Main Content

Rozhovor: Peter Velits exkluzívne pre SPORT7

utorok, 20. apríl 2010 15:32 | Autor: Juraj Lukáš

Rozhovor: Peter Velits exkluzívne pre SPORT7
Rozhovor: Peter Velits exkluzívne pre SPORT7 | zdroj: SITA, internet

S bratom Martinom robil ako dieťa veľa športov. Stále bol v pohybe a ak sa niekam presúval, tak zásadne na bicykli. Pochádza z cyklistickej rodiny a teda zázemie na cyklistiku mal ideálne.

Peter Velits, profesionálny cyklista v súčasnosti obliekajúci dres tímu HTC Columbia, majster sveta do 23rokov a slovenský reprezentant v jednej osobe, poskytol SPORT7, exkluzívne interview.

Kedy je podľa teba ideálne s cyklistikou začať?

Ideálny vek v cyklistike neexistuje. Je veľmi veľa dobrých pretekárov, ktorí sa k bicyklu dostali až po osemnástom roku. Stačí chcieť, na veku až tak nezáleží.

Ako vyzerá tréningový deň profesionálneho cyklistu?

Bežný tréningový deň vyzerá jednoducho. Všetko sa točí okolo tréningu. Podľa toho čo mám v ten deň trénovať, sa všetko prispôsobí. Toto je na tomto povolaní tá dobrá stránka. Každý pretekár je sám sebe pánom. Zobudím sa kedy chcem, idem trénovať kedy chcem.

Ako vyzerá deň pretekára na nejakom veľkom závode, napríklad na Tour de France?

Na pretekoch je to už rozdielne. Všetko je naplánované na minúty. Každý večer dostaneme harmonogram na ďalší deň, kde sú napísané časy raňajok, čas kedy máme nachystať kufre, ktoré nájdeme potom na ďalšom hoteli už na izbe, čas odchodu z hotela, štart etapy, dĺžka presunu po etape, večera atď. Pravdaže po etape je masáž.

Ako si spokojný s prestupom do tímu HTC Columbia? V čom si si polepšil oproti pôsobeniuv Milrame?

Tím HTC Columbia je viac medzinárodný. To nám obom s Martinom veľmi vyhovuje. Do kolektívu sme sa začlenili veľmi rýchlo. Taktiež sa zameriavajú na detaily. Dostali sme nový pohľad na profesionálnu cyklistiku.

Aké sú tie detaily, ktoré spomínaš?
 
V tíme sa zameriavajú na úplne všetky možné detaily, ktoré by nám závodníkom mohli pomôcť k víťazstvám. V tíme máme tri značky kolies, ktoré jazdíme, len preto, aby sme našli tie najlepšie pre daný pretek. Alebo například máme troch dodávateľov športovej výživy. Tiež len preto, aby každý si závodník mohol vybrať to, čo mu najviac sedí. Ďalej tím zamestnáva tréningových špecialistov. Je to veľmi perfekcionalistický tím.

 

 

Ako vychádzaš s asi najväčšou hviezdou HTC – Markom Cavendishom?

S Markom sme sa už myslím celkom dobre spoznali. Strávili sme spolu asi dva týždne v Taliansku. Na svoj vek je v cyklistickom rozmýšľaní veľmi ďaleko. Dokáže vynikajúco odhadnúť správanie sa druhých tímov. Je to dobrý kapitán tímu, vyžaduje maximum od všetkých, ale seba tiež nikdy nešetrí.

Na akom bicykli jazdíš? Koľko takýto bicykel váži a aká je asi jeho hodnota?

Jazdím na bicykli Scott. Jeho váha sa pohybuje do 7kg, nakoľko UCI, čo je medzinárodná cyklistická federácia, stanovila minimálnu váhu bicykla na 6,8kg, preto všetci výrobcovia sa pohybujú okolo tejto váhy. Jeho hodnotu nepoznám.

Ak si pamätám dobre, v Milrame si jazdil na Focuse? Je to tak, že kazdý tím preferuje iba jedného výrobcu bicyklov? Je tažké preorientovať sa na nový bicykel?

Áno v Milrame sme jazdili na Focusoch. Každý tím má vlastného sponzora bicyklov, preto nemôžeme jazdiť na iných. Ale v podstate všetky sú na veľmi podobnej úrovni. Keď som mimo sezóny, na nový bicykel sa dá zvyknut po pár jazdách. Horšie by bolo zmeniť bicykel v strede sezóny.

Aká je podľa teba úroveň slovenskej cyklistiky?

Úroveň cyklistiky na Slovensku bohužiaľ nie je najlepšia. Nie sme skrátka cyklistická veľmoc, ale verím, že sa nájdu sponzori, ktorí podporia mládež, lebo odtiaľ sa to všetko začína.

Sledoval si výkony Petra Sagana na závode Paríž-Nice? Čo si o jeho úspechu myslíš?

Live som to nesledoval, lebo som bol na pretekoch, ale pravdaže výsledky som si pozrel. Je to vynikajúce, ba až neuveriteľné. Žiadny nováčik sa takto neuviedol. Myslím, že máme na Slovensku obrovský talent.

Myslíš, že po tvojich minuloročných výkonoch na Tour de France a Petrových tohtoročných na Paríž-Nice, nastane na Slovensku cyklistický boom?

To dúfam. Určite by to cyklistike na Slovensku prospelo. Mladých chalanov to určite motivuje, ale to nie je všetko. Ako som povedal, bez sponzorov, ktorí sa ujmú talentov to nepôjde.

Čo ty a olympiáda? Myslíš, že by si v mohol v Londýne 2012 štartovať?

Dúfam. Najprv sa však musíme ale nominovat ako krajina a potom bude záležať od počtu miesteniek, ktoré vybojujeme. Ale ak budem nominovaný, bude to pre mňa jeden z vrcholov sezóny.

Ako je to s rivalitou medzi tebou a bratom Martinom?

Nenazval by som to rivalita, ale ako pomáhanie si jeden druhému. Keď napríklad jeden z nás nemá práve chuť na tréningu, tak je tam ten druhý, ktorý mu pomôže a motivuje ho. A čo sa týka výsledkov, tešíme sa jeden z druhého.

Čo by si chcel ako cyklista dosiahnuť? Myslíš, že víťazstvo na nejakom veľkom podujatí, napríklad na Gire, Tour, alebo Vuelte je z tvojej strany reálne?

Je veľmi veľa pretekov, z ktorých víťazstvo sa veľmi cení. Či už sú to Ardénske klasiky, prvé jarné etapové preteky ako Paris-Nice, alebo Tireno-Adriatico, alebo etapy na veľkých tour. Dúfam, že mám ešte pár rokov profesionálnej cyklistiky pred sebou a dúfam, že prídu aj väčšie víťazstvá.

Ake sú tvoje ciele na túto sezónu? 

Moje ciele sú zlepšovať sa od sezóny k sezóne a pevne dúfam, že s tým prídu aj víťazstvá. Verím, že už tento rok sa mi podarí nejaký dobrý výsledok.

Chcel by si odkázať niečo našim čitateľom?

Som rád, že na Slovensku vznikajú portály ako tento, lebo to odráža situáciu, že ľudia majú radi šport a že ho sledujú. Želám čitateľom veľa spokojnosti pri športovaní a zábavy pri sledovaní športu.