Main Content

Pestrý rok slovenských futbalových rozhodcov

pondelok, 31. december 2018 14:06 | Autor: Sport7 sk

Ivan Kružliak, Boris Marhefka a Peter Ziemba
Ivan Kružliak, Boris Marhefka a Peter Ziemba | zdroj: TASR

Rozhodcovia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) majú za sebou poriadne pestrý rok 2018. Začiatok profesionalizácie, odchody skúsených asistentov či turbulentné obdobie počas premiérovej nadstavbovej časti vo Fortuna lige. 

Slovenskí rozhodcovia zažili počas prvých mesiacov roka 2018 rozmanité obdobie. Nový model Fortuna ligy síce so sebou priniesol atraktívnu nadstavbovú časť, no práve skupina tímov bojujúca o titul poriadne preverila ligových arbitrov. Ďalším prelomovým a istým spôsobom aj historickým momentom bol pre slovenské rozhodcovstvo mesiac júl, keď Výkonný výbor SFZ schválil prvých sedem profesionálnych arbitrov. 

Rok 2018 však so sebou priniesol aj definitívny koniec všetkých členov mimoriadne úspešného tria. Po tom ako na jeseň 2008 odložil píšťalku Ľuboš Micheľ, tento rok ukončili kariéru jeho asistenti – Martin Balko (marec) a Roman Slyško (september). Na druhej strane vo skvelých výkonoch na medzinárodnej úrovni pokračovala naša súčasne najlepšia rozhodcovská trojica na čele s Ivanom Kružliakom a jeho asistentmi Branislavom Hanckom a Adamom Somolánim. 

O tom všetkom, ale aj o ďalších témach sme sa rozprávali s tým najpovolanejším – predsedom Komisie rozhodcov SFZ Mariánom Ružbarským. 

Rozhodcovský rok 2018. Ako by ste ho na úvode v globále zhodnotili?   

"Úprimne, tento rok bol z môjho pohľadu rozhodcovsky nie príliš vydarený. Hlavne v jarnej časti Fortuna ligy sa vyskytli hrubé chyby rozhodcov, ktoré boli neakceptovateľné. V jesennej časti to bolo už oveľa lepšie, no opäť prišli stretnutia, kde rozhodcovia spravili ďalšie neodmysliteľné chyby. Dovolím si povedať, že v republikových súťažiach máme veľmi dobrých rozhodcov, lenže niektorí sa dopustili závažných chýb, pre ktoré sme ich museli preradiť o súťaž nižšie"

Prelomovým momentom tohto roka bola určite aj profesionalizácia rozhodcov...

"Je to správna cesta a budúcnosť rozhodovania v najvyššej súťaži je jednoznačne na profesionálnej úrovni. Profesionálnu súťaž by mali rozhodovať profesionálni rozhodcovia, ktorí sa takto môžu v plnej miere koncentrovať iba na futbal."

Rok 2018 poznačil aj odchod viacerých skúsených ako aj dlhoročných asistentov – Martina Balka, Romana Slyška a Tomáša Mókoša. Sú v rozhodcovskom zbore ich prípadní nástupcovia?

"Každý je nahraditeľný. Máme zopár šikovných chlapcov, ktorí v blízkej dobe, keď dostanú viac príležitosti, verím, že budú plnohodnotnou náhradou. Druhým problémom je, že máme nedostatok rozhodcov v oblastiach. Oproti minulým rokom sa značne zužuje aj výber pre regióny a tým pádom aj pre republikové súťaže. Čaká nás teda veľa práce v nábore nových arbitrov do oblastí. Ďalším dôležitým krokom je ich udržať a správne motivovať, aby videli, že ak budú na sebe tvrdo pracovať, tak majú pred sebou veľké šance a perspektívu."

Na UEFE tento rok potvrdil výkonnosť so svojim tímom Ivan Kružliak, navyše prekvapil Filip Glova, ktorý postúpil na európskej scéne do II. skupiny, kde je najmladším účastníkom. Je teda slovenské rozhodcovstvo v Európe na dobrej ceste? 

"Ivan Kružliak sa už etabloval v európskej špičke, čoho dôkazom sú aj jeho nominácie na stretnutia Ligy majstrov. Predpokladám, že pri jeho postupe do elitnej skupiny UEFA by sa vytvoril priestor pre Kráľoviča alebo Glovu na ich posun do prvej skupiny. Bol by to veľký úspech nášho rozhodcovstva, lebo takto by sme mohli mať zastúpenú každú výkonnostnú skupinu. Filip Glova podáva spoľahlivé výkony nielen na medzinárodnej úrovni, ale aj  vo Fortuna lige. Je len na ňom, aby pokračoval vo svojej tvrdej práci a ďalej napredoval."

Na záver roka si odkrútil prvý zápas v skupinovej fáze Európskej ligy Peter Kraľovič. Prekvapila Vás jeho nominácia? 

"Peter Kráľovič patrí medzi špičku našich rozhodcov. Bohužiaľ v roku 2018 mal v lige niekoľko problémových stretnutí. Naopak, na medzinárodnej scéne podával spoľahlivé výkony, čoho dôkazom je aj jeho nominácia a úspešne zvládnutý zápas skupinovej fázy v Európskej lige. Vedel som, že je sledovaný Komisiou rozhodcov UEFA, takže jeho nominácia ma až tak neprekvapila." 

Je pravdou, že Kraľovič by mal odštartovať jarnú časť v II. lige? 

"Kráľovič nemal vydarenú sezónu. Pre mňa to bolo nepríjemné prekvapenie, pretože Peter v predchádzajúcich rokoch patril medzi úzku špičku z pohľadu kvality a spoľahlivosti. Verím, že po reštarte v II. lige sa opäť etabluje v slovenskej rozhodcovskej špičke. Na európskej scéne dokazuje, že výkonnostne na to má. Takže je iba na ňom, aby nás kvalitnými výkonmi presvedčil o návrate do Fortuna ligy."

Michal Očenáš a Martin Dohál začali sezónu vo Fortuna lige, no postupne sme ich častejšie videli na zápasoch II. ligy. V ktorej súťaži teda odštartujú jarnú časť sezóny? 

"Michal Očenáš sa po výbornom vstupe medzi rozhodcovskú špičku a zvládnutí aj niekoľkých ťažších stretnutí dopustil hrubých chýb v jarnom šlágri Trnava – Slovan. Po reštarte v druhej lige a bezproblémovom zvládnutí stretnutí v najvyššej súťaži sa opäť dopustil závažných chýb, ktoré prišli v stretnutí Dunajská Streda – Trnava. Michal má veľký potenciál, no musí sa otriasť. Verím, že nás časom presvedčí o svojich kvalitách a bezproblémovými výkonmi v II. lige si vybojuje návrat. S Martinom Dohálom je to to podobné. Je to perspektívny rozhodca, lenže tak isto sa dopustil v stretnutí Senica- Sereď hrubých chýb. Sezónu začne v II. lige, a keď nás výkonmi presvedči, má dvere naspäť otvorené."

Prekvapili Vás v tomto roku viac mladí rozhodcovia, ktorí si zastali výkonmi svoje obsadenia, alebo ste sa naopak mohli spoľahnúť viac na skúsených starších rozhodcov?  

"Po nástupe mladých rozhodcov som bol zo začiatku veľmi spokojný s ich výkonmi. Rýchlo sa usadili v špičke a tešil som sa, že vytvorili konkurenciu starším. Po určitom progrese však u niektorých nastal útlm. Po vytvorení nového modelu vo Fortuna lige už nebolo takzvaných ľahších stretnutí a niektorí menej skúsení rozhodcovia mali problém ustať tlak, ktorý prinášajú tieto náročnejšie stretnutia. Naopak, u starších rozhodcov bolo vidieť, že potom ako im začali mladí šliapať na päty, tak začali opäť na sebe viac pracovať a dokázali, že patria medzi najlepších. A tak či už Chmura, Pavlík alebo Smolák dokázali, že jednoznačne patria k úzkej rozhodcovskej špičke na najvyššej úrovni."

Práve spomínaná nadstavbová časť poriadne preverila kvality slovenských rozhodcov. Tá ich však o necelé štyri mesiace čaká opäť...

"Podobne ako minulá jar aj nasledujúca nebude o nič menej náročná. Ako som spomínal, nový model priniesol zo sebou zvýšenie kvality súťaže, čo kladie aj vyššie nároky na výkony rozhodcov hlavne z pohľadu tlaku na psychiku. Pre komisiu rozhodcov je to o to ťažšie zapracovať mladších rozhodcov do Fortuna ligy. Je teda dôležité, aby zvládali stretnutia v druhej lige bez problémov, ak chcú pomýšľať o obsadení do najvyššej súťaže. Všeobecne musím povedať, že do republikových súťaží by mali prichádzať hotoví rozhodcovia, pretože priestor na získavanie skúsenosti tu nie je. Postupujú k nám veľmi mladí rozhodcovia, ktorí všeobecne majú málo odrozhodovaných ťažkých zápasov."

Na pretrase bol aj projekt pomocných asistentov (PAR), takzvaných brankových. Má v pláne KR SFZ pokračovať v ich obsadzovaní a využiť ich napríklad pri náročných zápasoch v nadstavbovej časti?  

"Určite. Aj keď niekto môže namietať, že dosť stretnutí pokazili pomocní asistenti, pokiaľ nebude naplno funkčný projekt videorozhodcu (VAR), budeme PAR využívať. Bolo aj veľa stretnutí, kde boli PAR prínosom a svojimi informáciami rozhodcovi prispeli ku bezproblémovým priebehom stretnutí. V prípade náročných stretnutí, kde je väčší predpoklad, že sa to bude mlieť v pokutovom území, je len predsa väčšia pravdepodobnosť menšej chybovosti, keď je to pod dohľadom viacerých rozhodcov."

Čaká rozhodcov pred štartom prípravný kondičný kemp? 

"Po predchádzajúcich dobrých skúsenostiach s prípravou v Turecku sme sa opäť rozhodli pre Kemer, kde sme našli veľmi dobré podmienky pre kondičnú prípravu chlapcov. Našim cieľom je ich pripraviť hlavne po psychickej stránke na náročnú jarnú časť. Na to aby zvládli stretnutia psychicky je zároveň hlavným predpokladom, aby boli perfektne fyzicky pripravení a tiež mali jednotný výklad Pravidiel futbalu z pohľadu ako to vykladá KR UEFA."

S akými cieľmi vstupujete ako predseda Komisie rozhodcov SFZ do roka 2019? 

"Mojim cieľom je hlavne ukľudniť situáciu okolo rozhodcovstva. Po minulých rokoch, keď vládla určitá spokojnosť s výkonnosťou rozhodcov, tento rok sme naopak boli dosť kritizovaní a musím priznať, že v niektorých prípadoch oprávnene. Máme veľmi dobrých rozhodcov, avšak niektorí jednotlivci si musia vstúpiť do svedomia a zamyslieť sa nad sebou a svojimi výkonmi. Keď príde na Slovensko zahraničný tréner so skúsenosťami z nemeckej najvyššej súťaže a kvituje veľmi dobrú úroveň slovenských rozhodcov, tak to znamená, že aj napriek chybám by sme si mali vážiť našich chlapcov. V európskych súťažiach dokazujú, že kvalitu máme. Chyby patria k futbalu, samozrejme budeme sa ich snažiť eliminovať zodpovednou prípravou. V zahraničných špičkových súťažiach, kde sú oveľa väčšie aj viditeľnejšie chyby, tieto zaváhania eliminujú zavedením videorozhodcu. Verím, že aj u nás po aplikácii projektu VAR, tieto chyby minimalizujeme"

 

Sponzorem fotbalových zápasů je Ice Casino. Zaregistrujte se a vyhrajte na svých sázkách.