Main Content

Trnava nasadená, DAC a Ružomberok dopadli horšie: Hrozia im aj veľkokluby

nedeľa, 19. máj 2019 17:08 | Autor: Filip Chudý

Dunajská Streda, Ružomberok a Trnava v Európskej lige
Dunajská Streda, Ružomberok a Trnava v Európskej lige | zdroj: TASR

Kým Spartak bude v Európskej lige nasadený, ostatní naši zástupcovia nie. Dokonca hneď na úvod môžu prísť na Slovensko naozaj zvučné kluby.

Slovenský futbal pozná po tomto víkende všetkých svojich zástupcov v pohárovej Európe. Zároveň sa vykryštalizovalo aj to, kde sa naše kluby budú pred žrebovaniami nachádzať. Ako prvý to vedel FC Spartak Trnava. Víťaz Slovenského pohára totiž vďaka skvelej jazde v tomto ročníku európskych pohárov má spomedzi našich klubov jasne najvyšší koeficient (8,500). Ten mu zabezpečuje nasadenie v prvom aj druhom predkole Európskej ligy. Možné nasadenie v 3. predkole je zatiaľ otázne.

A hoci si ako prvý miestenku do pohárovej Európy pre budúcu sezónu zabezpečil z našich klubov ŠK Slovan Bratislava, čakal až cca mesiac, dokým sa dozvedel, že jeho koeficient 6,000 mu predsa len tesne dovolí preniknúť medzi nasadených v prvom predkole Ligy majstrov. Viac v odkaze nižšie.

Necelé dva týždne na definitívu čakal FC DAC 1904 Dunajská Streda a hneď sa to dozvedel MFK Ružomberok. Situácie v ostatných európskych ligách a národných pohároch totiž rozhodli, že koeficient DAC-u a Liptákov, ktorý je zhodne 3,125, im nakoniec nebude stačiť na nasadenie. Hneď na úvod im teda hrozia kvalitní súperi s bohatými európskymi skúsenosťami. Trnavský Spartak, ktorý má stále piaty najvyšší koeficient medzi nasadenými v prvom predkole, však dostať nemôžu.

Dunajská Streda a Ružomberok môžu hneď na úvod naraziť napr. na Malmö FF (Švédsko), Molde FK (Nórsko), MOL Vidi FC zo Stoličného Belehradu (Maďarsko), Dinamo Minsk (Bielorusko) a ďalšie nepríjemné tímy hlavne z Balkánu, postsovietskych republík či silných futbalových krajín ako sú Poľsko, Dánsko, Chorvátsko a pod. Menom vyčnieva spomedzi nich škótsky veľkoklub Glasgow Rangers, hoci koeficientom je až za Trnavou. A pribudnúť môžu aj také zvučné kluby ako Legia Varšava(ak nezíska v nedeľu titul) a takmer tutovkou je FCSB (Rumunsko), čiže bývalá Steaua Bukurešť.

Príjemnejších možností je oveľa menej, ale nájdu sa. Zatiaľ sú isté napr. tímy ako Cork City (Írsko), CS Fola Esch (Luxembursko), FC Vaduz (Lichtenštajnsko), FC Stjarnan (Island) alebo Crusaders Belfast (Severné Írsko).

Zoznam možných súperov Spartaka Trnava sme priniesli už po jeho víťazstve v Slovnaft Cupe. Pozrieť si ho môžete v odkaze nižšie. Medzitým doňho pribudli aj také kluby ako B36 Tórshavn (Faerské ostrovy), FC Hibernians, FC Balzan (obaja Malta), NK Široki Brijeg (Bosna a Hercegovina), Connah´s Quay Nomands (Wales) a JK Trans Narva (Estónsko).

Na postup do skupinovej fázy musia naše kluby prekonať štyri predkolá. Žreb prvých predkôl európskych súťaží je naplánovaný na 18./19. júna. Prvý zápas v EL odohrajú naše kluby 11. júla, odvety sú o týždeň neskôr.

Zoznam už istých nasadených klubov 1. predkola EL 2019/20

Dunajská Streda a Ružomberok môžu dostať každého okrem Spartaka Trnava.

Malmö FF (Švédsko)
Molde FK (Nórsko)
MOL Vidi FC (Maďarsko)
Dinamo Minsk (Bielorusko)
SPARTAK TRNAVA (SLOVENSKO)
Žalgiris Vilnius (Litva)
Glasgow Rangers (Škótsko)
Zrinjski Mostar (Bosna a Hercegovina)
Kajrat Almaty (Kazachstan)
Vardar Skopje (Severné Macedónsko)
Čukarički Belehrad (Srbsko)
FC Vitebsk (Bielorusko)
Šachťor Soligorsk (Bielorusko)
NK Domžale (Slovinsko)
Crusaders Belfast (Severné Írsko)
FK Ventspils (Lotyšsko)
FC Stjarnan (Island)
IFK Norrköping (Švédsko)
SK Brann Bergen (Nórsko)
FK Haugesund (Nórsko)
CS Fola Esch (Luxembursko)
FC Vaduz (Lichtenštajnsko)
Tobol Kostanaj (Kazachstan)
Ordabasy Šymkent (Kazachstan)
Neftči Baku (Azerbajdžan)
FK Sabail (Azerbajdžan)
Olimpija Ľubľana (Slovinsko)
Cork City (Írsko)
Dinamo Tbilisi (Gruzínsko)

Plus ďalších 18 možností. Isté sú medzi nimi zatiaľ neznáme kluby z Poľska, Chorvátska, Cypru, Dánska, Srbska, Škótska a jeden zástupca Arménska. S veľkou pravdepodobnosťou sa pridajú aj kluby z Izraela, Rumunska či Bulharska.