Main Content

Slovenskí volejbalisti si polepšili vo svetovom rebríčku

štvrtok, 6. október 2011 15:30 | Autor: TASR

V najnovšom rebríčku krajín Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB) slovenská mužská reprezentácia poskočila o šesť priečok vyššie a dostala sa na 27. miesto, na ktorom figuruje spoločne s Fínskom.

Zverencom trénera Emanueleho Zaniniho pomohlo najmä úspešné vystúpenie na majstrovstvách Európy v Česku, kde skončili na skvelom 5. mieste a do rebríčka za to získali 14 bodov.

Na čele je stále Brazília pred Ruskom a Talianskom. Medzi Európanmi patrí Slovákom desiate miesto. Výraznejší vzostup v rebríčku by Slováci zaznamenali v prípade, keby sa im podarilo postúpiť do Svetovej ligy.


Ženská volejbalová reprezentácia si pohoršila

Veľký prepad o 10 miest až na 55. priečku zaznamenala slovenská ženská reprezentácia, ktorej sa nepodarilo postúpiť po dvoch účastiach v rade (2007 a 2009) tretíkrát po sebe na majstrovstvá Európy. Zverenkyne trénera Miroslava Čadu si tak do hodnotenia pripísali len body ešte z kvalifikácie o postup na MS 2010. Na čele nového rebríčka je Brazília pred USA a Ruskom.

Na vynikajúcom 14. mieste figuruje v aktuálnom rebríčku slovenská ženská mládežnícka reprezentácia. Do renkingu sa započítavajú výsledky junioriek i kadetiek, ktoré boli z pohľadu Slovenska v posledných dvoch rokoch vynikajúce.

Juniorky aj kadetky postúpili na majstrovstvá Európy i majstrovstvá sveta a navyše dosiahli výborné umiestnenia. Juniorská reprezentácia pod vedením Marka Rojka skončila na ME 2010 v Srbsku na 6. mieste a na tohtoročných MS v Peru na 7. mieste.

Kadetky pod vedením trénerky Evy Kosekovej skončili tento rok na ME v Turecku šieste a na MS takisto v Turecku desiate.

V rebríčku sa významne hodnotia najmä umiestnenia na MS. Oproti poslednému renkingu poskočilo Slovensko o 14 miest vyššie. Juniorom patrí 59. miesto so ziskom dvoch bodov. Juniorská ani kadetská reprezentácia mužov nepostúpila na ME ani na MS.

© WEBNOVINY