Main Content

Karim Benzema – podceňovaný bombardér, ktorý si zaslúži rešpekt

sobota, 10. november 2018 08:00 | Autor: Jakub Vaverka

Karim Benzema
Karim Benzema | zdroj: TASR

Karim Benzema je v Reale Madrid už deväť rokov. Vyhral všetko, čo mohol a dlhé roky patrí do základnej zostavy. Francúzovi sa ale aj napriek tomu nedostáva medzi fanúšikmi pocty, práve naopak. Benzema patrí medzi najkritizovanejších hráčov súčasnosti.

Karim Benzema je už približne dva roky pravidelne kritizovaný a posielaný preč z Realu Madrid. Dôvodom je údajne fakt, že klub neťahá gólovo tak, ako by sa očakávalo. Keď chýbal Bale a nedarilo sa Ronaldovi, bol na vine Benzema. Po odchode Ronalda a slabej forme Balea sa zas ukazovalo hlavne na tohto Francúza. Faktom ale je, že tento hráč je v hlavnom meste Španielska už deväť rokov.

Rodák z francúzskeho Lyonu má tridsať rokov a na vrcholovej úrovni ešte s určitosťou pobudne niekoľko sezón. Zmluvu má platnú ešte na tri roky a podľa jeho vyjadrení nevidí dôvod na to, aby menil dres. Benzema má vysvetlenie na to, prečo je častým terčom kritiky. „Ľudia niekedy akoby nechápali, čo je vlastne mojou náplňou práce na ihrisku.“

Karim Benzema
Karim Benzema | zdroj: TASR

Samozrejme, Benzema je útočník a jeho prvotnou úlohou sú góly. Kto ale podrobne sleduje hru Realu Madrid, vie potvrdiť, že Karim často veľmi dobre na seba berie hráčov súpera, čím vytvára priestor pre svojich kolegov. Taktiež je platný pri štandardných situáciách, či už v ofenzíve alebo v defenzíve.

Pritom, keď si pozrieme čísla tohto francúzskeho kanoniera, dôvod na kritiku skutočne neexistuje. Benzema odohral v Reale Madrid k dnešnému dňu 429 zápasov, v ktorých dal 201 gólov a prihral na 116 presných zásahov. Predtým, ako mladík v Lyone, odohral 142 duelov s bilanciou 66 gólov a 26 prihrávok. Keď si to zrátame, KB má v profesionálnej klubovej kariére za sebou 577 zápasov, v ktorých mal prsty dovedna v 409 góloch.

Karim Benzema
Karim Benzema | zdroj: © TASR

Štatistiky, za ktoré by sa hanbiť nemusel skutočne nikto. Navyše, Benzema je štvrtým najlepším strelcom v histórii Ligy majstrov, štyrikrát vyhral Ligu majstrov, dvakrát španielsku ligu, dvakrát taktiež španielsky pohár a superpohár. K tomu môžeme pripočítať triumf vo francúzskom pohári a štyri triumfy na MS klubov a vo francúzskej Ligue 1.

Takto by sme mohli pokračovať ďalej. Karim Benzema, rodák z Lyonu sa nevyhol vo svojej kariére výpadkom formy či excesom v súkromí, ale na ihrisku si svoje miesto vždy zastal. Potvrdzujú to osobné štatistiky a aj získané trofeje. Po hernej stránke by si tento futbalista bezpochyby zaslúžil väčší rešpekt, ako sa mu dostáva.