Main Content

S rasizmom treba bojovať. Lampard má plán

pondelok, 2. september 2019 08:00 | Autor: Jakub Vaverka

Frank Lampard
Frank Lampard | zdroj: TASR

Rasizmu v anglickom futbale pribúda a nič nenaznačuje tomu, že by sa situácia mala zmeniť.

Ďalšie kolo, ďalšia chyba hráča tmavej pleti a ďalšie prejavy rasizmu. Už je toho priveľa a to len teraz skončil august. Rasizmus, páchaný na akúkoľvek rasu, je prejavom nedostatku inteligencie a veľkej nevraživosti, ktorá v ľuďoch drieme.

 Hovoríme o francúzskom obrancovi Chelsea Kurtovi Zoumovi. V závere zápasu so Sheffieldom United si dal vlastný gól a Modrí remizovali 2:2. Po zápase si mohol na Twitteri na svoju osobu prečítať rasistické prejavy. Pred ním boli v rovnakej pozícii Abraham, Pogba či Rashford.

Ako ale bojovať proti tomuto problému v ére sociálnych sietí? Frank Lampard, tréner Chelsea, prišiel s ideou. Tvrdí, že kým nebudú ľudia monitorovaní v online priestore, je boj vopred prehratý. Lampard navrhol, aby ľudia pred registráciou na sieťach ako Facebook, Instagram či Twitter dávali prevádzkovateľom o sebe ešte viac informácií ako teraz, a aby boli ich kroky mapované.

Áno, je tu problém s GDPR a ľudským súkromím. To priznal aj Lampard. Faktom ale ostáva, že inak to nejde. Napríklad, Chelsea má na Instagrame 16,1 milióna sledovateľov. A keby každý denne napísal čo i len jeden komentár, je nereálne ich všetky kontrolovať. Premier League, ale aj celý futbal, stoja pred problémom, proti ktorému treba bojovať z plných síl, aj keď výsledok je nejasný a úspech nepravdepodobný.