Main Content

Nevie, aké je to prehrať: Jediný obranca City, ktorý nebol drahý - ZINCHENKO

nedeľa, 11. august 2019 13:47 | Autor: Jakub Vaverka

Manchester City
Manchester City | zdroj: TASR

Manchester City vstúpil do novej sezóny famózne. Na ihrisku West Hamu skórovali majstri päťkrát a nedostali ani jeden gól. Kvalitný výkon opäť pridal mladík Zinchenko, ktorému Pep Guardiola dôveruje viac a viac.

Dvakrát vyhral Premier League. Dvakrát vyhral aj Community Shield a ligový pohár. K tomu pridal triumf v FA Cupe. Oleksandr Zinchenko má 22 rokov a pred sebou hviezdnu kariéru. Pritom, takýto progres uňho čakal málokto. Veď je súčasťou miliardárskeho Manchestru City, ktorý nemá problém kúpiť akéhokoľvek futbalistu.

A tréner Sky Blues Pep Guardiola investoval do svojho kádra poriadne. Za astronomické čiastky prišli časom do obrany Laporte, Mendy, Walker či Cancelo. Zinchenko ale nie. Je výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Aktuálne má 22 rokov, ale už dávno dokázal, že sa zodpovednosti a veľkých zápasov nebojí. 

Do zostavy sa dostal keď na Etihad Stadium zúrili zranenia, svojej pozície sa chytil a patrí medzi najlepších obrancov celej Premier League. Rodák z ukrajinskej Radomyšle nastupuje aj za národný tím Ukrajiny, kde už stihol odohrať 27 zápasov a pridal k nim dva góly.

Získať v tejto dobe kvalitného ľavého obrancu je problém, Guardiola ho má. Zinchenko prišiel do Manchestru v roku 2016 ako mladý talent z ruského klubu Ufa, jeho cena je pre City takpovediac symbolická. Klub za jeho služby zaplatil dva milióny eur.

Jeho aktuálna cena je podľa portálu Transfermarkt na úrovni 20 miliónov eur. A je veľká šanca, že sa tento krajný bek od našich východných susedov bude zlepšovať. Po výhre City nad West Hamom začali britské médiá riešiť v súvislosti s týmto hráčom veľmi zaujímavú štatistiku. 

Aj keď má už dva anglické tituly, niečo, čo sa nepodarí niekedy futbalistovi za celú kariéru, v Premier League odohral dovedna 23 zápasov. Na tom by nebolo nič špeciálne. Ukrajinec ale z 23 odohratých duelov vyhral všetky. A spolu s Davidom Silvom ťahá najdlhšiu sériu víťazstiev v drese Sky Blues.

Keď mu dá Guardiola v lige šancu, prichádzajú víťazstvá. Zinchenko je dôkazom toho, že kvalita môže prísť aj bez vysokej prestupovej čiastky. Samozrejme, je mladý a kľúčové pre jeho vývoj budú nasledujúce roky. Momentálne má ale našliapnuté k tomu, aby bol v tom, čo robí, úspešný.

A dohliada naňho španielsky lodivod Pep Guardiola, ktorému v útlom veku prešiel rukami aj Lionel Messi. Takže Zinchenko je v správnych rukách.