Main Content

Čudné veci sa dejú v Slovane: Takto sa symbol slovenského futbalu nesmie správať

nedeľa, 27. január 2019 19:26 | Autor: Filip Chudý

ŠK Slovan Bratislava - Tehelné pole
ŠK Slovan Bratislava - Tehelné pole | zdroj: TASR

Najslávnejší slovenský klub má so Slovenskom čoraz menej spoločné. To sa musí zmeniť, inak úplne stratí svoju identitu.

Komentár Filipa Chudého

Už len necelé tri týždne zostávajú do začiatku jarnej časti Fortuna ligy, čo je čas na to, aby slovenské kluby začali pomaly finišovať so zimnou prípravou. Tie, ktoré na to majú financie, odleteli za teplom, zvyšok zostáva doma. Klubom s jednoznačne najväčším rozpočtom je bratislavský Slovan, preto neprekvapilo, že mimo domova strávi najviac času, no menej pochopiteľné sú už iné kroky vedenia tohto klubu.

Prestupová politika Slovana je už zopár rokov právom kritizovaná. Zoznam neúspešných nákupov výrazne prevyšuje tie úspešné. Presný pomer medzi nimi záleží na uhle pohľadu, no keď povieme, že vydarený bol len každý piaty, ďaleko od pravdy nebudeme.

Táto prestávka je pre belasých špecifická v tom, že po dlhom čase sú jesennými majstrami, čo určite dopomohlo k tomu, že po rokoch nenastal v ich kabíne počas prestupového okna prievan. Teda aspoň zatiaľ nie. To je pozitívne zistenie, menej už ale to, aké posuny sa uskutočnili, resp. nedotiahli.

Prvou zimnou posilou nášho najúspešnejšieho klubu sa stal onedlho 32-ročný maďarský stopér Richard Guzmics z priemerného mužstva druhej čínskej ligy. Je úplne jasné, prečo prijal ponuku  z najľudnatejšej krajiny sveta, no zároveň ho to stálo miesto v maďarskej reprezentácii. Tamojší zväz ho totiž na svojej stránke už v národnom tíme neeviduje, veď prečo aj, keď viac ako rok v nej už nehral. A za drobné určite nebude hrať ani v belasom drese, pričom do rodného mesta autom prejde ani nie za dve hodiny. Aj preto bola ponuka z Bratislavy taká lákavá…

Slovan v danej chvíli skúseného stopéra potreboval, to je bez debaty, lenže to je jeho vlastná vina. Sám sa totiž zbavil Kornela Salátu, s ktorým nepredĺžil zmluvu. Nuž a teraz prišiel len o dva roky mladší Guzmics, ktorého výkonnosť je navyše otázna, keďže dlhšie nehral poriadny futbal, pri všetkej úcte k Číne. Navyše klub na svojej stránke prezentuje, že potrebovali stopéra silného v osobných súbojoch a hlavičkách, čiže vlastne Kornelov typ. Je to veľmi úsmevné, že si to konečne všimli, keďže Kenana Bajriča majú v kádri už rok... No stále bol pred Salátom preferovaný.

Pointa problému je však trochu iná. Takže bývalý slovenský reprezentant, účastník nielen ME, ale dokonca aj MS, ktorý má bohaté medzinárodné skúsenosti z pohárovej Európy a ruskej ligy, pričom Slovanu vždy odviedol cenné služby, je už akože nepotrebný. Ale bývalý maďarský reprezentant, s oveľa menšími skúsenosťami, je pre Slovan vítanou potrebnou posilou? Budeme veľmi radi, ak sa Guzmics nakoniec ukáže ako skvelá posila, ktorá Slovanu pomôže hlavne do skupiny v pohárovej Európe, lenže aj tak sa fanúšikovia slovenského futbalu ťažko zbavujú dojmu, že tu niečo nie je v poriadku.

A utvrdzuje ich v tom druhý prestupový príbeh Slovana počas tejto zimy. Pred niekoľkými dňami prebehla éterom správa, že Lukáš Pauschek by sa mohol vrátiť na Tehelné pole, pričom to legendárne má dokonca vytetované na ruke. Túto možnosť potvrdil aj tréner klubu Martin Ševela, lenže všetkých na čele s Pauschekom schladil Ivan Kmotrík ml., ktorý vyhlásil, že teraz sa nič také nechystá, lebo majú Mitcha Apaua a Jurijho Medveděva… Mimochodom, odchovanec Slovana sa to dozvedel z internetu… Ak je to len mediálna hra, ako získať hráča čo najlacnejšie, nie je eticky veľmi vhodná.

Člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie, odchovanec s veľmi pozitívnym vzťahom ku klubu, s medzinárodnými skúsenosťami z ťažkých zápasov, je pre klub z nášho hlavného mesta nezaujímavejší ako vyššie menovaná dvojica legionárov? Veď tí dvaja dokopy toho majú v medzinárodnom futbale menej odohrané ako sám Pauschek. Nehovoriac o tom, že Apau je všetko, len nie kvalitný legionár. Veď už aj Medveděv, ktorý vo veľkom futbale odohral zatiaľ len 21 zápasov za Senicu, vyzerá na trávniku lepšie. Navyše Pauschek je schopný kvalitne zahrať aj na ľavom kraji defenzívy, kam Slovan ešte hľadá hráča, čo ukázal práve počas pôsobenia v rodnom tíme, keď ten ešte hral v Európe aj na jeseň.

Vedenie Slovana často spomína, že priťahujú futbalistov európskej úrovne, pričom sa tým snažia obhájiť známy fakt, že belasý dres oblieka aktuálne minimum Slovákov. Nikto by im to nemal za zlé, keby všetci legionári mali zodpovednú kvalitu a prevyšovali domácich hráčov, lenže to sa ani z ďaleka nedeje.

Slovan investoval len do Bajriča a Apaua odhadom sumu minimálne okolo milióna eur, veď iba pri Bajričovi slovinské médiá spomínali prestupovú čiastku 600 000 až 700 000 eur. A odkiaľ obaja prišli? Z Olimpije Ľubľana. Áno, presne z toho klubu, s ktorým v lete Trnava nemala na svojej ceste do skupiny Európskej ligy žiaden problém a v nedávnej minulosti ho vyradili aj Žilina a Trenčín. Belasí teda považujú za veľké posily hráčov z klubu, s ktorým jeho slovenskí konkurenti nezaváhali. Nezdá sa vám to zvláštne?

Slovensko má veľa kvalitných futbalistov, je preto na smutné, že predstavitelia nášho najslávnejšieho klubu to nevidia. Radšej totiž angažujú priemerných legionárov a ešte si myslia, že aký veľký tím budujú… Trnava vsadila na Slovákov a dostala sa do skupiny Európskej ligy, kde prepísala slovenskú históriu. Slovan medzitým prehral na Malte, či dostal štvorku, čo sa Trnavčanom „nepodarilo“ ani v jednom zo 14 európskych zápasov. A to hrali aj proti ťažším súperom ako je Rapid Viedeň. Jelgavu a spol. už radšej ani neriešme.

Vyhovárajú sa na to, že vraj si slovenské kluby pýtajú od nich za svojich futbalistov dvojnásobok, alebo hráči nemajú ísť záujem do Bratislavy. Ale keď oni zaplatia za priemerných legionárov státisíce eur, ktorí sú potom v našej lige horší od Slovákov, tak prečo by si účastníci Fortuna ligy nepýtali tiež o niečo viac, keď iným to dali? A z akého dôvodu nemajú niektorí Slováci záujem ísť do Slovana? Pretože vidia, ako sa tam ku krajanom správajú. Veď hráči medzi sebou komunikujú, čiže majú o tom správy.

Ideme domov“ je slogan, ktorým sa Slovan snaží prezentovať svoj prechod na nový štadión. Ale kto z ľudí v klube ide domov? S výnimkou Jána Švehlíka a pár ďalších, už absolútne nikto! A to je veľmi zlá vizitka. Fanúšikovia sa proste môžu tešiť len na Tehelko, nie na belasý káder, s ktorým by sa mohli stotožniť, ako to bolo v najslávnejších obdobiach klubu.

Samozrejme, dnes je iná doba, preto ani nesnívajme, že by Slovan k výšinám ťahal takmer čisto slovenský káder, lenže súčasný stav nie je dobrý. A pritom riešenie je jednoduché. Proste nadštandardných legionárov (Božikov, Moha, Šporar…) treba prepojiť s kvalitnými Slovákmi, ktorí musia mať prevahu a slovo, to je cesta za úspechmi. Lenže pokiaľ sa Slovan bude našincov zbavovať a stále namiesto nich preferovať legionárov, potom nemôže byť symbolom slovenského futbalu, hoci jeho klubový znak hovorí niečo iné.