Main Content

HOKEJBAL – Na Slovensku nedocenený šport

piatok, 28. október 2011 12:10 | Autor: Martin Kollár

HOKEJBAL – Na Slovensku nedocenený šport
HOKEJBAL – Na Slovensku nedocenený šport | zdroj: Martin Kollár pre Sport7.sk, foto SITA

Na severoamerickom kontinente ho volajú street hockey, dek hockey, či ball hockey, na Slovensku a v Českej republike je to pre hráčovi a fanúšikov hokejbal. V každom prípade v Kanade či v USA, ako aj v Európe je "hokej bez korčúľ" len ďalším plodom ľudskej vynaliezavosti a zároveň potvrdením, že kooperácia a súťaživosť pri rešpektovaní daných pravidiel hry prinášajú ľudom radosť a vzrušenie.

Prešli roky a postupom času sa hokejbal ako spontánna hra chlapcov z ulice rozvinul do podoby vysoko strategickej hry, ktorá od hráčov vyžaduje značné pohybové schopnosti s dôrazom na obratnosť, rýchlosť a schopnosť orientácie. Temperament hokejbalu a jeho otvorenosť k širokým vrstvám spoločnosti robia z tejto hry pomaly masovú záležitosť, čoho dôkazom je fakt, že v súčasnosti sa jej venuje desaťtisíce mužov všetkých vekových kategórií.

Ale nezostalo len pri spontánnosti a temperamente. Už v roku 1974 vznikol v Kanade športový zväz Ontario Ball Hockey Association a v roku 1978 Canadian Ball Hockey Association s dobre organizovanými súťažami. Na Slovensku sa hokejbalové kluby združili v roku 1982 v Slovenskej hokejbalovej únii a v Českej republike o rok neskôr tamojšie družstvá založili Českomoravský svaz hokejbalu. Svoje sily s kanadskými mužstvami si mohli zmerať až v roku 1991, keď slovenská hokejbalová únia začala nadväzovať prvé kontakty s kanadskou asociáciou.

Na podporu a rozvoj tohto stále populárnejšieho športu sa v júni 1993 Kanada, USA, Slovensko a Česká republika rozhodli založiť Medzinárodnú hokejbalovú federáciu - ISBHF. V roku 1996 k nim pribudli Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko a momentálne do tejto hokejbalovej federácie už patrí viac ako 30 národných registrovaných federácií. 

V roku 1995 sa hlavné mesto Slovenska stalo usporiadateľom prvých Majstrovstiev Európy v hokejbale. Slovenský tím, patriaci momentálne k absolútnej svetovej špičke, získal vtedy po týždni strhujúcich zápasov, ktoré prilákali každý deň na štadión v Petržalke niekoľko tisíc fanúšikov, svoj prvý majstrovský titul. Priebeh finálového stretnutia medzi Slovenskom a Českou republikou, ktoré sa po napínavom priebehu skončilo výsledkom 4:3 bol zaznamenaný televíziou. Odvtedy sa už každoročne konajú veľké medzinárodné podujatia - majstrovstvá sveta alebo majstrovstvá Európy a európske či svetové poháre klubov i výberov miest.

V roku 1999 sa stalo Slovenska Majstrom sveta v hokejbale v seniorskej kategórii a finálový zápas bol odvysielaný v priamom televíznom vysielaní na STV. (zdroj: hokejbal.sk). Tohto roku sa uskutočnili ďalšie Majstrovstvá sveta v novom štadióne Ondreja Nepelu, ktoré boli zároveň najväčším podujatím. Naši chlapci skončili na 3. mieste, a ako jediný tím odchádzali z každých MS s medailou.

Súčasnosť hokejbalu na Slovensku

Dnes má  Slovenská hokejbalová extraliga 13 mužstiev, ktoré odohrajú 26 kôl. Momentálne sa bude hrať cez víkend už 12.kolo, čiže od septembra ušla už polovica súťaže. Lige dominuje úradujúci majster Nitrianski rytieri. Základná časť končí v Apríli a hneď potom začína Play-off, kde sa hrá na 3 víťazné zápasy. S výnimkou Nitry, Ružinovu BA ( majú kryté haly s umelým povrchom) a Žiaru nad Hronom sa ligové zápasy hrajú na asfalte. Odohrávajú sa 1x týždenne – v sobotu, resp. nedeľu.

Treba podotknúť, že hokejbal je stále amatérsky šport. Hráči často musia vynechať tréning kvôli pracovným povinnostiam, avšak treba podotknúť, že podmienky sa stále zlepšujú a v niektorých kluboch sa hráčom časť výdavkov prepláca. Slovenská extraliga je bezpochyby jednou z najkvalitnejších líg v Európe.

Nedocenenosť?

Hoci patrí Slovensko k hokejbalovým veľmociam, nie je braný ako hokej, či futbal, hoci ho taktiež vyskúšalo asi každé dieťa. Nechcem tu polemizovať prečo tomu tak nie je, ale len poukázať na to, že aj za ,,málo peňazí sa dá spraviť veľa muziky´´ resp. veľa úspechov. Slovenský hokejbal však dopláca najmä na propagácia a s tým spojenú medializáciu, ktorá prebieha zväčša iba na regionálnej úrovni. S Čechmi sa v tomto smere nemôžeme porovnávať, ktorý má celoštátny portál CT4 Sport. Ale to už sme zase niekde inde.

Týmto príspevkom som chcel len vyzdvihnúť hokejbal ako šport, ktorý reprezentuje Slovensko - reprezentuje nás len v tom najlepšom svetle. Takisto sa bude snažiť prinášať týždenné info o dianí v Extralige.  

Radi by ste čítali na Sport7.sk viac článkov o hokejbale?Podporte túto myšlienku like-om k článku, alebo príspevkom v diskusií pod článkom!