu, čiže je ako jediný v histórii súťaže s prívlastkom úplne bezbodový.

Aj tak je však vystúpenie belasých v hlavnej fáze EL vnímané horšie, lebo to domrvili až dvakrát, pričom druhýkrát so všetkými negatívnymi rekordmi súťaže. Čiže bez bodov, s najmenším počtom strelených aj tiež inkasovaných gólov, a logicky aj s najhorším skóre. Pre úplnosť dodáme, že Slovan je spoludržiteľom negatívneho rekordu v počte strelených gólov v skupine, keďže len jeden presný zásah spolu s ním dosiahli aj Levski, Salzburg, Pacos de Ferreira, Tromsö, Maccabi Tel Aviv a Zlín. A 20 gólov v jednej skupine spolu so Slovanom dostal už iba Vardar Skopje. V sezóne 2017/18 však získal aspoň bod, pričom jeho skóre bolo 3:20, čo je po tom belasom druhé najhoršie v histórii.

Teraz má Slovan skupinový pokus číslo tri, aby dosiahol vôbec prvé víťazstvo. Šancu na to určite má, hlavne, ak sa naňho bude naďalej usmievať šťastena. Doma proti Besiktasu mu zrejme nepomôžu diváci, ale Slovan je naučený z Pasienkov hrať bez atmosféry, kým Turci nie. Trnava minulý rok porazila Fenerbahce, stačí si teda len zobrať príklad, ako na istanbulského giganta. Wolverhampton je tiež hrateľný, teda za predpokladu, že tomu nedá plnú vážnosť. Veď aj Žilina vyhrala v skupine Pohára UEFA na pôde Aston Villy… Braga má vďaka známej skale hneď za bránou jeden z najkrajších štadiónov sveta, no dobrou správou je, že sa na ňom nebude hrať 12. decembra, ale v tomto termíne budú teplomilní južania v Bratislave. S pomocou Mrázika a Perinbaby môže aj ich futbalovosť zamrznúť, no a potom ich stačí už len bojovnosťou pretlačiť.

Keď sa na to pozrieme optimisticky, Slovan určite má šancu nazbierať nejaké body, čím by sa mohol zbaviť nálepky najhoršieho klubu v histórii tejto súťaže. Či ich však bude až toľko, aby ako Trnava aspoň atakoval postupové pozície, to si už netrúfame tvrdiť. Minimálne však dúfame, že sa nezopakujú jeho predchádzajúce vystúpenia v skupinovej fáze, lebo tie úplne zatienili samotné postupy. Veď si len spomeňte, koľko kritiky sa vtedy na slovanistov za skupinové výsledky valilo. Ako sme však písali už vtedy pred rokmi, radšej hanebne vypadnúť v skupine, ako sa vôbec do nej nedostať. Chceme však mať príjemnú jeseň bez výsledkovej frustrácie, preto všetci spolu – Slovan do toho!