Main Content

Spartak Trnava sa stal novým etalónom slovenského futbalu

piatok, 14. december 2018 16:40 | Autor: Filip Chudý

Futbalisti FC Spartak Trnava
Futbalisti FC Spartak Trnava | zdroj: TASR

Famózna jazda futbalovou Európou, akú predviedol slovenský majster Spartak Trnava, je to, po čom túžime a už to musíme aj vyžadovať.

Komentár Filipa Chudého

Nádherná európska pohárová jeseň je za nami. A nádherná bola preto, že nielenže sme mali v nej nášho zástupcu, ale ten urobil na slovenské pomery neskutočné výsledky, ktoré ešte viac ocení čas. Pred Spartakom Trnava veľký klobúk dole. Hráči slovenského šampióna sa zapísali do našich futbalových dejín, pretože získali najviac bodov v skupinovej fáze európskych pohárov a zároveň sú matematicky najúspešnejší klub našej futbalovej histórie na tejto úrovni. Samozrejme, Artmedia Bratislava, lebo tak sa v sezóne 2005/06 petržalský klub volal, získala šesť bodov v Lige majstrov, no trnavská euroligová „sedmička“ je približne na tejto úrovni.

Kto by povedal, že to takto dopadne na začiatku sezóny? My sme aspoň verili! Už pri prvej konfrontácii s Mostarom sme totiž napísali, že sa „treba pripraviť na minimálne dlhé pohárové leto, keďže pri Trnave neprekvapí postup do play-off, kde už je možné všetko.“ Po absolútne zaslúženom postupe cez Legiu Varšava sme napísali: „Môžeme byť optimistickí, lebo Spartak má kvalitu na to, aby sa do tej skupinovej fázy dostal.“ Mimochodom, kedy sa tento rok nereorganizovali predkolá a zostalo to po starom, už vtedy by Trnava mala istú skupinu a s CZ Belehrad by hrala v predĺžení o skupinu Ligy majstrov.

Srbský majster, s ktorým zviedli Trnavčania absolútne vyrovnanú partiu, sa nakoniec do nej prepracoval cez Salzburg, ktorý v skupine Európskej ligy nestratil ani bod, pričom v nej mal Celtic, Lipsko a Rosenborg. A čo stvárali Srbi v skupine smrti milionárskej súťaže, tiež vieme. Neapol uhral v Belehrade remízu ako Trnava, Liverpool tam dokonca prehral. Tým len dokresľujeme to, akú náročnú cestu mal Spartak v predkolách Ligy majstrov. Keď sa presunul do Európskej ligy, jasne prevýšil v play-off slovinského majstra Olimpiju Ľubľana, pričom pripomíname, že na jej pôde hral viac ako hodinu v oslabení.

Bola to proste famózna jazda, ktorú účinkovanie v skupine ešte zvýraznilo. Nedostať v dvojzápase gól od Anderlechtu a získať s ním štyri body, resp. doma poraziť Fenerbahce, to sú výsledky, ktoré sa zapísali do dejín slovenského futbalu. A keď sme dopredu napísali trúfalé predpovede, ktoré potom trnavskí futbalisti na trávniku premenili na realitu, napíšeme ešte jednu trúfalosť. Ak by mali doma proti Dinamu Záhreb podporu fanúšikov, resp. ak by káder netrápila na jeseň až taká veľká maródka, dnes sa bavíme o tom, koho by sme chceli ako prvého súpera Spartaka v jarnej časti Európskej ligy. Lebo hráči Trnavy by ju vybojovali. Samozrejme, je to len keby verzia, no aj realita je vlastne krásna.

Veď Trnava získala rovnako bodov v skupine ako Lipsko, Bordeaux či Besiktas. A dokonca prevýšila také kluby ako Marseille, PAOK, Ludogorec, Kodaň, Glasgow Rangers, Spartak Moskva, Anderlecht a ďalšie. Aj vy medzi nimi spoznávate tých, s ktorými tiež naše v nedávnej minulosti vypadávali už v predkolách? Ajhľa, dajú sa teda preskočiť!

Spartak ukázal celému slovenskému futbalu, že sa dá uspieť na európskej scéne aj s našimi podmienkami. Áno, je to ťažké, ale nie nemožné. Len treba ísť poctivo za cieľom, nebáť sa súperov, hrať rozumne a ukázať kvalitu. Táto európska jazda Trnavy sa stala novým etalónom pre celý slovenský futbal.

Odteraz budeme hlavne od majstrov vyžadovať, aby dokázali minimálne to, čo sa podarilo tento rok Trnavčanom. Iba tak sa totiž môže náš futbal posunúť dopredu. Lebo je obrovský rozdiel dostať na rozlúčku „štvorku“ kdesi v úvodných predkolách, či vypadnúť už na prvom súperovi, a lúčiť sa so vztýčenou hlavou po 14 európskych dueloch, v ktorých ani raz nevybuchnete, práve naopak, v drvivej väčšine uspejete.