Main Content

Slovenské volejbalistky zvíťazili vo Švédsku

sobota, 8. jún 2019 20:00 | Autor: TASR

Slovenské volejbalistky
Slovenské volejbalistky | zdroj: TASR

Umeaa 8. júna (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky zvíťazili v sobotu v Zlatej európskej lige vo Švédsku 3:1.

Potvrdili tak triumf 3:0 nad týmto súperom pred týždňom z Nitry 3:0, na konte majú tri víťazstvá a v tabuľke A-skupiny sa vyšvihli na 2. miesto s 8 bodmi.

Zverenky talianskeho trénera Marca Fenoglia v stredu 12. júna v Humennom budú hostiť Češky a v sobotu 15. júna v Poprade Ukrajinky. Ukrajina v sobotu zdolala ČR na domácej palubovke hladko 3:0 a vedie skupinu s 9 bodmi.

Slovenky v odvete proti Švédkam začali excelentne, v útoku prakticky nechybovali a pri podaní Palgutovej po sedembodovej šnúre viedli 8:1. Keď Palgutová a Radosová pridali bloky, Slovenky viedli 15:4 a na ihrisko prišla Šunderlíková - tá o chvíľu prispela dvoma bodmi za sebou (17:5). Pred koncovkou viedli hostky o dvanásť bodov (21:9), Švédky však nerezignovali - vytiahli niekoľko dobrých servisov aj blokov a znížili na 16:23. Náskok Sloveniek však bol stále enormný a druhý setbal premenila Radosová - 25:17. Do druhého setu išli na smečiarske posty Kostelanská a Hudecová. Švédky povzbudené zlepšenou hrou zo záveru prvej časti v úvode štyrmi bodmi v sérii odskočili na 8:4 a neskôr viedli 12:6. Slovenky sa proti zlepšenej obrane ťažšie presadzovali, neťažili z protiútokov tak výrazne ako v prvom sete a nedarilo sa im skresať manko (12:18). Priblížili sa až pred koncovkou - pomohli Palgutovej eso, Herelovej blok aj Hudecovej útoky (17:19). Trojbodová šnúra severaniek však Slovenkám boj o druhý set opäť výrazne skomplikovala (17:22), set napokon Švédky ukončili esom (25:20).

Pred tretím setom na palubovke zostala smečiarka Hudecová a z lavičky sa vrátila Radosová. Čerstvá víťazka ankety o najlepšiu slovenskú hráčku roka hneď pomohla dvoma bodmi, pri podaní Hudecovej viedli Fenogliove zverenky 4:0. Ďalšia séria bodov vrátane esa prišla pri servise Palgutovej (9:2) a ďalšia opäť o chvíľu (13:4). Slovenky sa opäť mohli spoľahnúť na útočníčky na krajoch siete, problémy Švédkam narobilo aj kvalitné podanie kapitánky SR Kosekovej a slovenské bloky (19:8). V závere setu sa na ihrisko dostala aj blokárka Szabóová, útoky Hudecovej znamenali tucet setbalov (24:12). Slovenky potrebovali tri, po chybe domáceho tímu sa tešili z vedenia 2:1. Slovenky aj od úvodu štvrtého setu chceli ukázať, že výsledok druhej časti neodzrkadľoval reálnu výkonnosť a kvalitu oboch družstiev. Szabóová aj Hrončeková dali po ese, v útoku sa nemýlila Palgutová (9:4) a domáci kouč si zobral oddychový čas. Severanky znížili na 7:10, vzápätí však na servis prišla Radosová, dvakrát trafila eso a Slovenky deviatimi bodmi za sebou odskočili na 19:7. Tabronová kontrovala dvoma esami, ale spoľahlivá Hudecová opäť pridala niekoľko bodov na slovenskú stranu (23:13). Zápas ukončili Hrončekovej blok a Haakovej útočná chyba - 25:13. Za najlepšie hráčky jednotlivých tímov vyhlásili Hudecovú a švédsku nahrávačku Vilmu Anderssonovú.

Zlatá európska liga žien 2019

A-skupina, 3. kolo

Umeaa

Švédsko - Slovensko 1:3 (-17, 20, -14, -13)