Main Content

Veľký triumf anglického futbalu, ale od pozície najlepšieho má stále ďaleko

nedeľa, 2. jún 2019 16:17 | Autor: Filip Chudý

Liverpool a Chelsea s trofejami
Liverpool a Chelsea s trofejami | zdroj: TASR

V tejto sezóne dominoval anglický klubový futbal, ale to neznamená, že Premier League je automaticky najlepšou ligou sveta. Jedna lastovička leto nerobí.

Komentár Filipa Chudého

Hoci klubová časť tejto sezóny ešte úplne neskončila, finále Ligy majstrov za ňou dalo už pomyselnú bodku. V tomto ročníku európskych pohárových súťaží, ktoré sú tým jediným a pravým meradlom kvality jednotlivých klubov a vlastne aj samotných líg, jasne triumfovali anglické kluby. Vytvorili dokonca obe finálové dvojice, čo je unikátne. Preto sa právom vynorila otázka, či anglická liga týmto úspechom svojich klubov preberá štafetu od španielskej v honore aktuálne najlepšia liga sveta. Odpoveď je jednoduchá – (zatiaľ) nie!

Je síce pravdou, že obe najvýznamnejšie klubové trofeje aktuálne držia v rukách anglické kluby, ale jedna lastovička leto nerobí… V predchádzajúcich piatich sezónach bola ušatá trofej vo vlastníctve Španielov (4x Real, 1x Barcelona), navyše až štyrikrát z toho bolo európske double, keďže súbežne Španieli vyhrávali aj Európsku ligu (3x Sevilla, 1x Atletico).

Kto chce byť považovaný za najlepšieho, musí svoje kvality dokazovať opakovane, no a toto anglickým klubov na európskej scéne chýba. Najlepším ukazovateľom výsledkov sú koeficienty, pričom tie od UEFA sa počítajú za ostatných päť sezón, nie iba za jednu. No a uznáte, že tabuľka za päť rokov ukáže oveľa viac.

V prvej päťke elitných európskych klubov by ste anglického zástupcu hľadali márne. Poradie v top 5 je Real, Barcelona, Bayern, Atletico a Juventus. Až potom nasleduje Manchester City. Anglickou dvojkou je Arsenal, no pred ním je Sevilla aj PSG. Liverpool a Chelsea, čiže aktuálni držitelia trofejí, sú dokonca mimo elitnej desiatky, keďže sa pred nich dostalo aj FC Porto. Tottenham a Manchester United sú na delenom 17. mieste, pred nimi sa nachádzajú tiež Dortmund, AS Rím, Neapol a Šachtar Doneck.

Anglicko je v hodnotení krajín stále na druhom mieste, pričom na Španielsko stráca priepastných cca 18 bodov. Pre zaujímavosť, v tejto sezóne jeho kluby uhrali približne len o tri body viac ako španielske. Aj to poukazuje na to, že skutočný rozdiel nebol až tak priepastný, ako to nakoniec na oko vypálilo. Treba totiž otvorene povedať, že ako boli vo finále štyri anglické kluby, nemuselo tam byť ani jedno. Všetky totiž boli minimálne raz na hrane vypadnutia, navyše Liverpool a Tottenham mohli byť radi, že vôbec postúpili zo základnej skupiny. Už tam mali veľké šťastie, ktoré ich následne neopúšťalo ani vo vyraďovacej fáze.

Hovoriť preto teraz o tom, že anglická liga je najlepšia, lebo má európskych víťazov, je scestné. Rovnako ako to, že vraj po španielskej začala anglická éra. Teraz možno povedať len to, že ak chce byť Premier League opäť po približne jednej dekáde považovaná za najlepšiu ligu na svete, urobila k tomu len prvý výsledkový krok. Lenže cesta je stále dlhá a cieľ je (zatiaľ) v nedohľadne. Nemožno však vylúčiť, že ním Angličania nakoniec úspešne prejdú s rukami a hlavne ďalšími trofejami nad hlavou.

História nás totiž naučila, že honor najlepšej ligy sveta si najkvalitnejšie ligové súťaže v Európe posúvajú. Na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia dominovali Nemci, potom až do konca 90. rokoch Taliani. Španieli, ktorým patrila prvá polovica 60. rokov, sa na prvé miesto rebríčka koeficientov UEFA vrátili po dlhom čakaní až v roku 2000. V roku 2008 ich vystriedali Angličania, no od roku 2013 už dominujú opäť Španieli. Dokedy? Uvidíme.

Anglické kluby v tejto sezóne využili aj slabšie chvíľky najlepších piatich klubov sveta v ostatných rokoch. Real a Bayern prestavujú po úspešnom období svoje kádre, no a Barcelona, Atletico a Juventus kruto zaplatili za jeden horší zápas. Treba však počítať s tým, že sa vrátia ešte silnejší, čo zvýši atraktivitu Ligy majstrov.

Netreba však prehliadať, že obrovské príjmy, ktoré v ostatných rokoch išli na účty anglických klubov, znamenajú pre ne výraznú konkurenčnú výhodu, čo môže napomôcť k tomu, aby sa Premier League stala opäť jednotkou. No bude tomu tak až vtedy, keď kluby z kolísky futbalu dokážu úspechy z tejto sezóny pravidelne zopakovať a vďaka výsledkom sa dostanú na prvé miesto rebríčka UEFA. Aktuálne však majú bodovo bližšie k tretiemu Taliansku a štvrtému Nemecku, ako k suverénnemu Španielsku.