Main Content

Fantastická Vlhová s ďalším skvelým úspechom: V slalome sa opäť sklonila len pred rekordnou Shiffrinovou

sobota, 29. december 2018 14:33 | Autor: TASR

Petra Vlhová
Petra Vlhová | zdroj: TASR

Semmering 29. decembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v sobotnom slalome Svetového pohára v rakúskom Semmeringu druhé miesto. Za dominátorkou sezóny Mikaelou Shiffrinovou zaostala 29 stotín. Američanka ako prvá pretekárka vyhrala v kalendárnom roku 15 pretekov SP a svojím 36. slalomovým víťazstvom kariéry v SP prekonala rekord Rakúšanky Marlies Schildovej.    

"Marlies bola pre mňa najväčším vzorom spoločne s Bodem Millerom. Keď som bola malá, snívala som o tom, že raz budem najlepšia lyžiarka na svete. Prekonala som síce Marlies v počte slalomových víťazstiev, no jej rekord bude platiť naveky. Bola to legenda, najlepšia slalomárka v histórii," povedala pre ORF Shiffrinová, ktorá zaregistrovala svoj 51. triumf kariéry v prestížnom seriáli a aj piatykrát v sezóne pred svojou slovenskou vrstovníčkou, tretia bola so stratou 38 stotín Švajčiarka Wendy Holdenerová. Dvadsaťtriročná Vlhová po piatkovom triumfe v obrovskom slalome potvrdila, že po inom rakúskom rezorte Flachau sa najbližšie dejisko alpského SP od slovenských hraníc stalo zahraničnou "mekkou" slovenského zjazdového lyžovania, keďže v roku 2012 v Semmeringu prvé víťazstvo pre samostatnú krajinu vybojovala Veronika Velez-Zuzulová. Celkovo obe lyžiarky v stredisku, ktoré organizuje preteky SP medzi sviatkami každý druhý rok, dosiahli štyri pódiové umiestnenia. Celkovo Vlhová dosiahla v tejto sezóne už šieste pódiové umiestnenie. Na stupne víťaziek sa vo svojej kariére piatich plných ročníkov SP postavila po 18. raz. 

Obe top-favoritky mali aj v piatom slalome sezóny, našliapnuté na mikrosúboj. V predchádzajúcich štyroch vždy vyhrala Shiffrinová, trikrát pred Vlhovou v klasickej súťaži, plus obe sa stretli aj vo finále paralelného slalomu, kde tiež tesne uspela Američanka. V sobotu v rakúskom stredisku so stále mladými zjazdárskymi superhviezdami držala krok v prvej fáze iba o desať rokov staršia švédska rutinérka Frida Hansdotterová (+0,53 s). Do sekundy sa ešte zmestila Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorej tréner postavil trať prvého kola. Vlhová však mohla ísť do 2. kola s nižším mankom, lebo hoci začala svoju jazdu s odhodlaním, najmä pri prejazde do strmšej pasáže krátko pred prvým medzičasom spravila dva oblúky príliš naširoko.

Súboj v 15-člennej slalomárskej elite ovplyvnila školácka chyba spolufavorizovanej Rakúšanky Bernadette Schildovej, ktorá zapichla špičku lyží z opačnej strany hneď prvej bránky. Špicaru sa tesne vyhla ďalšia domáca nádej Katharina Liensbergerová, ktorá mala oba medzičasy na druhé miesto, ale chyba v prejazde do cieľového úseku ju odsunula mimo prvú päťku s odstupom 1,17 s. Naopak, špicar po predchádzajúcom záklone sa stal zrejme osudným pre Nórku Ninu Haver-Lösethovú, ktorá si po tvrdom páde s bolestivým výrazom držala koleno. 

Druhé kolo sa nevyvíjalo až tak dramaticky ako piatkový obrák. Liensbergerová robila čo mohla, jasne sa dostala do vedenia, ale chyba z prvej časti ju stála prvé pódium kariéry. Nepustila ju naň Holdenerová, ktorá sa pre zmenu dostala na stupne po prvý raz v sezóne v špeciálnej disciplíne, raz bola tretia v paralelke. Potom prišla na rad Hansdotterová a vypadla. Vlhová odjazdila svoj vysoký štandard, stačilo to na štvrtý čas kola a lepší ako následne Shiffrinovej, lenže Američanka podala opäť kontrolovaný výkon, keď najmä dole vo vedomí si náskoku neriskovala.

Výsledky slalomu SP v Semmeringu:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:42,99, 2. Petra VLHOVÁ (SR) +0,29, 3. Wendy Holdenerová (Švajč.) +0,38, 4. Katharina Liensbergerová (Rak.) +0,75, 5. Katharina Truppeová (Rak.) +1,58, 6. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) +1,81, 7. Irene Curtoniová (Tal.)  +2,29, 8. Roni Remmeová (Kan.) +2,60, 9. Mina Fürstová Holtmannová (Nór.) +3,16, 10. Laurence St. Germainová (Kan.) +3,21

Celkové poradie SP (po 15 z 38 súťaží):

1. Shiffrinová 1034, 2. VLHOVÁ 568, 3. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 396, 4. Holdenerová 394, 5. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 366, 6. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 359

Poradie v slalome (5):

1. Shiffrinová 500, 2. VLHOVÁ 400, 3. Holdenerová 255, 4. Liensbergerová 199, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) 171, 6. Swennová-Larssonová 166